A babaházaktól a különböző korok fegyvereiig – szerte Erdélyben egész este várják a múzeumok a látogatókat

2023. május 13. – 13:40

Másolás

Vágólapra másolva

Nemcsak a felújítás után újra átadott besztercei szász evangélikus templomban tartják meg a Múzeumok Éjszakáját, hiszen országszerte számos programmal készülnek a múzeumok és egyéb kulturális intézmények. Az erdélyi nagyvárosok kínálatából válogattunk.

Kolozsváron összesen 17 helyszínen lesznek események, többek között az Erdélyi Történeti Múzeum, az Erdélyi Néprajzi Múzeum és a kolozsvári Művészeti Múzeum, illetve a Babeș-Bolyai Tudományegyetem több múzeuma is nyitva lesz az alkalomból.

Újra megnyitja kapuit a BBTE Paleontológiai-Rétegtani Múzeuma, amely megújult állandó kiállítással várja a nagyközönséget ebből az alkalomból. A BBTE Ásványtani Múzeumával együttműködésben pedig az egyetem főépületének központi csarnokában az egyetemi geológiai oktatás 150 éves évfordulója alkalmából időszaki kiállítással készülnek.

Az Erdélyi Néprajzi Múzeumban a héten nyitották meg a Festett mesék avagy babaházak a Völgység-Hegyhát határáról című kiállítást az Erdélyi Hagyományok Háza Alapítvány szervezésében. A múzeum ismertetője szerint a kiállítás megálmodója és megalkotója Ament Éva népi iparművész 30 éve foglalkozik bútorfestéssel, és 20 éve készít babaházakat. Ez utóbbi igazi szenvedéllyé nőtte ki magát, gyermekkora meghatározó emlékeiből és helyszíneiből merítette hozzá az ihletet. A kiállított házacskák 1:10 arányban mutatják be a Baranyai Hegyhát – Tolnai Völgység vidékének parasztházbelsőit. A Múzeumok Éjszakája keretében ezt is meg lehet nézni.

Babaház a kolozsvári Erdélyi Néprajzi Múzeumban – Fotó: Erdélyi Néprajzi Múzeum
Babaház a kolozsvári Erdélyi Néprajzi Múzeumban – Fotó: Erdélyi Néprajzi Múzeum

Az Erdélyi Történeti Múzeum ugyan még nem nyitja meg a Gyógyszerészeti Múzeumot a frissen felújított Hinz-házban, de ezzel együtt is izgalmas tárlattal várja az érdeklődőket. Pénteken nyitották meg A tengerentúli görögök. Vörösalakos vázák Etruriából és Magna Graecia-ból című időszakos kiállítást, amely a Szabadság tudósítása szerint a kolozsvári, a bukaresti, krajovai, pitești és nagyváradi múzeumok gyűjteményeiben fellelhető ókori görög vörösalakos vázákat mutatja be: „A tárlat egy Kr. e. 5.-3. századi időutazásra hívja a látogatókat, betekintést engedve az akkori életről és halálról szóló hiedelmek és eszmék világába” – hangzott el a megnyitón.

Meg lehet nézni az I. Feredinánd király Országos Katonai Múzeum kolozsvári fiókjának kiállítását, és a Photo Románia Fesztivál is készül az alkalomból. A részletes kolozsvári program itt érhető el.

Gazdag – tényleg gazdag – kínálattal várják az érdeklődőket Marosvásárhelyen: összesen 30 helyszínen, közel 100 rendezvénnyel készülnek. A Népújság beszámolója szerint országos szinten is itt lesz a legtöbb esemény. Nem csak olyan klasszikusokat lehet ingyenesen megnézni, mint a Kultúrpalota, hanem például a Látó szerkesztőségébe is el lehet látogatni.

