Közel 500 millió dollár büntetést fizethet a Boeing, hogy megússza a légi katasztrófákban meghalt utasok után fizetendő milliárdos kártérítést

2024. július 8. – 08:48

Másolás

Vágólapra másolva

Hamarosan hivatalos közleményben ismerheti el a Boeing, hogy szervezett módon vezette félre a nyilvánosságot az egyes típusaira jellemző tervezési és minőségi problémákkal kapcsolatban, írja a CNN. A cég összesen 487 millió dolláros (kb. 177 milliárd forint) büntetést fizethet cserébe azért, hogy elkerülje az Egyesült Államokban rá váró büntetőeljárást, közölte az igazságügyi minisztérium a vasárnap este benyújtott bírósági beadványában. Az amerikai repülőgépgyártó rövid közleményt adott ki, amelyben megerősítette az elvi megállapodás létezését és későbbre ígért részletes tájékoztatást.

Ez a megállapodás figyelmen kívül hagyja, hogy a Boeing 737 Max robotpilótájának hibája miatt bekövetkező 2018-as és 2019-es légi katasztrófákban összesen 346-an haltak meg, kommentálta a hírt az áldozatok családtagjait képviselő Paul Cassell, a Utahi Egyetem jogászprofesszora.

Ezzel arra utalt, hogy az érintettek mintegy 24,8 milliárd dollár kártérítést követeltek a cégtől, miután kiderült, hogy a 2018-ban a Lionair, majd egy évvel később az Ethiopian Air gépeivel történt tragikus balesetek hátterében az úgynevezett MCAS rendszer hibája áll, ráadásul ennek működésével kapcsolatban a gépek pilótái sem rendelkeztek megfelelő információval, a cég pedig ígérete ellenére nem készített szoftverfrissítést az első baleset után.

Bár ez a két baleset alapjaiban rengette meg a Boeing sok évtizede tartó presztízsét, egyáltalán nem tekinthető példa nélkülinek, hogy komoly minőségi problémák vannak az egyes típusokkal.

2024 márciusának elején holtan találták a cég egyik korábbi dolgozóját, aki évekig szivárogtatott információkat, és több pert is indított a Boeing ellen. Az illető a Dreamliner-projekten minőségügyi vezetőként dolgozott, és beszámolt arról, hogy az ütemterv tartása érdekében nem megfelelő minőségű alkatrészeket kellett használniuk. Az idei évben eddig:

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!