10 filmes esemény az idei TIFF-ről, amit mi nem hagynánk ki

2023. június 8. – 09:45

10 filmes esemény az idei TIFF-ről, amit mi nem hagynánk ki
Filmvetítés Kolozsvár főterén a Transilvania Nemzetközi Filmfesztiválon – Fotó: Nicu Cherciu / TIFF

Másolás

Vágólapra másolva

Pénteken kezdődik a Transilvania Nemzetközi Filmfesztivál (TIFF), a legjelentősebb romániai mozis esemény. Az igen gazdag programkínálatából válogattunk, a klasszikusoktól a felfújható moziig.

Tanulva az elmúlt évek állandó kérdéseiből, hogy mit láttál és mit ajánlasz, idéntől már a TIFF szervezői tematikus blokkokban ajánlják a válogatás filmjeit a közösségi oldalaikon. Ha igazi romantikus filmet szeretnél, akkor ezt ajánlják, ha kultfilmre vágysz, akkor meg ezt, ha könnyed komédián nevetnél nagyokat, arra is van tippjük, ha meg igazi mozirajongóként a moziról néznél filmeket, akkor ez a neked való válogatás. Ezeket is figyelembe véve úgy döntöttünk, hogy idén nem csak egyszerűen filmeket ajánlunk, hanem filmes élményeket.

Casablanca – különleges vetítés

Nagyon sok igazi klasszikust vetítenek az idei fesztiválon. Olyanokat is, amiket eddig soha nem is volt lehetőségünk moziban látni, és az is lehet, hogy a közeljövőben se nagyon lesz. Sidney Lumet tiszteletére vetítik a 12 dühös embert, Oliver Stone életművéből pedig a Született gyilkosokat lehet látni. A román filmklasszikusok közül az Akasztottak erdejét vetítik Széles Anna főszereplésével, míg a Magyar Napon Fehér György frissen restaurált Szürkülete lesz látható. Végül mégis a Kolozsváron sokat emlegetett Casablanca ajánlása mellett döntöttünk, a vetítése nem csak azért lesz különleges pillanat, mert a klasszikust a főtéri szabadtéri óriásvásznon lehet majd látni, a hanem azért is, mert a rendezője, Michael Curtiz pályája éppen Kolozsváron indult, Janovics Jenő filmstúdiójában, és épp a Casablancával ért fel pályája (egyik) csúcsára.

Kifulladásig – Close Up Jean-Luc Godard

Godard megkerülhetetlen. Az idei TIFF-en nyolc filmjét is levetítik a tavaly elhunyt rendezőnek, aki még a saját halálát is megalkotta. A legismertebb munkáit lehet most mozivásznon megnézni. Választani mi sem tudnánk, de ajánlani mindenképp szeretnénk, így az első nagyjátékfilmjét, a francia új hullám egyik korai, de annál emlékezetesebb darabját, a Kifulladásigot emeljük ki.

Veszélyes lehet a fagyi – Magyar Nap

Be kell vallani, amióta a filmtettesek rendszeresen forgalmaznak magyar filmeket Romániában, a Magyar Nap szekció kevésbé izgalmas. A fesztivál idei kínálatából például láthattuk a Larryt és a Magasságok és mélységeket is (aki még nem látta őket, itt az idő pótolni a hiányosságokat). Ezért most egy olyan filmet ajánlunk, amiről legalább az említettekhez hasonló lelkesedéssel beszéltek/írtak a kritikusok, de eddig még nem láthatta az erdélyi közönség. A Veszélyes lehet a fagyi egy ikerpár történetét dolgozza fel. Míg egyik csak a munkájának él, szegényen, addig a másik gazdag férjével a város egyik elitkörnyékén neveli a gyerekét, viszont mindkettőjük életét egyformán felforgatja egy férfi megjelenése. Ahogy a kritikus fogalmazott, nem csak „Stork Natasa bravúros alakítása miatt sikerült remekül” Szilágyi Fanni első nagyjátékfilmje.

