Az Egyesült Államok szegényített uránt tartalmazó lőszert küld Ukrajnának

2023. szeptember 2. – 09:53

Másolás

Vágólapra másolva

Az Egyesült Államok szegényített uránt tartalmazó páncéltörő lőszert küld Ukrajnába, derült ki a Reuters által megismert és két amerikai tisztviselő által külön megerősített dokumentumból. A lövedékek az Ukrajnának szánt új katonai segélycsomag részét képezik, amelyet a következő héten hoznak nyilvánosságra. A lőszereket az amerikai Abrams harckocsikhoz lehet használni, amelyeket egy, az ügyben jártas személy szerint várhatóan a következő hetekben szállítanak Ukrajnába.

Az egyik megkérdezett szakértő azt mondta, hogy a segélycsomag értéke 240 és 375 millió dollár között lesz attól függően, hogy mit tartalmaz majd, egyelőre ugyanis még véglegesítés alatt áll.

Bár Nagy-Britannia az év elején már küldött szegényített uránt tartalmazó lőszert Ukrajnának, ez lenne az első ilyen amerikai szállítmány, és lehet rá számítani, hogy felkavarja a kedélyeket. A Biden-adminisztrációnak korábban is voltak vitatott döntései, korábban azért érte kritika, mert kazettás lőszereket küldött az ukránoknak, annak ellenére, hogy ezek veszélyesek a civilekre nézve is.

A szegényített urántartalmú lőszerek használatáról heves vita folyik. Az olyan szervezetek, mint az uránfegyverek betiltására irányuló nemzetközi koalíció (International Coalition to Ban Uranium Weapons), azt mondják, hogy a szegényített uránpor lenyelése vagy belélegzése veszélyes egészségügyi kockázatokat jelent, például rákot és születési rendellenességeket okozhat.

Bár a szegényített urán is radioaktív, lényegesen kevésbé, mint a természetben előforduló urán. Fontos tudni, hogy szegényített uránból nem lehet atomfegyvert készíteni, hiába kommunikálnak erről itthon is kormányközeli újságírók és influenszerek. „A szegényített, a nukleáris reaktorok és fegyverek anyagának gyártásakor visszamaradt uránnak csak annyi köze van a nukleáris fegyverekhez, hogy az gyártásukkor hulladékként visszamaradt” – írta korábban a közösségi médiában Pálinkás József atomfizikus, politikus, a Magyar Tudományos Akadémia volt elnöke.

Az urándúsítás melléktermékét, a szegényített uránt azért használják lőszerként is, mert rendkívüli sűrűsége lehetővé teszi, hogy a lövedékek könnyen áthatoljanak a páncélzaton, és felgyulladjanak por- és fémfelhőben.

Az Egyesült Államok az 1990-es és a 2003-as Öbölháborúban használt nagy mennyiségben szegényített urántartalmú lőszert, valamint akkor is, amikor a NATO bombázta Jugoszláviát 1999-ben.

Ha sugárzással nem is, más problémákkal járhat az ilyen fegyverek használata Ukrajnában: hozzájárulhat ahhoz a már most is hatalmas kihíváshoz, hogy a háború után az országot megtisztítsák a harcok maradványaitól. Az ország egyes részei már most is tele vannak kazettás bombákból és egyéb lőszerekből származó fel nem robbant töltényekkel, valamint több százezer gyalogsági aknával.

(Reuters)

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!