Harrison Ford tiszteletbeli Arany Pálmát kapott

2023. május 19. – 06:32

Harrison Ford tiszteletbeli Arany Pálmát kapott
Harrison Ford a Cannes-i Filmfesztiválon – Fotó: Sarah Meyssonnier / Reuters

Másolás

Vágólapra másolva

Tiszteletbeli Arany Pálma-díjat kapott Harrison Ford a 76. cannes-i filmfesztiválon az Indiana Jones-sorozat ötödik epizódjának világpremierje előtt. Az alkotást versenyen kívül mutatták be, írja az MTI.

A 80 éves amerikai filmsztár a kalandfilm teljes alkotógárdájával vonult fel az Indiana Jones és a sors tárcsája című film bemutatója előtt a fesztiválpalota vörös szőnyegén.

A fesztivál előzetesen csak annyit közölt, hogy Harrison Ford előtt is tiszteleg majd, így a tiszteletbeli Arany Pálma-díj meglepetésként érte a filmsztárt, akit állva tapsolva ünnepelt a Lumiere-terem 2300 fős közönsége. Az elismerést Iris Knobloch, a fesztivál új elnöke és Thierry Frémaux igazgató nyújtotta át.

„Nagyon meg vagyok hatva”

– mondta könnybe lábadt szemmel a filmsztár.

Tizenöt évvel a legutóbbi Indy-film után Harrison Ford az ötödik és – a gyártó Disney-produkció szerint – utolsó alkalommal öltötte magára a kalandor régész jelmezét. Míg az előző négy részt Steven Spielberg rendezte, a több mint két és félórás új részt James Mangold jegyzi, a történet pedig követi az Indiana Jones-filmek bevált receptjét: a régész a veszélyes helyzetekből egy csapásra ki tud szabadulni, viszont a kígyóktól továbbra is fél.

A világpremierre az amerikai filmsztár mellett Cannes-ba érkezett a film szereplői közöl a Helenát játszó Phoebe Waller-Bridge, valamint John Rhys-Davies, Toby Jones, Boyd Holbrook, Ethann Isidore és Mads Mikkelsen is, aki a főellenséget, egy náci tudóst alakítja.

Az újabb rész egyik különlegessége, hogy a hollywoodi filmekben egyre gyakrabban használt digitális fiatalítás technikájának köszönhetően a film elején Harrison Ford több évtizeddel fiatalabbnak látszik egy második világháborús náci vonattámadás jelenetében.

A Walt Disney és a Lucasfilm gyártásában készült film producere Kathleen Kennedy, Frank Marshall és Simon Emanuel, executive producere pedig Steven Spielberg és George Lucas. A film zenéjét – akárcsak az 1981-ben bemutatott Indiana Jones és az elveszett frigyláda fosztogatói óta minden Indy-filmét – John Williams komponálta.
A filmet Magyarországon június 29-től láthatják a mozinézők.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!