Who I Am Not – Supernova

A helyi filmek versenyén kívül általában ritkán találkozunk erdélyi magyar alkotók filmjeivel a fesztiválon. Ezzel szemben az idei kiadás mintha igyekezne rácáfolni erre a kategorikus kijelentésre. Egyrészt, ismét látható lesz Lakatos Róbert Ki kutyája vagyok én című dokumentumfilm-szatírája, ami kutya-problémák metaforáján keresztül beszél az erdélyi-magyar identitásról és társadalmi kérdésekről. Másrészt vetítik Skovrán Tünde – akit sokan a Kolozsvári Állami Magyar Színház művészeként ismerhettek meg – többszörösen díjazott Who I Am Not című doksiját. A téma ugyan nem erdélyi magyar specifikum, de a mi teszi a férfit férfivá és mi teszi a nőt nővé; hol van a határ a két nem között, és mennyire számít ez kérdések itt is legalább annyira izgalmasak, mint Dél-Afrikában. A filmet épp a napokban díjazták a DocEdge, illetve a krakkói filmfesztiválon.

A helyi filmek versenyébe két erdélyi magyar alkotó filmje fért be idén, Tompa Eszter igen izgalmasnak ígérkező Oedipus' Morning című kisjátékfilmje Bodolai Balázzsal a főszerepben, illetve a sapis Nagy Márton Hanna & Flóra című filmje.

Alexandru Solomon: Arsenie, viața de apoi – A Román Film Napjai

Alexandru Solomon kreatív történelemszemléletével már a 2022-es TIFF 3x3-as szekciójában ismerkedhettünk, most pedig beülhetünk a román rendező legújabb dokumentumfilmjére, amely ismét a rendszerváltás előtti időkben gyökerező témát dolgoz fel, úgy, hogy ezzel valójában a társadalom mai állapotáról beszél. Az Arsenie, viața de apoi a Román Ortodox Egyház társadalmi és gazdasági erejét és a mindennapokban csalódott emberek csodához való viszonyát éri tetten úgy, hogy a nem hívő rendező egy castingfolyamat során húsz hívőt toboroz, és zarándokútra indul velük a szentté avatás előtt álló Arsenie Boca nyomdokain, miközben rekonstruálják az ortodox szerzetes feltételezett csodatételeit is. Hogy hogyan kapcsolódik itt össze múlt és jelen? Arsenie Boca a Ceaușescu-korszak karizmatikus egyházi egyénisége volt, aki ortodox hívők ezreit vonzotta Hunyad megyei kolostorába, meg is hurcolta a Securitate. Népszerűsége, hatása túlélte őt magát is.

Tudor Giurgiu: Libertate – A Román Film Napjai

A Ceaușescu-korszak és a rendszerváltás még mindig forró témának számít a román filmgyártásban, ezt az is mutatja, hogy a román filmterméssel minden évben kiemelten foglalkozó TIFF-en idén is több olyan alkotást mutatnak be, amely ehhez a témához kapcsolódik. A már említett Arsenie, viața de apoi című dokumentumfilmen kívül Vlad Petri Între Revoluții című dokumentumfilmje a rendszerváltás előtti Romániában tanuló iráni orvostanhallgató és román barátnője történetét dolgozza fel, de vetítik a Tinereţea unui dictator című játékfilmet is, amelyben Andy Lupu a fiatal Nicolae Ceaușescu útját követi a cipészsegédségtől a diktátorságig. Erdélyi témája miatt vagyunk különösen kíváncsiak Tudor Giurgiu Libertate (Szabadság) című Nagyszebenben, 1989 decemberében történt eseményeket feldolgozó játékfilmjére. A városban 1989. december 22. és 24. között több mint 500 embert tartottak fogva a 01512-es számú katonai alakulat sporttermében, és a forradalmi zűrzavarban katonák, milicisták, a Szekuritáté emberei és civilek fogtak fegyvert egymásra. A román-magyar koprodukcióban erdélyi magyar színészek is feltűnnek, vágója a magyarországi Lemhényi Réka, egyik vágóasszisztense pedig az erdélyi származású Dunai László.

