A mesterséges intelligenciáról és a sikerideológiáról is elgondolkodhatunk az idei Reflex fesztiválon

2023. március 1. – 18:31

A mesterséges intelligenciáról és a sikerideológiáról is elgondolkodhatunk az idei Reflex fesztiválon
Tamás Sándor, Kovászna Megye Tanácsának elnöke, Pál Ferenczi Gyöngyvér, a Tamási Áron Színház megbízott igazgatója, Antal Árpád, Sepsiszentgyörgy polgármestere és Bocsárdi László, a Reflex fesztiváligazgatója ismerteti a Reflex színházfesztivál programját – Fotó: Barabás Zsolt

Másolás

Vágólapra másolva

Litván, német, lengyel, román és magyar társulatok előadásait láthatjuk elsőként a sepsiszentgyörgyi Reflex színházi fesztiválon, amelyet öt év kihagyás után március végén, májusban és októberben is megszerveznek. A márciusi programot szerdán jelentették be a szervezők.

A Tamás Sándor Kovászna megyei tanácselnök által a sajtótájékoztatón Székelyföld kulturális erőterének nevezett Tamási Áron Színházban öt év kihagyás után ismét megszervezésre kerül a Reflex Nemzetközi Színházi Fesztivál, amely abban különbözik a korábbi kiadásoktól, hogy három modulra és témára lesz bontva (márciusban, májusban és októberben), így a fennállásának 75 éves évfordulóját ünneplő sepsiszentgyörgyi színháznak az egész évét lefedi. Az első modult március 24-28. között tartják. A most bejelentett előadások egy kivétellel a stúdióban (kamaraterem) lesznek megtartva, Csehov egyik legismertebb alkotását, a Ványa bácsit pedig a több száz fős Sepsi Arénában mutatják be.

A szerdai sajtótájékoztatón Pál Ferenczi Gyöngyvér, a Tamási Áron Színház megbízott igazgatója, Bocsárdi László, a Reflex fesztiváligazgatója, Tamás Sándor, Kovászna Megye Tanácsának elnöke és Antal Árpád-András, Sepsiszentgyörgy polgármestere részletesen ismertette a márciusi programot. Ez ugyanis az egyetlen, ami már végleges.

Ezzel is próbáljuk a feszültséget fenntartani a fesztivál körül. Élünk a késleltetés művészi módszerével

– jegyezte meg humorosan Bocsárdi László fesztiváligazgató, nem titkolva azt, hogy a májusi és októberi modulokra még igyekeznek anyagi forrásokat találni.

Pál-Ferenczi Gyöngyi örömét fejezte ki, hogy a Reflex Nemzetközi Színház Fesztivál ötödik kiadása egybeesik az intézmény 75. évadjával. Elmondása szerint az évforduló apropóján sok fontos esemény zajlott és zajlik a színházban, próbálnak állandó lüktetést biztosítani az ünnepi évadnak ezekkel a rendezvényekkel, köztük a Reflex5 Fesztivállal is. Ősszel a színház névadója, Tamási Áron születésének 125. évfordulója is volt, amely alkalomból Tamási bemutatóval és kiállítással indult az idei évad, amit az író születésnapjára időzítettek.

Idén a vendégelőadások jóval többe kerültek

Bocsárdi a több modulban megszervezett fesztivál ötletét annak tudta be, hogy meg szerették volna lepni a közösséget a romániai színházi palettán egyedinek számító működési formával, ami több pozitívummal is jár. Pál Ferenczi Gyöngyvér például azt emelte ki, hogy a nézőknek ideje lesz megemészteni az előadásokat. Bocsárdi pedig azt, hogy a Reflex eddigi kiadásaihoz képest drágábbnak számító jegyeiből (35-100 lej/jegy) többet is meg tudnak majd nézni. (Diákoknak egyébként kedvezményes csoportjegyeket fognak adni, korlátozott számban.)

