Moldova: Oroszország illegális szavazószállítást szervez a moszkvai szavazóhelyiségekbe

2024. október 17. – 13:04

Másolás

Vágólapra másolva

Moldova külügyminisztériuma aggodalommal vette tudomásul Oroszország újabb befolyásolási kísérletét a moldovai választásokkal kapcsolatosan. Szerintük Oroszország szavazókat akar szállítani a moszkvai szavazóhelyiségekbe, hogy túlzsúfoltságának látszatát keltse.

A Romániával szomszédos országban elnökválasztást és népszavazást tartanak vasárnap. A második mandátumára készülő Maia Sandu államfő politikája tesztjének tartja a Moldova jövőjéről szóló szavazásokat. A népszavazáson arról kérdezik majd a választókat, hogy Moldova csatlakozzon-e az Európai Unióhoz.

Sandu régóta vádolja Oroszországot azzal, hogy különféle eszközökkel próbálja megdönteni a kormányát. Moszkva ezt tagadja.

„Sajnos információink vannak arról, hogy Oroszország megpróbálja választók szállíttatását szervezni, ami a Moldovai Köztársaság választási törvénye szerint illegális. Ha ez beigazolódik, lépéseket kell tennünk. (...) A helyzettől függően a választási szerv intézkedéseket foganatosít majd” – mondta Mihai Popșoi külügyminiszter szerdán a Moldovai Rádiónak a News.ro szerint.

A moldovai külügyminisztérium az újabb befolyásolási kísérletre reagálva kijelentette, megengedhetetlenek tartja, hogy Oroszország beleavatkozzon a választásokba, és áthágva hatályban lévő törvényeket szavazóhelyiségeik túlzsúfoltságának látszatát keltő akciókat szervezzen, ezzel veszélyeztetve Moldova moszkvai nagykövetségén lévő választások legitimitását. „Úgy véljük, hogy e kísérletek célja a választások legitimitásának megkérdőjelezése” – írta Facebook-oldalán a külügy. Hozzátették, nem fogják engedni, hogy a választások megfelelő lebonyolítását vagy legitimitását megkérdőjelezzék.

Angelica Caraman, a Központi Választási Bizottság elnöke szerint ezek a panaszok megalapozottan felvetik a gyanút, hogy az előzetes regisztrációs rendszert rosszhiszeműen használták. A Központi Választási Bizottság vezetője szerint kísérletet tettek arra, hogy félrevezessék a közvéleményt az Oroszországban szavazásra regisztrált állampolgárok valós számát illetően.

A NewsMaker szerint egyes moldovai választópolgárokat engedély nélkül regisztráltak Oroszországban szavazásra. Nem szerepelnek a választási listán azokon a településeken, ahol lakóhelyük van, és erről értesítették a Központi Választási Bizottságot. A Központi Választási Bizottság megállapította, hogy a választók többsége az október 20-i voksolásra Oroszországban jelentkezett, de a választók azt állítják, hogy nem regisztráltak külföldön, és nem szándékoznak október 20-án Oroszországba utazni szavazni.

Az október 20-i választásokra három konfliktusos országban – Izraelben, Ukrajnában és az Oroszországban – két-két szavazóhelyiséget állítanak fel. Romániában 16 szavazóhelyiség lesz nyitva, köztük három Bukarestben.

A Központi Választási Bizottság eredetileg öt szavazóhelyiség megnyitásáról döntött Oroszországban, de a számot a hírszerző és biztonsági szolgálat, valamint a külügyminisztérium javaslatára kettőre csökkentették, mivel azok közölték, hogy három másik orosz városban nem tudják biztosítani a logisztikát a szavazóhelyiségek működtetéséhez. „Mindent megteszünk a választási folyamat hatékony megszervezése érdekében, de nagyon sajnáljuk, hogy a három ország biztonsági helyzetét tekintve nem tudjuk garantálni a biztonságot a diplomáciai képviseleteken kívül” – magyarázta Mihai Popșoi.

Ugyanakkor a kisinyovi hatóságok szerint több mint 300 moldovai állampolgárt képeztek ki Oroszországban arra, hogy a tüntetések során tömeges rendbontást, vandalizmust és a biztonsági erők elleni támadásokat provokáljanak. A leleplezésre három nappal az elnökválasztás és az EU-párti népszavazás előtt került sor, és az elmúlt két évben, különösen az ukrajnai háború kitörése óta a bűnüldöző szervek által feltárt hasonló akciókat követi. Mintegy 100 házkutatást tartottak, 1,6 millió moldovai lejt foglaltak le, és négy személy előzetes letartóztatásban van – jelentette be Viorel Chernauțeanu, a rendőrség főfelügyelőségének vezetője.

Korábban a moldovai rendőrség arról számolt be, hogy egy oroszbarát oligarcha, Ilor Shor pénzelheti azokat a köröket, amelyek célja, hogy Moldova az országos választásokon az európai uniós csatlakozás ellen szavazzon. A nyomozók jelentése szerint múlt hónapban több mint 15 millió dollár érkezett Oroszországból mintegy 130 ezer moldovai állampolgár bankszámlájára.

Háttér

Mint írtuk, a moldovai elnökválasztás közeledtével a politikai küzdelem egyre intenzívebbé válik a Pruton túli országban, amely számos szállal kötődik Romániához, és fontos tényező az orosz-ukrán háborúnak a sakktábláján is. Számtalanszor merült fel, hogy Moldovába is bármikor betörhet az orosz hadsereg, és Maia Sandu, a jelenlegi elnök, minden tőle telhetőt megtett, hogy az országot elindítsa az Európai Unió felé, és minél több szállal Romániához, illetve a NATO-hoz kösse. Az újrázni készülő Sandu, annak ellenére, hogy mintegy 20 másik elnökjelölttel kell megbirkóznia, és az oroszpárti erők az országból minden követ megmozgatnak ellene, egyértelmű favoritnak számít. Sandu népszerűsége magas maradt, annak ellenére, hogy kormánya nem tudott minden választási ígéretet betartani, és az ország számos gazdasági és társadalmi kihívással küzd.

Maia Sandu politikai stratégiája jelentős mértékben eltér a moldovai politikában megszokottól. Míg a korábbi választások gyakran a nyugatpárti és oroszbarát táborok közötti megosztottságra épültek, Sandu a 2020-as elnökválasztáson és a 2021-es parlamenti választásokon minimálisra csökkentette a geopolitikai témákat. A kampányait a korrupció elleni harcra, az intézményi reformokra és a szegénység felszámolására koncentrálta. Ez a stratégia lehetővé tette számára, hogy legyőzze az oroszpárti Igor Dodont az elnökválasztáson, majd pártja, az „Acțiune și Solidaritate” (PAS), parlamenti többséget szerezzen, amely lehetővé tette számára, hogy egyedül kormányozza az országot.

Sandu kormánya fontos eredményt ért el azzal, hogy Moldova 2023-ban EU-tagjelölt státuszt kapott, és megkezdte a csatlakozási tárgyalásokat. Ezzel összefüggésben Sandu kezdeményezte, hogy a 2024-es elnökválasztással egy időben tartsanak népszavazást az európai integrációról, amely tovább erősítheti politikai támogatottságát. Az ellenzék viszont megosztott és ötlettelen, így Sandu esélyei az újraválasztásra kedvezőek, bár az elnökválasztásig hátralévő időszakban még sok minden változhat.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!