A Karmelitában dőlt el, hogy Demeter Szilárd egy múzeumholding főigazgatója lesz

2024. február 29. – 11:37

Másolás

Vágólapra másolva

Demeter Szilárd, a Petőfi Irodalmi Múzeum főigazgatója az Indexnek adott interjút, amelyben részletezte a Magyar Nemzeti Múzeum főigazgatói megbízásának elnyerését.

Demeter Szilárd az interjúban többek között arról beszél, hogy

  • mi történt, amikor L. Simon László átkapált az ő kertjébe;
  • kutyakomédia volt-e a pályázat;
  • miért van veszélyben a nemzeti kulturális identitás;
  • mire utal Vörösmarty Szózatában a sír;
  • miért koptak ki már a hardcore kutatók is az Országos Széchényi Könyvtárból;
  • miért kell tudni elmagyarázni a döntéshozónak, hogy a te ügyed kiemelten fontos;
  • hogy került Porsche a Petőfi Irodalmi Múzeum udvarára;
  • honnan jön a holdingszerű működés gondolata;
  • az érintettek a tévéből értesültek-e a Széchényi Ferenc Közgyűjteményi Központról;
  • milyen gettólogika működik a magyar kulturális életben;
  • számít-e L. Simon László munkájára;
  • mikor kell picit odaütni.

„Egy hónappal ezelőtt még eszembe sem jutott, hogy megpályázom a Magyar Nemzeti Múzeum főigazgatói posztját, mióta megérkezett a Petőfi Irodalmi Múzeumba az olvasófotelem. A második ciklusomat a PIM-ben azzal a feltétellel vállaltam el, hogy olvasófotelt kérek a kollégáimtól, mert a heti öt munkanapból egyet a saját örömömre olvasással akartam tölteni. Megérkezett az olvasófotel, boldogan ültem bele, és akkor kezdődött a pályázat a Magyar Nemzeti Múzeum főigazgatói posztjára.” – mondta.

A leendő főigazgató nem tartotta jónak, hogy L. Simon Lászlónak a megbízását visszavonta a miniszter, „mert Laci dinamizmust hozott a közgyűjteményi rendszerbe”. Demeter szerint L. Simon felébresztette álmából a múzeumi rendszert, és eltávolításával minden leállt.

Demeter elmondta, hogy őt kérdezte először Csák János kulturális miniszter és Závogyán Magdolna államtitkár a múzeumirányításról, és „szinte filozófiai indoklást” írt a közgyűjteményi rendszerről, az intézmények közötti integrációt javasolva, példaként a Magyar Természettudományi Múzeumot, az Iparművészeti Múzeumot és a Széchényi Nemzeti Könyvtárat említve.

A pályázat benyújtása után Orbán Viktorral még egy beszélgetést folytatott a Karmelitában, amelyen Csák János miniszter is részt vett, aki azt mondta, még a pályázatát is nyilvánosságra hozza, ha szükséges.

Aztán, hogy ne szivárogjon ki, vagy ne hekkeljék meg, dezinformációs taktikaként azt állította, hogy visszavonta. Mindenki elhitte, és a pályázókat békén hagyták, így mindenki felkészült – mondta Demeter. Arra a kérdésre, hogy mi a hatalma kulturális stratégaként, Demeter azt válaszolta, hogy nem hatalomnak, hanem inkább feladatnak és felelősségnek tekinti.

Demeter csütörtökön a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorának vendége is volt, ahol az MTI szerint elmondta, hogy nem tetszik neki az a „gettólogika”, amely az elmúlt évtizedekben jellemezte a művészeti szcénát, amelyben az írókat, képzőművészeket és zenészeket elkülönítik, és nehéz átlépni a határt. „Ez nem jó, mert a kultúra egy egész” – mondta, hozzátéve, hogy javaslata a különböző intézmények összefogásáról szól.

Csák János kulturális és innovációs miniszter kedd este a köztévében hivatalosan is bejelentette, hogy Demeter Szilárd lesz a Magyar Nemzeti Múzeum igazgatója, egy teljes holding, amely alá hat intézmény kerül.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!