Több tízezer bangladesi textilgyári munkás tüntet, és gyárakat rongálnak a rendkívül alacsony bérek miatt

2023. október 30. – 15:26

Több tízezer bangladesi textilgyári munkás tüntet, és gyárakat rongálnak a rendkívül alacsony bérek miatt
Munkások cérnát gyártanak a készruhaipar számára a bangladesi Dakka külvárosában Fotó: Kazi Salahuddin Razu / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Legalább 17 ezren tüntetnek három bangladesi város textilipari munkásai közül, és több helyen gyárakat rongáltak meg a bérükkel és munkakörülményeikkel elégedetlen dolgozók, írja az MTI. A rendőrség könnygázt vetett be azt követően, hogy Gazipur ipari városában tízezren, további hétezren pedig Asuliában és Hemajetpurban tették le a munkát.

Az Asulia régió ruházati szakszervezetének vezetője, Mohammad Ibrahim vitatta ezeket az adatokat, szerinte ugyanis legalább százezer sztrájkolnak a dél-ázsiai országban. A gazipuri ipari övezet rendőrfőnöke, Szarvar Alam szerint a tüntetők legalább 40 gyárat megrongáltak, és megpróbáltak többeket arra kényszeríteni, hogy csatlakozzanak hozzájuk. A rongálókkal szemben könnygázt és kábító gránátokat vetettek be.

Bangladesben az 55 milliárd dollárra tehető éves export 85 százalékát a textilipar teszi ki, mintegy 3500 gyár működik az ágazatban, ezekben összesen 4 millióan dolgoznak, többségük nő. A munkások havi alapbére mindössze 8300 taka (27 150 forint). Az ország több pontján zajló tüntetések azután törtek ki, hogy a textilgyártók szervezete a minimálbér 25 százalékos emelését javasolta, míg a munkásokat képviselő szervezetek a minimálbér majdnem háromszorosára, 23 ezer takára (75 296 forint) emelését követelték.

A Kisbolygó podcastben szakértők segítségével mutattuk be a divatipar ökológiai hatásait, a magyar textilipar hanyatlásáról szóló cikksorozatunk negyedik epizódjából pedig megtudhatták, milyen súlyos problémákat okoz, hogy a fast fashion cégek fillérekért varratnak ruhákat Bangladesben. A BBC pedig januárban egy ezer ottani textilgyárra kiterjedő felmérés alapján azt írta, hogy a nyugati márkák sokszor a költségeknél is alacsonyabb összeget fizetnek az ottani üzemeknek, amelyekben az utóbbi évek előrelépései ellenére sokszor még mindig embertelen körülmények közt dolgoznak a munkavállalók.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!