A Karmelitában dőlt el, hogy Demeter Szilárd egy múzeumholding főigazgatója lesz

2024. február 29. – 11:37

Másolás

Vágólapra másolva

Demeter Szilárd, a Petőfi Irodalmi Múzeum főigazgatója az Indexnek adott interjút, amelyben részletezte a Magyar Nemzeti Múzeum főigazgatói megbízásának elnyerését.

Demeter Szilárd az interjúban többek között arról beszél, hogy

  • mi történt, amikor L. Simon László átkapált az ő kertjébe;
  • kutyakomédia volt-e a pályázat;
  • miért van veszélyben a nemzeti kulturális identitás;
  • mire utal Vörösmarty Szózatában a sír;
  • miért koptak ki már a hardcore kutatók is az Országos Széchényi Könyvtárból;
  • miért kell tudni elmagyarázni a döntéshozónak, hogy a te ügyed kiemelten fontos;
  • hogy került Porsche a Petőfi Irodalmi Múzeum udvarára;
  • honnan jön a holdingszerű működés gondolata;
  • az érintettek a tévéből értesültek-e a Széchényi Ferenc Közgyűjteményi Központról;
  • milyen gettólogika működik a magyar kulturális életben;
  • számít-e L. Simon László munkájára;
  • mikor kell picit odaütni.

„Egy hónappal ezelőtt még eszembe sem jutott, hogy megpályázom a Magyar Nemzeti Múzeum főigazgatói posztját, mióta megérkezett a Petőfi Irodalmi Múzeumba az olvasófotelem. A második ciklusomat a PIM-ben azzal a feltétellel vállaltam el, hogy olvasófotelt kérek a kollégáimtól, mert a heti öt munkanapból egyet a saját örömömre olvasással akartam tölteni. Megérkezett az olvasófotel, boldogan ültem bele, és akkor kezdődött a pályázat a Magyar Nemzeti Múzeum főigazgatói posztjára.” – mondta.

A leendő főigazgató nem tartotta jónak, hogy L. Simon Lászlónak a megbízását visszavonta a miniszter, „mert Laci dinamizmust hozott a közgyűjteményi rendszerbe”. Demeter szerint L. Simon felébresztette álmából a múzeumi rendszert, és eltávolításával minden leállt.

Demeter elmondta, hogy őt kérdezte először Csák János kulturális miniszter és Závogyán Magdolna államtitkár a múzeumirányításról, és „szinte filozófiai indoklást” írt a közgyűjteményi rendszerről, az intézmények közötti integrációt javasolva, példaként a Magyar Természettudományi Múzeumot, az Iparművészeti Múzeumot és a Széchényi Nemzeti Könyvtárat említve.

A pályázat benyújtása után Orbán Viktorral még egy beszélgetést folytatott a Karmelitában, amelyen Csák János miniszter is részt vett, aki azt mondta, még a pályázatát is nyilvánosságra hozza, ha szükséges.

Aztán, hogy ne szivárogjon ki, vagy ne hekkeljék meg, dezinformációs taktikaként azt állította, hogy visszavonta. Mindenki elhitte, és a pályázókat békén hagyták, így mindenki felkészült – mondta Demeter. Arra a kérdésre, hogy mi a hatalma kulturális stratégaként, Demeter azt válaszolta, hogy nem hatalomnak, hanem inkább feladatnak és felelősségnek tekinti.

Demeter csütörtökön a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorának vendége is volt, ahol az MTI szerint elmondta, hogy nem tetszik neki az a „gettólogika”, amely az elmúlt évtizedekben jellemezte a művészeti szcénát, amelyben az írókat, képzőművészeket és zenészeket elkülönítik, és nehéz átlépni a határt. „Ez nem jó, mert a kultúra egy egész” – mondta, hozzátéve, hogy javaslata a különböző intézmények összefogásáról szól.

Csák János kulturális és innovációs miniszter kedd este a köztévében hivatalosan is bejelentette, hogy Demeter Szilárd lesz a Magyar Nemzeti Múzeum igazgatója, egy teljes holding, amely alá hat intézmény kerül.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!