Meghalt Jerry Lee Lewis, a rock and roll úttörőinek egyik utolsó tagja

2022. október 28. – 20:12

Meghalt Jerry Lee Lewis, a rock and roll úttörőinek egyik utolsó tagja
Jerry Lee Lewis 2017-ben egy fellépésen – Fotó: RICK DIAMOND / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Nyolcvanhét éves korában meghalt Jerry Lee Lewis, a rock and roll egyik úttörője, Elvis Presley, Chuck Berry, Little Richard generációjának egyik utolsó tagja – írja a Variety Lewis ügynökére hivatkozva.

„Judith, a hetedik felesége ott volt mellette, amikor eltávozott Desoto megyei otthonában, Mississippiben, Memphistől délre. Az utolsó napjaiban azt mondta neki, hogy várja a túlvilágot, megbékélt vele, nem fél tőle” – írta közleményében Zach Farnum, Lewis ügynöke.

A zenész halálhírét több újság tévesen már szerdán lehozta, de akkor nem erősítette meg senki az információkat, Farnum közlése viszont hivatalosnak tekinthető.

Lewis az 1950-es években robbant be az olyan slágereknek köszönhetően, mint a Great balls of fire, a Whole Lotta Shakin' Goin' On, vagy éppen a Wild One.

Amikor Lewis megjelent az 50-es években, akkor teljesen felforgatta a szórakoztatóipart. Vagyis hát teljesen csak később forgatta fel, de valami olyasmit csinált, ami akkoriban totálisan idegen volt.

Az elképesztően energikus énekes, aki úgy püfölte a zongorát, mintha ezren taposnának át rajta, miközben a magas hagoknál majd kiugrott a bőréből abszolút újdonságnak számított, amikor a popzene addig jellemzően lágy dallamokról szólt.

A Steve Allen Show-ban például 1957-ben miután előadta a Whole Lotta Shakin' Goin' On című számot a teljesen bepörgött közönség székekkel dobálta meg – írja róla a Washington Post megemlékezése.

Lewis magát tartotta a színtiszta rock and roll megtestesítőjének és meghonosítójának. Úgy gondolta, hogy ami előtte volt, például Elvis Presley az persze népszerű, meg jópofa volt, de azt az őrült vadságot, amiből aztán a rock and rollból kinőtt több generációnyi ellenkulturális hevület, meg több száz jobbnál jobb zenekar, lemez és sláger, na azt ő hozta be a köztudatba.

De nemcsak a színpadon égett száz százalékon, a magánélete sem volt mentes a botrányoktól, valamint az addig a nyilvánosság elől rendszerint titkolt eseményektől.

Ha nem hetven évvel ezelőtt, hanem mostanában kezdődik a karrierje, akkor valószínűleg sosem fut be. Sőt, az is igazából csoda, hogy hetven éve be tudott futni. 1958-ban úgy tűnt, hogy átveheti a rock and roll királya címet Presleytől, akit besoroztak a hadseregbe. Lewis ekkoriban éppen Angliában turnézott, ahol kiderült, hogy nem is egy, hanem három olyan tény róla, amelyek kis híján véget vetettek a felívelő karrierjének.

Kiderült, hogy:

  • egy 13 éves lány a felesége, sőt lehet, hogy csak 12 (Lewis ekkor 22 éves volt),
  • a lány az unokatestvére,
  • Lewis pedig még el sem vált az előző feleségétől.

A turnéját azonnal leállították, kitiltották a számait a rádiókból, gyakorlatilag a nullára esett vissza a botrány miatt. „Lehet, hogy kicsit másképp szerveztem volna az életemet, de nem titkoltam soha semmit az emberek elől. Csak mentem tovább az életemben, ahogy szoktam” – mondta Lewis 2014-ben erről az időszakról.

A következő évtizedekben sem kerülték el a botrányok, alkohol- és drogfüggő volt. 1976-ban például azért tartóztatták le Gracelandben, mert állítólag le akarta lőni Elvis Presley-t. De ugyanebben az évben kis híján véletlenül lelőtte a basszusgitárosát is, amikor elsült egy pisztoly a kezében.

Lewis a 60-as években újra felfedezte magát, ráfordult a countryra, a világ pedig szép lassan megbocsátott neki, de csak jóval azután, hogy bármiféle slágere született volna. Végül nyert három Grammy-díjat, és a leghíresebb zenészekkel játszott együtt.

Az utolsó előtti lemeze, a 2010-es Mean Old Man olyan sztárparádét vonultatott fel közreműködő zenészek szintjén, mint nagyon kevés alkotás a popzenében. Az albumon szerepelt többek között Kid Rock, Slash, Mick Jagger, Eric Clapton, Sheryl Crow, Ringo Starr és Keith Richards is.

Ebből a felsorolásból is látszik, hogy a rengeteg botrány, balhé, két végén égetett gyertya ellenére a rajongók is a szakma kitartott mellette, és nagyjából hét évtizeden keresztül újra és újra felfedezte magának.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!