Az európai parlamenti képviselők az abortuszt is be akarják emelni az EU Alapjogi Chartájába

2024. április 12. – 17:46

Másolás

Vágólapra másolva

Az Európai Parlament április 11-én megszavazta az abortuszhoz való jognak az Európai Unió Alapjogi Chartájában való rögzítését, de a javaslat sikerének esélye csekély, mivel mind a 27 tagállamnak zöld utat kellene adnia ehhez, írja az Euractiv.

A szocialisták és demokraták (S&D), a Renew Europe, a Zöldek és a Baloldal képviselőcsoportja állt az állásfoglalás mögött, amelyet 336 szavazattal 163 ellenében, 39 tartózkodás mellett fogadtak el.

Az állásfoglalás a következő cikkel kívánja kiegészíteni a chartát: "Mindenkinek joga van a testi autonómiához, a szexuális és reproduktív egészséghez és jogokhoz, valamint a kapcsolódó egészségügyi szolgáltatásokhoz való szabad, tájékozott, teljes körű és egyetemes hozzáféréshez, megkülönböztetés nélkül, beleértve a biztonságos és legális abortuszhoz való hozzáférést is." Az állásfoglalás a következő cikkel kívánja kiegészíteni a chartát.

Nagyon valószínűtlen azonban, hogy a Parlament kérése sikerrel jár. Az EU 2000 decemberében kihirdetett Alapjogi Chartájának felülvizsgálatához a tagállamok egyhangúságára van szükség.

"Az elmúlt években egyértelmű, hogy világszerte visszalépés történt a nők jogai, különösen a szexuális és reproduktív egészség és jogok tekintetében" – írta Soraya Rodríguez Ramos (Renew) spanyol EP-képviselő sajtóközleményében.

Cyrus Engerer máltai képviselő (S&D) a szavazást követően úgy nyilatkozott, hogy a szavazás "egyértelműen jelzi, hogy a Parlament hogyan áll az abortusz kérdéséhez". Itt az ideje, hogy az EU olyan hely legyen, ahol az abortusz valósággá válhat minden nő és minden terhes ember számára, hogy teljes mértékben hozzáférhessen ehhez az alapvető alapjoghoz".

Március 5-én egy történelmi jelentőségű szavazáson Franciaország lett a világon az első ország, amely az alkotmányban rögzítette a nők abortuszhoz való jogát, amit Emmanuel Macron elnök "francia büszkeségnek" minősített.

Az Európai Bizottság nyilvántartásba vette a biztonságos és hozzáférhető abortuszt támogató európai polgári kezdeményezést. A döntés a "My Voice, My Choice" (A hangom, a választásom) mozgalom számára a kezdőlövés, hogy egymillió aláírást gyűjtsön ügyük támogatására. A csoport reméli, hogy a leggyorsabban eléri ezt a célt, és a júniusi európai parlamenti választások előtt szeretné elérni.

Az EU számos országában szigorúan korlátozzák az abortuszhoz való hozzáférést. Máltán, ahol 2023-ban enyhítették a jogszabályokat, az abortusz csak akkor engedélyezett, ha az anya élete veszélyben van, vagy ha a magzat nem életképes.

Lengyelországban az abortusz csak nemi erőszak vagy vérfertőzés esetén engedélyezett, vagy ha az anya élete veszélyben van. Magyarországon 2022 óta a nőknek meg kell hallgatniuk a magzat szívhangját, mielőtt abortuszra kerülne sor.

Olaszországban Giorgia Meloni 2022-es hatalomra kerülése óta a feminista szervezetek folyamatosan harcolnak azért, hogy továbbra is garantálják az abortuszhoz való hozzáférést egy olyan országban, ahol sok orvos a lelkiismereti záradékra hivatkozva nem hajlandó elvégezni azt.

A képviselők által elfogadott állásfoglalás kimondja, hogy az orvosoknak nem lehet joguk megtagadni az egészségügyi szolgáltatások nyújtását az úgynevezett lelkiismereti záradékra hivatkozva.

Az abortuszhoz való hozzáférés terén Európában tapasztalható hiányosságokat az S&D képviselőcsoport "elfogadhatatlannak" minősítette, és azzal vádolta a Bizottságot és a Tanácsot, hogy "folyamatosan a nemzeti hatáskörök" mögé bújik.

"Az uniós szabványosítás hiánya ezen a területen az abortusz kriminalizálásához, a hozzáférés súlyos korlátozásához és titkos abortuszeljárásokhoz vezet" – áll a sajtóközleményben.

A Zöldek/EFA saját sajtóközleményében úgy fogalmazott, hogy "az abortuszhoz való jog megtagadása nemi alapú erőszaknak és a jogok megsértésének minősül".

"Lengyelországban, Máltán, Olaszországban, Szlovákiában és Romániában a dolgoknak meg kell változniuk. Máshol pedig elegendő forrást kell biztosítani ahhoz, hogy ezek a jogok valósággá váljanak".

Romániában, bár papíron legális az abortusz, az ára megfizethetetlen lehet, és kevés orvos kínálja a szolgáltatást. "A törvény által biztosított jog ellenére, de Románia történelme miatt is, a terhességmegszakítás kevésbé az egyén döntéséről szól, sokkal inkább arról, hogy találjunk egy orvost, aki hajlandó elvégezni a beavatkozást egy állami kórházban, amikor a páciens élete vagy egészsége nincs veszélyben. Ezért jelenleg nem beszélhetünk az abortuszhoz való jog hatékony gyakorlásáról" – írja a Jogi Forrásközpont.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!