Hogy került Magyarország az államcsőd közelébe?

2008. november 5. – 17:52

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A hitelválság sokkja nem volt elég ahhoz, hogy megegyezzenek a magyarok, milyen államot akarnak maguknak.

Magyarország nem tudta volna elkerülni az államcsődöt, ha nem kapott volna támogatást nemzetközi intézményektől – idézi Gyurcsány Ferenc kormányfő nyilatkozatát a bukaresti üzleti napilap, a Ziarul Financiar. A ZF annak járt utána, hogyan lett a nyolcvanas-kilencvenes évek bezzegországából valami más. A kommunista diktatúra bukása után Magyarország a leginkább prosperáló és a leginkább fejlett fejlődő országnak számított 1989-ben, ami hatalmas különbség a szovjet csatlósállamok legvidámabb barakkja kategóriához képest.

Az országba hatalmas mennyiségű közvetlen külföldi befektetés érkezett, a kormányzatok gyors ütemben privatizáltak, a gazdaság bővülése nagyjából stabilan és gyorsan történt. Az országot az 1995-ös Bokros Lajos-féle stabilizációs csomag után az ázsiai és az oroszországi pénzügyi válság (1997-1998) alig érintette.

Viszont most, a tíz évvel későbbi válság Magyarország pozícióit ásta alá legjobban az EU-hoz frissen csatlakozott államok közül odáig menően, hogy igénybe kellett vennia Nemzetközi Valutaalap segítségét.

A gondok egy részét még a Kádár-rendszerből örökölte meg az ország. A helyzetet súlyosbítja, hogy a rendszerváltás éveiben Magyarország államadóssága maradt, részleges eltörlés sem került szóba (Lengyelország adósságainak egy részét elengedték a hitelező államok). Ezzel együtt Magyarországnak a nemzeti össztermék, a GDP 93%-ára rúgó adósságot 2001-re

52%-ra sikerült leszorítania,

ami hatalmas teljesítmény még azzal együtt is, hogy az eladósodottság jelenleg 66%-nál jár. Ez azért számít óriásinak, mert például Csehországban és Szlovákiában 29-29, Lengyelországban 45% az államadósság, Romániában mindössze 13%.

Tetézi a bajt, hogy a költségvetési deficit is nő. A 2006-os választási évben, a második Gyurcsány-kormány hivatalba kerülésének idején a deficit a GDP 12%-ára ugrott volna, amennyiben az új kabinet nem lép. Ennek nyomán a hiány 9,6%-os lett év végére, ami hihetetlenül magas, több mint háromszorosa annak a maximumértéknek, ami az euró bevezetésének egyik feltétele.

Azóta Magyarország az unióval áttárgyalt konvergenciaterv szerinti gazdaságpolitikát folytat, így a 2008-ra becsült költségvetési hiány 3,4%-os.

A hiány mellett strukturális gondok vannak a közszférában és az államigazgatásban is – emlékeztet a Ziarul Financiar. Az állami kiadások a nemzeti össztermék több mint 50%-ára rúgnak, ami azt jelenti, hogy az állam ennyi bevételt központosít és oszt vissza.

Ez a szint a többi közép-kelet-európai államok esetében 40% alatt van. Hogy a kiadásoknak ezt a szintjét fedezni lehessen, rendkívül magasak az adók; a munkavállalási ráta (hányan dolgoznak hivatalosan azok közül, akik életkoruknál és egészségi állapotuknál fogva képesek rá) a legalacsonyabbak közé tartozik Európában, és a foglalkoztatottság növelésének üteme lecsökkent.

A valutában – nem forintban – felvett hitelek népszerűsége

további teher. Mivel az infláció jóval magasabb volt, mint az eurózónában, a forinthitelek kamata is jóval nagyobb volt. Az alacsony kamatok vonzásában nagyon sok fogyasztó valutahitelt vett fel: például az új ingatanhitelek 90%-a valutában (euró, svájci frank) köttetik.

Csehországban és Szlovákiában, ahol a kamatok meglehetősen közelítenek az eurózóna szintjéhez, a háztartások által felvett hitelek mindössze 2%-a valutakölcsön.

Ebben a helyzetben érte el Magyarországot a pénzügyi világválság. A befektetőknek egyre inkább elege lett a kockázatos közép-kelet-európai piacokból, féltek a válság továbbgyűrűzésétől, így nagy tételben kezdték eladni a forintkötvényeiket, mellyel az ország az államadósságát fedezi. Ezzel az volt a baj, hogy alig volt új vevő a kötvényekre, és a kormányzat által kibocsátott új kötvények sem érdeltek szinte senkit. A nagyvállalatok részvényeitől is gyorsan szabadulni igyekeztek sokan, ez tőzsdei mélyrepüléshez vezetett.

A befektetők elkezdtek az olcsó forintra spekulálni, ennek kivédése érdekében a Nemzeti Bank három százalékponttal megemelte irányadó kamatát. Ez visszaerősítette valamelyest a nemzeti valutát, azonban a helyzet továbbra is bizonytalan maradt, mert

az államkötvények piaca továbbra is pangott.

Ebben a helyzetben a kormányzat kénytelen volt IMF-segítséget kérni, és vállalni, hogy jövőre – noha a költségvetés legújabb tervezete mínusz 1%-os recesszióval számol – 2,6%-ra szorítja le az államadósságot. Míg számos állam a gazdaság élénkítésével reagál a válságra, a legközelebbi nyugati szomszédnál két szűk esztendő után további nadrágszíj-meghúzás következik.

Az országnak a hitelesség helyreállítása érdekében volt szüksége az IMF-hitelre. A valutaalapos tárgyalások pozitív eredményének bejelentése óta a forint több mint 8%-kal erősödött (ha ez nem így történt volna, a nemzeti valuta tovább gyengül, tehát a valutában eladósodott háztartásoknak több forintot kellett volna arra fordítaniuk, hogy valutára váltva törlesszék az aktuális részleteiket a hitelből).

Az IMF-hitel követelményein túl Magyarország nem úszhatja meg a strukturális reformokat, beleértve az állami kiadások és az adók radikális csökkentését, mert csak ez vezet el ismét a növekedéshez – mondják a gazdasági elemzők. Nem szabad azonban elfelejteni, hogy az elemzők által mantrázott reform (beleértve az adóreformot is) csak egy eszköz. Ha nincs közmegegyezés arról, milyen és mekkora államot akarnak a magyarok (például olyan áramvonalasítottat, mint Szlovákia, vagy olyan, nagy adókból sok és színvonalas közszolgáltatást biztosítót, mint Svédország),

akkor cél sincs, amihez képest az intézkedéseket tervezni lehet.

Az IMF-es megállapodásnak az lehet a mellékhatása, hogy Magyarország az eddig saccoltnál hamarabb teljesíti az euróbevezetés maastrichti feltételrendszerét, így ismét kézzelfogható közelségbe kerül az euróbevezetés, amit korábban 2012-13-ra vártak az elemzők. Az államadósság jövőre valószínűleg az elvárt 3% alá csökken, az infláció a gazdaság lelassulása miatt várhatóan visszaesik, és a kamatszintek is csökkennek annak nyomán, hogy a pénzpiacok hihetőnek fogják látni az ország euró felé való törekvését.

Az tény, hogy az euró jóval nagyobb védettséget biztosítana hasonló válság esetére az országnak, de a bevezetése körüli eufóriával kár lenne megspórolni egyrészt a vitát az állam szerepéről és méretéről, majd az ennek nyomán bevezetendő reformokat.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!