Miközben Franciaországban alkotmányba foglalják az abortuszhoz való jogot, a romániai egészségügyi intézmények többsége nem végzi el azt

2024. március 7. – 15:38

Másolás

Vágólapra másolva

A romániai egészségügyi intézmények közel 58 százaléka nem végez terhességmegszakítást – derül ki a Szülésznők Független Szövetsége által szerdán közzétett felmérésből.

Az Agerpres összefoglalója szerint a kutatásba bevont 959 állami, illetve magán kórház és klinika közül 552 (57,55 százalék) nem végez abortuszt. Összesen 66 (6,88 százalék) intézmény biztosít gyógyszeres abortuszt a magzat kilencedik hetéig, vagy sebészeti terhességmegszakítást a tizennegyedik hétig, vagy mindkettőt. Ugyanakkor 142 egészségügyi intézmény (14,8 százalék) végez abortuszt kérésre, de csak a terhesség korai stádiumában (a magzat 5-7. hetéig a gyógyszeres és 7-10. hetéig a műtéti terhességmegszakítás esetén).

A helyzet még súlyosabb az állami egészségügyi intézmények esetében, hiszen ott a megkérdezett intézmények 80 százaléka nem végez abortuszt, vagy nem válaszolt a feltett kérdésre.

A felmérésből kiderül az is, hogy a terhességmegszakítást nem végző kórházak és klinikák 90 százaléka nem irányítja át az abortuszt kérő nőket más egészségügyi intézménybe, annak ellenére, hogy ezt a kötelezettséget az orvosok etikai kódexe kifejezetten előírja. Az abortuszt elutasító szülészetek és nőgyógyászatok olyan indokokat említettek, mint

  • a páciensek dolga, hogy hová mennek, sok lehetőségük van
  • mi a terhességet felügyeljük
  • ez a páciensek joga, de nem az orvosok kötelessége
  • hívják a közegészségügyet információért és átirányításért
  • nem értünk egyet vele és nem küldjük sehova a pácienst, mi a világra segítjük az életet, nem elvesszük, más a szerepünk

A Filia központ egy friss felméréséből közben az derül ki, hogy a romániai nők többsége nem ellenzi a mesterséges terhességmegszakítást. A romániai nők 77 százaléka nem támogatja az abortusz betiltását, és 18 százalékuk gondolja azt, hogy be kellene tiltani. Az abortusz betiltását szorgalmazó nők többsége is kivételt tenne két esetben, ha a terhesség veszélyezteti az anya életét (83 százalékuk megváltoztatta a véleményét), illetve ha a nő nemi erőszak következtében esett teherbe (76 százalék változtatott az álláspontján).

A Független Szülésznők Szövetsége az olyan akadályokat is felmérte, amivel az érintettek szembesülhetnek, amikor abortuszt szeretnének végeztetni. Ezek közül azt emelték ki, hogy az abortusz nem olcsó beavatkozás: a gyógyszeres terhességmegszakítás ára 1800 lejig, a műtétié pedig a 4800 lejig terjed. Még a szexuális erőszak áldozatainak is fizetniük kell ezért az orvosi szolgáltatásért.

A korábban említett Filia-felmérésben ugyanakkor arra is rákérdeztek, hogy az abortuszt költségeit milyen esetben kellene megtérítse az állam. A nők 60 százaléka gondolta úgy, hogy minden esetben az államnak kellene fizetnie, 68 százaléka pedig úgy, hogy a szexuális erőszak áldozatainak járna az ingyenes abortusz.

Mindez olyan körülmények között, hogy Romániában legális az abortusz a terhesség 14. hetéig. A jogi helyzetről 2022 júliusában közültünk egy részletes helyzetképet. A nemzetközi helyzet annyiban változott, hogy Franciaország alkotmányba foglalta a nők abortuszhoz való jogát. A franciák épp a héten szavazták meg azt. Azért is fontos mérföldkő ez, mert több ország, többek közt az Egyesült Államok az ellenkező irányba halad. Itt 2022-ben bírált felül a legfelsőbb bíróság egy precedens értékű ítéletet.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!