Demeter Szilárd szerint neki mindegy, ki a fideszes vagy az ellenzéki, ha valakinek szar a műve, annak ő nem ad támogatást

2023. augusztus 6. – 15:27

Másolás

Vágólapra másolva

„Konjunktúralovagok mindig is voltak. Mindig is volt a hatalomnak kedves udvartartás. Mindegy, hogy milyen színezetű a kormány. Vannak olyan művészek, akik beállnak a táncba, és legitimálják a politikus személyiségét” – így fejtegette gondolatait Demeter Szilárd a Népszavának.

A Petőfi Irodalmi Múzeum igazgatója arra a felvetésre, miszerint Magyarországon a „hatalomhoz lojális előadók jutnak előre”, azt felelte, „ez a politika természete, kihasználja a művészetet. Az a kérdés, hogy a konjunktúralovagok teljesítménye megmarad-e, ötven vagy száz év múlva tudunk-e róluk. Az derül ki, legalábbis számomra az eddigi mondjuk kétszáz év modern magyar nemzeti kultúrájából, hogy a konjunktúralovagok eltűnnek. A pártlojalitás nem váltja ki a tehetséget. Lehet azzal érvelni, hogy »mekkora fideszes vagyok«, de engem az érdekel, hogy »mit teszel le az asztalra«. Ez az, amit nem szeretnek bennem. Ugyanígy lehet azt mondani, hogy én vagyok a legnagyobb független, ellenzéki szabadságharcos. Ha szar a műved, nem tudok rá támogatást adni”.

Demeter szerint közben a tengerentúlról már befelé szivárog „woke-őrület”, amiben nem a tehetség hozza meg az előrelépést, hanem más tényezők döntenek, mint például a nemek aránya, a bőrszín vagy a nemi irányultság.

Arról is beszélt, hogy a mai véleményvezéreket nem az írók vagy költők között kell keresni, hanem a stand uposok között. „Ma az író és a vátesz költő szerepét átvette a stand up comedys megmondóember. Lehet azt mondani, hogy most nekik kellene több támogatást adni, hiszen nagyobb közönséget érnek el, csak akkor mit kezdjünk a szépirodalommal”. (Demeter egyébként épp júniusban szólt be Bödőcs Tibornak, aki azt bírálta, hogy a kormányközeli MCC lett a Libri Csoport többségi tulajdonosa. Szerinte Bödőcs „elkezdett átmenni agitpropba, ilyen harcos-karcos, kritikátlan ellenzékibe. Ráadásul egyre butábban csinálja. Én sajnálom, mert tehetséges a gyerek”.)

Azért most Demeter azt is elismerte, hogy nem hibátlan, ráadásul „filozófusként azt is tudom, hogy nincs nálam a bölcsek köve – több ezer év bölcsessége ráébreszti az embert arra, hogy nincs az abszolút igazság birtokában”, ezért aztán szakmai kérdésekben, konkrét döntési szituációkban szerinte ő sosem vesz részt, azt meghagyja a szakmai kuratóriumoknak.

Emellett pedig azt is állította, 110 százalékos orbánistának lenni ugyanaz, mint 110 százalékban összmagyarnak lenni.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!