Mi a kirívó a globális hitelválságban?

2008. április 17. – 16:55

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Ezúttal az amerikai és a svájci bankrendszer rendült meg. Románia adósosztályzata továbbra is rossz.

Gyors ütemben romlik az adósminőség a globális likviditási válság miatt. A bajt tetézi, hogy a vállalati, a szuverén és a banki adósság-kibocsátói körben egyaránt rosszak a kilátások, áll a Moody's Investors Service csütörtökön Londonban kiadott negyedéves felmérésében. A nemzetközi hitelminősítő átfogó elemzése szerint a besorolási fel- és leminősítések rátája a cégnél osztályzattal ellátott teljes adósi körben az idei első negyedévben 3:1 volt, vagyis egy osztályzatjavításra már három visszaminősítés jutott. A tavalyi utolsó negyedévben még 2:1 volt ez a mutató, 2007 második negyedében pedig jórészt egyensúlyban voltak a fel- és leminősítések, vagyis „a romlás üteme gyors”, áll a Moody's összeállításában. A jelentés szerint

Állampapírra cserélné a rossz banki portfóliókat a Bank of England

Fedezeti cserével próbálná segíteni a bedugult nagybani és kiskereskedelmi hitelpiacot a brit jegybank. A még csak vázlatosan ismert tervek alapján a bank határozottan korlátozott idõrelehetõvé tenné a kereskedelmi bankoknak, hogy lakossági jelzálogkötelezettség-fedezetû pénzpiaci eszközeiket kormánykötvényre cseréljék. A tervezett intézkedés mögött az a meggondolás áll, hogy állampapír-fedezet birtokában a kereskedelmi bankok könnyebben tudnának bankközi finanszírozáshoz jutni, illetve ilyent más bankoknak nyújtani, és ezáltal a lakossági hitelezés is könnyebbé válna.
A brit kormány állítólag hangsúlyozottan nem tekinti a tervezett intézkedést a bankszektor költségvetési forrásokból történõ kisegítésének, és ragaszkodik olyan megoldáshoz, amelynek alapján az adófizetõket nem éri veszteség. A kiskereskedelmi jelzálog-kölcsönzéssel foglalkozó brit pénzintézetek egymás után vonják vissza a lakossági piacról jelzálogtermékeiket, illetve emelik a lakóingatlan-kölcsönök kamatait, annak ellenére, hogy a Bank of England pénzügypolitikai enyhítésbe kezdett.
A nem elsõrendû ( subprime ) amerikai jelzálogadósi körbõl kiindult válság miatt a befektetési bankoknak komoly veszteségeket kell leírniuk az ilyen kötelezettségeket is tartalmazó, kockázatterítés céljából értékpapírosított és világszerte árult pénzpiaci termékportfólióikban, amelyek gyakorlatilag elértéktelenedtek, miutn a fedezetként beemelt subprime kötelezettségek nem teljesítõvé váltak.
Emiatt a bankközi likviditáspiac is szinte kiszáradt, a bankok ugyanis egymásról sem tudják, hogy melyiküket milyen mértékben sújtja a befektetési termékek értékvesztése, és a bizalomhiány miatt visszatartott nagybani likviditás jelentõsen emeli a finanszírozási költségeket.
A Fitch Ratings, a legnagyobb európai hitelminõsítõ a minap Londonban közzétett féléves globális bankszektor-jelentése szerint a jelenlegi hitelpiaci világválság azért kirívó a korábbiakhoz képest, mert ezúttal a világgazdaság legerõsebb bankrendszerei gyengültek, a likviditási válság ugyanis fõleg az amerikai és a svájci bankrendszert rendítette meg.

a hitelválság okozta adósminőség-romlás

a globális átlagon belül elsősorban Észak-Amerikát sújtja: a Moody's listáján szereplő egyesült államokbeli és kanadai adósság-kibocsátók körében a negatív kilátásúak aránya háromszorosan haladja meg a pozitív kilátással ellátott osztályzatúakét.

Egy másik nagy hitelminősítő, a Standard & Poor's e héten kiadott londoni elemzése szerint ugyanakkor a felzárkózó térség sem mentesül az adósminőség-romlás alól.

Az S&P listáján a térségből Románia besorolására is negatív kilátás érvényes (Bukarest hitelminősítése Magyarországénál két fokkal gyengébb, „BBB mínusz”). A hitelminősítő épp a hét elején adott ki Londonban állásfoglalást arról, hogy a negatív kilátás változatlan marad is a román adósosztályzaton, mivel nincsenek megfelelő gazdaságpolitikai válaszok a növekvő makrogazdasági egyensúlyhiányokra.

A hitelminősítő az elemzésben külön megemlítette, hogy mások mellett Magyarország, Szerbia, Törökország és Ukrajna osztályzataira leminősítést valószínűsítő negatív kilátás van nála érvényben. Az S&P megfogalmazása szerint ezek a kormányok, jelenlegi besorolási szintjükön, kedvezőtlen helyzetben vannak ahhoz, hogy „igazítsanak a vitorlán, ha változik a szélirány”.

