A tavalyi botrány után a nemzetközi sajtófotó kiállítást új helyszínre viszik Budapesten

2024. augusztus 27. – 15:26

Másolás

Vágólapra másolva

Idén is lesz Budapesten World Press Photo Kiállítás. Az idei tárlat nemcsak a művészi tartalom miatt figyelemre méltó, hanem a körülötte kialakult politikai és kulturális diskurzusok miatt is. Karácsony Gergely főpolgármester bejelentette, hogy az idei helyszín a budapesti Biodóm lesz. Ez a döntés különös jelentőséggel bír, hiszen tavaly a Magyar Nemzeti Múzeumban rendezett kiállítás körül kirobbant botrány miatt az esemény nem talált megfelelő helyszínt.

A botrány oka egy, az LMBTQ közösséget ábrázoló kép volt, amelynek bemutatása miatt a Mi Hazánk mozgalom kezdeményezésére a kormány szigorította a kiállítás feltételeit, és korlátozta annak látogathatóságát. Dúró a családok védelméről szóló törvényre hivatkozva kérte a minisztertől, hogy korlátozzák a belépést a kiállításra, amit Csák János el is rendelt. A tavalyi botrány további következményeként az akkori főigazgatót, L. Simon Lászlót, Csák János miniszter azonnali hatállyal menesztette a Magyar Nemzeti Múzeum éléről, mondván, hogy magatartása ellehetetlenítette a munkaviszony fenntartását.

A tavalyi botrány eredményeként több intézmény is visszalépett az idei kiállítás befogadásától, ám végül Budapest örömmel vállalta a rendezést, írja a Telex.

A Biodóm, amely még építés alatt áll, de bizonyos rendezvényekre már alkalmas, méltó helyszín lesz a kiállításnak, amely szeptember 20. és október 27. között látogatható majd. Karácsony szerint ez az épület is a maga módján mesél Budapest mai összetett valóságáról, ahogy a kiállítás is a valóságról szól: a világ legkitűnőbb sajtófotósai művészi igénnyel ábrázolják a szenvedést, szabadságot, szerelmet és gyászt.

L. Simon László a közelmúltban Kolozsváron, a Kolozsvári Magyar Napokon beszélt menesztéséről és a nyugati múzeumokban tapasztalható kulturális változásokról. A beszélgetés során L. Simon kifejtette, hogy a nyugati kulturális intézmények, különösen a múzeumok, egyre inkább a gender és woke mozgalmak hatása alatt állnak. Szerinte ez a kulturális trend jelentős törésvonalat jelent, és úgy véli, hogy a nyugati múzeumok egyre inkább olyan tárgyakat mutatnak be, amelyek nem feltétlenül reprezentatívak, de beleillenek egy új, progresszív narratívába.

L. Simon szerint ez a kulturális eltolódás a globális nyugat, különösen az Egyesült Államokból érkező kulturális imperializmus részeként értelmezhető, amelyre Európa nem tudott megfelelő választ adni. Emellett aggasztónak tartja, hogy Nyugat-Európában a zsidó-keresztény kultúra egyre inkább elveszíti jelentőségét, amit a francia olimpiai megnyitón bemutatott történelmi alakok hiánya is tükröz. Hangsúlyozta, hogy Magyarország egy sajátos helyzetben van az Európai Unióban, ahol mintha zárványként létezne, részben a politikai szándékok miatt, de ez a helyzet szerinte a józanság és a klasszikus értékekhez való ragaszkodás eredménye is lehet.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!