Vasárnaptól ismét látogatható az Erdélyi Nemzeti Történeti Múzeum római kőtára

2024. június 7. – 13:06

Másolás

Vágólapra másolva

Vasárnaptól, június 9-től ismét látogatható az Erdélyi Nemzeti Történeti Múzeum római kőtára – tájékoztat az intézmény közleménye. Ezzel pedig értelmet nyert, hogy nemrég miért nyitották csendben újra a közönség előtt a középkori és kora újkori kőtárat.

A közlemény szerint a múzeum római kőtára, amely az ókori Erdély történetének értékes és reprezentatív tárgyait tartalmazza, „lenyűgöző betekintést nyújt a római Dacia életébe és kultúrájába”. Megjegyzik, a gyűjtemény az Erdélyi Múzeum-Egyesület gyűjteményére alapozva jött létre, és az idők során sok más, ásatások során előkerült vagy erdélyi helyszínekről vásárolt, esetleg adományozott tárggyal egészült ki.

„A kiállított emlékek az élet minden aspektusát illusztrálják – szövegesen vagy képpel – a római kori Daciából. Így az epigráfiai és szobrászati emlékek fontos forrásul szolgálnak az etnikai, társadalmi, gazdasági, közigazgatási és katonai élet tanulmányozásához, de a vallási élet, a temetkezések, a művészetek, sőt a római provincia mindennapi életének a tanulmányozásához is. Számos darab a mai Kolozsvár területéről származik, így fontos információkat szolgáltatnak a hely történelmének a rekonstruálásához. Köztük van két fogadalmi oltár, amelyek tanúsítják, hogy Napoca municípiumi rangot kapott Hadrianus császár uralkodása alatt (Kr. e. 117-138), kolóniai rangot pedig még Marcus Aurelius (Kr. e. 161-180) vagy Commodus (Kr. e. 180-192) alatt kapott” – idézi a közlemény a római kőtár kurátorát, Irina Nemetit.

A római kőtár átszervezése áprilisban kezdődött meg a kulturális minisztérium által biztosított 600 ezer lejből, illetve a múzeum 150 ezer lejes hozzájárulásából.

A kiállítást az Erdélyi Nemzeti Történeti Múzeum Karolina téri főépületében lehet megtekinteni keddtől vasárnapig 10 és 18 óra között. A felnőtteknek 20 lej a belépő, míg a kedvezményes diák- és nyugdíjas jegy 5 lejbe kerül.

A római kőtár helyzete azután kapott nagyobb nyilvánosságot, hogy az Erdélyi Nemzeti Történeti Múzeum középkori és kora újkori kőtárát tavaly ősszel gyakorlatilag az újranyitása után rögtön bezárták. Akkor a múzeum meglehetősen ellentmondásos tájékoztatásában többek között arra is hivatkozott, hogy szeretnék egyszerre megnyitni a középkori és kora újkori kőtárat a rómaival, ami még felújításra vár.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!