Elfogadta a szenátus az offshore-törvény módosítását

2022. május 11. – 14:03

Másolás

Vágólapra másolva

Elfogadta szerdán a szenátus az offshore-törvény módosításáról szóló törvényjavaslatot, amely a nyíltvízi és a szárazföldi kőolaj- és földgázmezők feltárását és kitermelését is szabályozza.

A javaslatban szereplő legfontosabb módosítás, hogy a román államnak elővásárlási joga lesz a kitermelt földgáz megvásárlására.

A törvényjavaslatot 91 szenátor szavazta meg, 13 ellene voksolt.

A szenátus által elfogadott törvényjavaslat – amelyet a három koalíciós párt elnöke, Nicolae Ciucă (PNL), Marcel Ciolacu (PSD) és Kelemen Hunor (RMDSZ) közösen nyújtott be a parlamentbe – a 2018 végén hatályba lépett offshore-törvényt módosítja.

Az offshore-törvény múltjáról és jelenéről itt írtunk részletes cikket, amelyben felsoroltuk a 2018-ban elfogadott törvénnyel kapcsolatos legfontosabb módosításokat:

  • A javaslatcsomag talán legfontosabb pontja, hogy a földgáz felszínre hozásából származó bevételek körülbelül 60%-a a román államot, 40%-a pedig a kitermelőt illetné meg. Ez jelentős elmozdulás ahhoz képest, hogy az offshore-törvény jelenleg is érvényben lévő verziója ugyanezeket az arányokat 70-30-ban határozza meg, az állam javára.
  • Szintén fontos módosítás lenne, hogy eltörölnék a többletadózást azon bevételek esetében, amelyekből a beruházók nem érnek el többletnyereséget. A 85 lej/MWh-nál magasabb földgázár alkalmazásánál viszont az adó szintje változatlan maradna.
  • A vállalatok szempontjából az is kardinális kérdésnek tűnik, hogy 30%-ról 40%-ra emelték a beruházások adóleírásának maximális szintjét. Magyarán, egy kitermelésben érdekelt vállalat a megvalósított beruházásainak nagyobb részét tudná levonni az adókötelezettségeiből, ami az állam számára nyilván kevesebb adóbevételt jelent, a vállatokat viszont további beruházások megvalósítására serkenti.
  • Eltörölnék azt a rendelkezést is, ami szerint a nyereségadó szintjének meghatározásánál a kitermelő vállalatok a beruházásaikat csak egy meghatározott szintig írhatták le amortizációként. Ez a módosítás azért is indokolt, mert az Adótörvénykönyv előírja annak az elvnek a betartását, hogy minden adózó gazdasági ágazat egyenlő elbánásban részesüljön az adók meghatározásánál, a kitermelők esetében az aktuálisan érvényben lévő rendelkezések viszont még más gazdasági szegmensek vállalataihoz képest is rosszabb adózási feltételeket kínálnak.
  • Az viszont bizonyos megközelítésben szigorításnak tekinthető, hogy Romániát elővásárlási jog illetné meg a módosító csomag szerint a Fekete-tengerből kitermelt földgázt illetően.

A módosító csomagot még meg kell szavaznia a képviselőháznak is.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!