Az előadások idehozása ma sokkal bonyolultabb és sokkal több pénzbe kerül, mint eddig. Tehát ugyanabból a pénzből jóval kevesebb színházat tudunk elhozni, mint például az első vagy a második kiadáskor – panaszolta a fesztiváligazgató. A sajtó érdeklődésére azt mondta, a megyei tanács és a városi önkormányzat részéről nem kapnak kevesebb pénzt, mint az eddigi Reflexek alatt, és értékeli az önkormányzati vezetők erőfeszítéseit, de a pénz értéke sokat veszített azóta. A modulos megoldás pedig időt nyer nekik, hogy májusra és októberre még pénzt szerezzenek (szponzort, pályázatot), mert egyéb forrásokból idén kevesebb gyűlt össze.

Ugyanakkor úgy értékelte a Reflex előző négy kiadása rendkívül látványosra sikeredett, és ez annak is köszönhető volt, hogy a legelső kiadáson sikerült Sepsiszentgyörgyre csalniuk a világ egyik legfontosabb színházát, a berlini Deutsches Theatert. Aminek az lett a következménye, hogy bárkit hívtak a fesztiválra, utána szívesen jött, hiszen látta, hogy ez egy komoly fesztivál, ahová nem kispályások jönnek el játszani, hanem a legnagyobb színházak is megfordulnak.

Az ötéves szünet miatt viszont, amit Bocsárdi a Covid-járványnak tudott be, és azt mondja, eléggé szerencsétlen helyzetet teremtett számukra, mert a Reflex fesztivál picit háttérbe szorult a többi fesztivállal szemben.

Ezt abból érezték, hogy amikor elkezdtek előadásokat hívni, nehezebben ment, mint eddig. Az is megtörtént, hogy két fontos produkciót elloptak tőlük – jelentette ki a fesztiváligazgató. Azt mesélte, miután megegyeztek a társulatokkal, az utolsó pillanatban visszamondták, és kiderült, hogy azért, mert nagyobb fesztiválok azzal a feltétellel hívták meg őket Romániába, hogy csak náluk léphetnek fel. Ami azelőtt nem történhetett volna meg.

Milyen témákra számíthatunk?

Bocsárdi rámutatott, mint a Reflex fesztivál megnevezésből is kiderül, az esemény megszervezésével reflektálni szeretnének a színház nyelvén keresztül arra, ami a közösséget a XXI. században körülveszi. Ez alkalommal azonban a Reflex fesztivált modulokra bontották, és szakítottak azzal a hagyománnyal is, hogy egy téma köré építsék fel a fesztivált, így a meghívott előadások is sokkal színesebbek.

Bocsárdi elmondása szerint a márciusi kiadás egyik nagyon izgalmas témája a robotizálódó világ lesz, azaz a mesterséges intelligencia. Ázsiában ugyanis már vannak olyan humanoid robotok, amelyek zavarba ejtően hasonlítanak az emberre. Ezzel kapcsolatosan nagyon izgalmas és provokáló kérdéseket tesz fel az Uncanny Valley című előadás, amely a berlini Rimini Protokoll színházi képződménynek az előadása. Bocsárdi szerint a társulat az európai dokumentarista színház egyik legfontosabb képviselője. A Rimini Protokoll második alkalommal vesz részt a Reflexen: a második kiadáson már sikerült meglepniük a nézőket és nagy sikernek örvendett a Radio Muezzin című produkciójuk.

Egy másik kiemelt téma képviselője a Ványa bácsi produkció, Csehov egyik legfontosabb szövegének feldolgozása. A szlovéniai rendező, Tomi Janežič szintén visszatérő vendége a fesztiválnak. Annak idején a hétórás Sirály című előadásnak volt a rendezője, ami Bocsárdi szerint az egyik legfontosabb színházi esemény volt a Reflexek történetében.

Bocsárdi László – Fotó: Barabás Zsolt
Bocsárdi László – Fotó: Barabás Zsolt

Janežič a következőképpen vall az előadásáról: „Nem vagyok biztos benne, hogy a világnak szüksége van még egy Csehov értelmezésre. Sokkal jobban érdekel, hogy hogyan tudunk viszonyulni ehhez a történethez és annak szereplőihez. Talán sosem volt még olyan fontos a Ványa bácsi színpadra állítása, mint ma, egy egyszerű okból: a világszerte elterjedt sikerideológia miatt. Manapság csak sikerről, boldogságról, szerencséről és elért célokról beszélünk. A nyomás óriási. A Ványa bácsi ennek az ellentétét mutatja be. Természetes lehet az is, ha megtapasztalunk egy kudarcot. Sőt, elképzelhető, hogy a siker és a győzelem ideológiája túlságosan mesterséges” – olvasta fel Bocsárdi a rendező sorait, fürkésző tekintettel pillantva a megjelenő politikusokra.