De nemcsak a hitelminősítő intézetek látják sötéten

a világgazdaság helyzetét. Az amerikai jelzálogpiaci válság hatásai további területekre gyűrűztek be 2008 első negyedévében, a piacokon eluralkodó bizonytalanság és az ennek hatására emelkedő kockázati felár a második negyedévben is rányomja majd a bélyegét a pénzpiaci hangulatra – jelentette ki Fritz Mostböck, az Erste Bank Group vezető elemzője.

>> A Wikipedia angol összefoglalója: Mi a subprime hitelezés? >>

„A válságot követő dominóhatás súlyos és fájdalmas veszteség-leírásokhoz vezetett neves pénzintézeteknél is, amelyek között akadt olyan is (például a Bear Stearns), amely még az összeomlás határára is eljutott, az eddig soha nem tapasztalt súlyos helyzet érthető módon felerősítette a kockázatkerülő magatartást szerte a világon” – jelentette ki Mostböck.

Rainer Singer, az Erste kelet-közép-európai makrogazdasági elemzési osztályának vezetője a súlyozást indokolva rámutatott: „az Egyesült Államokban fennáll a veszélye annak, hogy olyan lefelé mozgó spirál indul be, amelyben a csökkenő fogyasztás

és a növekvő munkanélküliség egymást táplálja”.

Ennek ellenére az Erste elemzői arra számítanak, hogy az amerikai gazdaság hamarosan eléri a mélypontot, majd a második félévben fokozatos növekedésnek indul.

A bank elemzői szerint az amerikai központi pénzintézet, a Fed idén április végén újabb 50 bázisponttal mérsékli az irányadó kamatlábat. Az utána következő – ez év június végén esedékes – kamatdöntő ülés idejére a várakozások szerint olyannyira megnyugszanak a kedélyek, hogy a Fednek nem kell már hozzányúlnia az akkor 1,75 százalékos kamatlábhoz.

„A dollár enyhe erősödésére számítunk” – szögezte le Rainer Singer. Az Ersténél valószínűsítik, hogy a második negyedév kezdetével magukhoz térnek az amerikai részvények is, de az S&P 500 becsült EPS értéke (egy részvényre jutó nyereség) a lassuló amerikai gazdasági növekedés miatt túlságosan is magas lesz. Az elkövetkezendő hónapokban a nyereség-várakozások további, lefelé történő módosítása várható.

Az Erste elemzői szerint a növekedési részvények még mindig vonzóak, kiváltképp a nemzetközi tevékenységgel rendelkező vállalatok papírjai. Ezért a befektetők akkor döntenek jól, ha az alacsony adósságrátával és stabil pénzforgalommal rendelkező vállalatok részvényeit részesítik előnyben. Az amerikai részvények alulsúlyozása ajánlott, vélik az Erste Bank elemzői. A bank ajánlásai szerint

külön figyelmet érdemel az eurózóna gazdasága:

Németország és Franciaország is kielégítő növekedést mutat, viszont Spanyolország és Olaszország inkább a gyengülés irányába csúszik. Ugyanakkor az infláció emelkedik, az Európai Központi Bank pedig továbbra is két tűz között van egyrészről a lassuló gazdaság és a pénzpiaci válság, másrészről pedig a magas infláció miatt.

A második negyedévben az államkötvények várhatóan továbbra is profitálni fognak a piacokat uraló bizonytalanságból és az eszközalapú értékpapírokkal történő kereskedés fokozatos talpraállásából.

Az Erste elemzői úgy vélik, az amerikai kötvényekkel összehasonlítva az euróban denominált államkötvények várhatóan jobb teljesítményt nyújtanak, bár ezek hosszú távon túlértékeltek, ezért a hosszú távon gondolkodó befektetőknek inkább a rövid papírokat ajánlják.

Az Erste Bank szakértői arra számítanak, hogy az európai börzék inkább oldalazó mozgást végeznek majd a soron következő negyedévben. A DJ EuroStoxx tőzsdeindexben szereplő társaságok 2008-ra vonatkozó nyereség-növekedési kilátásait az elemzői konszenzus 11,8 százalékról mindössze 7,6 százalékra mérsékelte.

A vállalatok zömének az izmosodó euró és az emelkedő alapanyagárak ellenére sikerült magasan tartania a rendelésállományt és az ipari termelést. A lehetséges árfolyam-visszaesések ellenére is az európai részvénypiacok stabilabb fejlődést írnak majd le, mint más régiók börzéi. „Ezért azt javasoljuk a befektetőknek, hogy az európai értékpapírokon belül túlsúlyozással vegyék a részvényeket” – mondják az Ersténél.

„A japán gazdaság a múltban már többször is megmutatta,

mennyire sebezhető. A második negyedévben viszont a gazdasági helyzet stabilizálódása várható, és a japán gazdaság elég erős lesz ahhoz, hogy átvészelje az addig tartó szakaszt” – jelentette ki Rainer Singer.

A japán gazdaság az Erste elemzőinek várakozásai szerint növekedési pályán marad, a jen devizaárfolyamának legmeghatározóbb tényezője a piacok visszafogott kockázatvállalási hajlandósága lesz. „A jen középtávon tovább erősödik az euróval szemben” – szögezte le Singer.

Az elemzők szerint a japán részvénypiac továbbra is vonzó marad, úgy vélik azonban, hosszabb távon valószínűtlen, hogy a japán tőzsde függetlenedni tudna más vezető részvénypiacoktól.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!