Driving Mum – Északi Fókusz

Északi filmek mindig is voltak a TIFF-en, most izlandi rendező, Hafsteinn Gunnar Sigurðsson nyitja a fesztivált is, és az Északi Fókusz szekcióban további 29 norvégiai, izlandi, dániai, finnországi és svédországi film közül lehet válogatni. Ezek között klasszikusok és friss munkák is vannak, utóbbiak közül az izlandi Hilmar Oddsson Á Ferð með Mömmu (Driving Mum) című road movie-ján akadt meg a szemünk, Jon anyja meghal, a középkorú férfi elveszíti azt a személyt, aki a legnagyobb befolyással bírt addigi életére. Elhatározza, hogy teljesíti az anyja kívánságát a temetés helyét illetően, ezért beülteti az autó hátsó ülésére és Brezsnyev nevű kutyájukkal együtt útra kelnek. Az alaptörténet és a rusztikus, fekete-fehér látványvilág elgondolkodtató feketekomédiát ígér.

A nagybácsi – Verseny

Büszkén hirdeti a fesztivál, hogy a kolozsvári vetítésekkel egy időben a TIFF Unlimited platformon több filmjüket is elérhetővé teszik online, így az ország minden részéről be lehet kapcsolódni a fesztiválozásba. Például meg lehet nézni a fesztivál streaming felületén keresztül az előbb említett Driving Mum című izlandi drámát, illetve két versenyfilm is elérhető lesz. Ezek közül ajánljuk a tavalyi Karlovy Vary filmfesztiválon is díjazott szerb fekete komédiát, amelyben látszólag az 1980-as évek végén várja családja a Németországból karácsonyra hazatérő nagybácsit. A család egészen addig közösen élvezi az ünnepi ebédet, amíg egy okostelefon meg nem csörren. Ez jelzi, hogy nem a ‘80-as években vagyunk, nem is egészen karácsony van, és nemcsak a felszolgált pulykát lehet késsel vágni, hanem a feszültséget is.

Geoffrey Rush-mesterkurzus

A TIFF nem csak a filmekről szól, számtalan partit tartanak (főleg a meghívottaknak), rendszeresek a koncertek és még kiállításokat is szerveznek. Idén például Ion Popescu Gopo születésének 100. évfordulója alkalmából plakátkiállítással emlékeznek a művészre. Szintén a fesztiválon lehet majd megnézni Petruț Călinescu fotósorozatát, aki tíz év után tért vissza az Avasokba, hogy folytassa a nagy sikerű Mândrie și Beton sorozatát. És naponta vannak különböző filmes beszélgetések is, illetve néhány mesterkurzust is szerveznek az idei meghívottakkal.

Ezek közül ajánljuk az idei TIFF-életműdíjas Geoffrey Rush-sal szervezett mesterkurzust. A Karib-tenger kalózaiból vagy épp A király beszédéből ismert ausztrál színész filmes karrierje a Ragyogj! című életrajzi drámában nyújtott alakítással robbant be. Az idegösszeroppanás szélére jutott zseniális zongoraművész megformálásáért 1996-ban megkapta a legjobb férfi főszereplőnek járó Oscar-díjat. Ezek után pedig számtalan jelölést és díjat söpört be, többek között kapott már Emmyt és Tonyt is, és ahogy a szervezők fogalmaznak bemutatójukban, ezzel megkapta a színjátszás három koronáját.

Mini-Cini

Felfújható labdát, matracot, medencét, várat és csúszdát már láttunk, de felfújható moziról egészen eddig nem is hallottunk. Az idei TIFF-en ezzel is találkozhatunk a Iulius Mall parkolójában. Szombattól jövő vasárnapig naponta 12 és 17 óra között többek között magyar a Legendárium magyar meséivel is várják a kisebbeket. A program itt érhető el.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!