Hozzátette, a sikerközpontúság is kemény téma, és úgy érzi, hogy telitalálat, hiszen a tévében állandóan csak a nyerészkedésről, a sikerről, a sok pénzről és ilyesmikről van szó, és a televíziós reklámokban mindenki kacag, ami egy mesterséges állapot. Antal Árpád polgármester ehhez hozzáfűzte: nem ugyanazt a televíziót nézik Bocsárdi Lászlóval.

A harmadik téma Bocsárdi szerint az, hogy művészetnek vajon van-e még valamilyen esélye ebben a világban arra, hogy megállítsa vagy lassítsa az erőszakot, a terrort, az agressziót.

Ennek kapcsán Andrzej St. Dziuk rendező Mészárszék című produkcióját láthatja a közönség. Ez egy Sławomir Mrożek szöveg és a Zakopane Színház produkciója. Az előadás egyik legfontosabb kérdése: a civilizáció ilyen irányú alakulása, amit tapasztalunk, vajon magával hozza-e a kultúra leépülését? A másik pedig, hogy mennyire patetikusak, szánalmasak a művészek arra irányuló próbálkozásai, hogy lépést tartsanak az élet kegyetlenségével.

Márciusban ezeken az előadásokon kívül az M Studio részéről a [email protected] című előadást láthatja a közönség, illetve a szintén szentgyörgyi Andrei Mureșanu Színház Blasted című előadását március 24-én. Valamint fellép a Jü elnevezésű alternatív magyarországi együttes.

Miért volt szükség a Reflexre?

Mint Bocsárdi László felidézte, a színház 60. évfordulójához köthető színházfesztivál már keletkezésekor is az előre tekintést tűzte ki célul. Olyan kortárs képződményt akartak vele életre hívni, amely példát mutathat, meghatározhatja Sepsiszentgyörgy művészeti életének irányvonalát. A Reflex fesztivál ugyanis szándékaik szerint közelebb hozza, megismerteti a fiatalokkal a kortárs művészetet. Sepsiszentgyörgy pedig 2009 óta olyan színházi előadásokat tudott létrehozni, amelyekkel szintén bekerülhetett az európai kortárs színházi körforgásba.

Első pillanattól kezdve közép-európai, kultúránkhoz hasonló országok, népek színházait hozzák el, hogy tetten érjék, különböző országok hogyan tudnak a művészeten keresztül párbeszédet folytatni a jelennel, ezáltal az esélyeinket és lehetőségeinket is jobban átlátva. Illetve azért is döntöttek a nemzetközi színház fesztivál megszervezése mellett, mert belátták, hogy amennyiben a nézőik nyitottak és értik a színház különböző nyelveit, akkor a Tamási Áron Színház kísérleteit is sokkal könnyebben érteni fogják.

Antal Árpád szerint az elmúlt másfél évtizedben azon dolgoztak a megyei tanácselnökkel, hogy a hagyományőrzés és a kortárs művészet támogatása közötti egyensúlyt megtalálják. Benne pedig volt egy hiányérzet a Reflex ötéves kimaradása miatt, mivel úgy véli, Közép-Kelet Európa térképén a város ezzel a fesztivállal is pozícionálta magát, ezért folytatni kell, és reméli, hogy a következőt nem öt év múlva szervezik majd meg.

Tamás Sándor még tovább ment, és kijelentette: a színház a szabadság szigete kell hogy legyen, a Tamási Áron Színház pedig Székelyföld kulturális előterének egy nagyon erős bástyája. Egy előadásnak pedig épp olyan felkavarónak és elgondolkodtatónak kell lennie, amilyen a Tamási Áron Színház frissen bemutatott Gyévuska című előadása, Pintér Béla szövege alapján, ami egyébként a Reflexen is látható lesz.

A Reflex március 24-28. közötti programja az új honlapján már megtekinthető. A jegyárusítás március 6-án indul.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!