A kínálatból kiemelkedik Maros Megyei Múzeum márciusban megnyitott A kulcsos város című állandó, helytörténeti kiállítása, amely az ismertető szerint a 17. századi Marosvásárhely történetébe nyújt bepillantást, a város életének átalakulásokkal és konfliktusokkal tarkított átmeneti korszakába. Ez az időszak a modern Marosvásárhely születésének a kezdete, amikor eldőlt, hogy a város új fejlődési pályára áll, kiszakad a széki kötöttségből, és megindul a városiasodás, majd az ezzel járó polgárosodás útján. A kiállítás öt tematikus modulban tárja a látogatók elé a kora újkori vásárhelyiek életének különböző aspektusait, a település kiteljesedő önkormányzatiságának intézményeit, a gazdasági életét mozgató céhes intézményrendszert, társadalmát, anyagi kultúráját, gasztronómiai szokásait. Két élettörténet felvillantásával is próbálják közelebb vinni a korszakot a látogatókhoz: Sárdi Katalin „boszorkánypere” mentén a kor hangulatát, a közigazgatással egybefonódott igazságszolgáltatást, Nagy Szabó Ferenc életútján keresztül pedig a városi polgárrá válás folyamatát, egy polgár lehetőségeit, karrierútját mutatják be.

Emellett, a Maros Megyei Múzeum két nemrég megnyitott időszaki tárlatát is meg lehet nézni a Múzeumok Éjszakája alkalmából. A BarabásiLab: Rejtett mintázatok című kiállítása egyfajta tudományból és művészetből szőtt mozaik, a hálózatok művészeti ábrázolása. A budapesti Ludwig Múzeum, a karlsruhei Művészeti és Médiaközpont (ZKM), valamint a Csíki Székely Múzeum után a Maros Megyei Múzeum a negyedik kulturális intézmény, amely otthont ad Barabási Albert-László kiállításának.

Fotó: Maros Megyei Múzeum
Fotó: Maros Megyei Múzeum

Egészen új – csütörtökön nyitották meg – a múzeum régészeti osztályának Korok, elitek és fegyverek című időszakos tárlata, amely a különböző korszakok fegyvereinek és hadi felszereléseinek fejlődését mutatja be az őskortól a legújabb kori. Ezt szintén ingyenesen lehet megnézni ebből az alkalomból. Mindhárom rendezvény helyszíne a marosvásárhelyi vár.

A Múzeumok Éjszakája részletes marosvásárhelyi programja itt érhető el.

A nagy székelyföldi múzeumok – a Csíki Székely Múzeum, a Székely Nemzeti Múzeum, a Haáz Rezső Múzeum és a Tarisznyás Márton Múzeum – rendszerint a magyarországi Múzeumok Éjszakája rendezvénysorozattal egyszerre, júniusban szerveznek hasonló ingyenes eseményeket, és így van ez idén is. A többségében magyarok lakta városok közül csak Sepsiszentgyörgyről csatlakoztak néhányan az eseményhez, a Vadon Egyesület Székelyföldi Vadászati Kiállítását, illetve a Keleti Kárpátok Nemzeti Múzeum tárlatát lehet megnézni ingyenesen az alkalomból.

Nagyszebenben először nyitják meg a közönség előtt a zsidó hitközség zsinagógáját, amelyben a Brukenthal múzeum szervez időszakos tárlatot. De nyitva lesz az ország egyik legjelentősebb skanzenének számító Astra is. A részletes nagyszebeni programok itt érhetők el. Az idén Európa Kulturális Fővárosa címet viselő Temesváron többek között a Bánsági Múzeumban, a Bánsági Falumúzeumban és a temesvári Művészeti Múzeumban várják az érdeklődőket, adott esetben egészen sokáig, éjjel 2 óráig. A temesvári program itt érhető el. A brassóiak sem kell otthon unatkozzanak az alkalomból, számos helyszínen kínálnak nekik kedvezményes belépést, de ha esetleg arra támadna kedvük, hogy megnézzék a törcsvári kastélyt, szombat este ezt is ingyenesen tehetik meg – legalábbis a rendezvény honlapja szerint.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!