Gázai túszok hozzátartozói rohamozták meg az izraeli parlament bizottsági ülését

2024. január 22. – 07:17

frissítve

Gázai túszok hozzátartozói rohamozták meg az izraeli parlament bizottsági ülését
Izraeli légicsapás nyoma a Gázai övezetben fekvő Hán Júniszban – Fotó: Majdi Fathi / Nurphoto / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Bizalmi szavazást tartottak Benjamin Netanjahu kormányával szemben. A szavazást azért indítványozták, mert a Hamász által fogvatartott izraeli túszok egy része továbbra is a Gázai övezetben van. Az indítvány a szükséges többségi 120 helyett csak 18 szavazatot kapott. Az izraeli Munkáspárt múlt héten jelentette be, hogy bizalmi szavazást indít a kormány ellen: a szavazást a kormánykoalíció bojkottálta, mondván, „nem vesznek részt politikai showműsorokban a háborús időkben”.

(Guardian)

A Hamász által túszul ejtett izraeliek hozzátartozóinak egy csoportja hétfőn megrohamozott egy parlamenti bizottsági ülést Jeruzsálemben. A tiltakozók azt követelték, hogy a törvényhozók tegyenek többet szeretteik kiszabadításáért. Az akcióban nagyjából 20 ember vett részt.

Az október 7-én elrabolt izraeliek közül 130-at továbbra is Gázában tartanak fogva. Izrael szerint eddig 27-en haltak meg fogságban.

Bár az Egyesült Államok, Katar és Egyiptom is azon dolgozik, hogy a novemberi fogolycserék mintájára további túszok szabadulhassanak ki, a Hamász és Izrael egyelőre nem tud megegyezni. A Hamász hétfőn közölte, hogy nem lát esély arra, hogy a fogságában lévő túszok hazatérhessenek Izraelbe, miután Benjamin Netanjahu elutasította a palesztin fegyveres szervezet ajánlatát.

A terrorszervezet a túszok szabadon engedéséért cserébe azt követelte, hogy Izrael vonja ki minden katonáját a Gázai övezetből, engedje el az összes fegyverest, aki részt vett az október 7-i támadásokban, valamint hagyjon fel a Hamász elleni támadásokkal.

(Reuters)

Mennyi palesztinnak kell még meghalnia mielőtt sikerül megállítani az erőszakot? – tette fel a kérdést a Guardian szerint az Európai Unió külügyi és biztonságpolitikai főképviselője Brüsszelben az izraeli, az egyiptomi és a jordániai külügyminiszter jelenlétében. Joseph Borrel szerint a humanitárius helyzet rosszabb már nem is lehetne a 2,3 millió ember lakta Gázai övezetben, ahol hiány van élelmiszerből, ivóvízből, orvosságból, vagy egyszerűen takarókból, sátrakból, ahol az otthonának elhagyására kényszerült kétmillió palesztin meghúzhatná magát az egyre szűkülő biztonsági területen, az izraeli válaszcsapások fenyegetései közepette.

Joseph Borrell elnökölt az EU külügyminisztereinek megbeszélésén is, ahol a közel-keleti helyzet és ezzel párhuzamosan az Oroszország által megtámadott Ukrajnának nyújtandó 20 milliárd eurós segélyről tárgyalnak.

Borrell elmondta, hogy a Hamász által végrehajtott október 7-i terrortámadás után indított izraeli válaszcsapásnak már 25 ezer áldozata van. Kritizálta a két állami megoldást elutasító izraeli hozzáállást, jelezve, hogy ha nem jöhet létre önálló palesztin állam Izrael szomszédságában, akkor az az izraeli ellenőrzés kiterjesztéseként lesz csupán értelmezhető, és így csak növeli a biztonsági kockázatot.

Borrell korábban is kritizálta már Izrael Gázával kapcsolatos politikáját, sőt, legutóbb azt állította, hogy Izrael maga is éveken át pénzelte a Hamászt.

  • Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök azt nyilatkozta, hogy Izrael biztonsági érdekei ellentétesek a palesztin állam tervével, Izraelnek a Hamász legyőzése után is meg kell tartani a biztonsági pozícióit Gázában, és meg kell őriznie a Jordániától nyugatra fekvő teljes terület, vagyis Ciszjordánia fölötti ellenőrzést.
  • Szükséges lépésnek és „a palesztin nép elleni izraeli összeesküvésekre adott normális válasznak” nevezte az október 7-i terrortámadást a Hamász.
  • Netanjahu izraeli miniszterelnök vasárnap határozottan elutasította a Hamász feltételei szerinti megállapodást a háború lezárásáról és a Gázai övezetbe hurcolt izraeli foglyok elengedéséről. „A túszok szabadon engedéséért cserébe a Hamász a háború végét követeli, valamint csapataink kivonását a Gázai övezetből és a gyilkosok és erőszakolók elengedését”
  • A gázai egészségügyi hatóságok közlése szerint az izraeli csapások október 7. óta több mint 25 ezer palesztin életét oltották ki (ez a közlés nem tesz különbséget civilek és a Hamász harcosai között).
  • António Guterres ENSZ főtitkár szerint „szívszorító és teljességgel elfogadhatatlan”, ami Gázában történik. Gutteres a G77+Kína csúcstalálkozón azt mondta, „Izrael katonai műveletei olyan mértékű tömegpusztítást végeztek és annyi civilt öltek meg, amire főtitkárságom alatt még nem volt példa”.

Meghalt az a 19 éves katona, akit a Hamász rabolt el az október 7-i véres támadás során – erősítette meg hivatalosan is az izraeli fél, írta a Times of Israel. Sai Levinszon őrmester egyike volt annak a csaknem 240 túsznak, akiket a fegyveresek a Gázai övezetbe hurcoltak, miután a határ közelében fekvő izraeli településeken és egy fesztiválon csaknem 1200 embert megöltek – köztük több mint nyolcszáz civilt.

A túszok közül 110 ember szabadult, akik döntő többségét a gázai háborúvá terebélyesedő konfliktus első szakaszában kialkudott hat napig tartó tűzszünet idején engedett el a Hamász. A többiekről pontos információk nincsenek, néhányukról azonban tudni, hogy életüket vesztették. Volt, akit tévedésből az izraeli erők lőttek le, másokról a Hamász állítja, hogy izraeli válaszcsapás során haltak meg, amit az izraeli hadsereg visszautasít.

Levinszont Nahal Oz kibuc környékéről hurcolták el a Hamász fegyveresei, egy tűzharc után. Halálát hírszerzési információk alapján erősítették meg, de holtteste továbbra is Gázában van. Az izraeli katonai válaszcsapásban eddig 195 izraeli katona halt meg. A palesztin áldozatok száma vasárnap a Hamász által vezetett palesztin egészségügyi minisztérium szerint elérte a 25 ezret, köztük több mint nyolcezer gyerek.

Nem lát esélyt a Hamász arra, hogy a fogságában lévő, körülbelül 130 túsz hazatérhessen Izraelbe, miután Benjamin Netanjahu elutasította a palesztin fegyveres szervezet ajánlatát – írta a Hamász bejelentése nyomán a Guardian. Az izraeli miniszterelnök állítása szerint a Hamász azt követelte az október 7-én elraboltak közülmég nála lévő túszok elengedéséért cserébe, hogy Izrael vonja ki minden katonáját a Gázai övezetből, engedje el az összes fegyverest, aki részt vett az 1200 izraeli életét követelő véres támadásban, valamint azt, hogy hagyjon fel a Hamász szervezete elleni támadásokkal.

Az előző nap híreit ide kattintva érheti el.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!