Egy transznemű lány meséje miatt kapta a Libri a fóliabírságot

2023. augusztus 18. – 11:08

Másolás

Vágólapra másolva

Mielőtt július közepén 12 millió forintos fogyasztóvédelmi bírságot kapott Alice Oseman Heartstopper című könyve miatt a Líra, júniusban a Librit, amelyet a Fidesz közeli MCC vásárolt fel a közelmúltban, szintén megbüntették amiatt, hogy a jogszabály előírásait nem tartotta be. Egymillió forintos bírságot szabott ki a cégre a fogyasztóvédelmi hatóság az egyik boltjukban árult könyv miatt, amivel megsértették a melegellenes gyermekvédelmi törvényt. A Telex információi szerint a Móra Kiadó egyik könyvéről volt szó, a Libri azonban csak annyit erősített meg, hogy fogyasztóvédelmi eljárás zajlik egy általuk forgalmazott kötet kapcsán. Mivel a Libri kommunikációjából nem derült ki pontosan, hogy milyen könyvről van szó, ezért a Lakmusz közérdekű adatigénylést nyújtott be, hogy megkapja a fővárosi kormányhivataltól a határozatot.

Az Esti mesék lázadó lányoknak című könyv miatt kapta a Libri a fóliázós bírságot

– derítette ki végül a lap. Az egyes történetek közül a hatóságnak egészen pontosan a könyv 42. oldalán található, a transznemű Coy Mathist bemutató mesét kifogásolta.

A Családháló így számolt be az esetéről. „Visszatérhet az iskolába az első osztályos transznemű Coy Mathis, aki megnyerte a pert saját oktatási intézménye ellen, amelynek vezetősége nem akarta engedélyezni, hogy Coy a lány wc-t használja. A Coy mellett kiállók a korrektség győzelmének nevezik az esetet.”

A kormányhivatal szerint „a gyermekeknek szóló kiadvány (…) a születési nemnek megfelelő önazonosságtól való eltérést, illetve a nem megváltoztatását jeleníti meg, ennek ellenére (…) nem volt elkülönítve a többi terméktől és nem volt zárt csomagolásban forgalmazva”.

A fogyasztóvédelmi döntésekkel szemben 30 napon belül közigazgatási pert lehet indítani. A Libri elleni határozat június 2-án, a Líra elleni július 13-án született, a határidő tehát mindkét esetben eltelt.

Erdélyben, például az Erdélyi Online Könyvesbolttól a könyv akadályatlanul megszerezhető, megrendelhető, írja az Újhét. Francesca Cavallo és Elena Favilli könyve száz rendkívüli nő életét mondja el Kleopátrától Marie Curie-n át Michelle Obamáig. Történetüket egy-egy portré teszi teljessé, amelyeket a világ különböző országaiban alkotó hatvan női grafikus készített. Ahogy a Libri ajánlójában olvassuk: „a szerzőpáros újragondolja a mese műfaját”.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!