Bíróságon panaszolta be az Európai Bizottságot hat magyar alapítványi egyetem az Erasmus-ügy miatt

2023. május 9. – 19:33

Másolás

Vágólapra másolva

Az Európai Unió Bíróságához fordult hat magyarországi alapítványi egyetem, mert az Európai Bizottság kizárta őket az EU-s finanszírozási projektekből – írja a 24.hu a The Higher Education oktatási szaklap cikkére hivatkozva.

A Telex összefoglalója szerint az EU azért zárta ki az alapítványi modellre áttért hazai egyetemeket (21 ilyen intézmény van összesen) a fenti programokból, mert kormányzati szereplők ülnek a kuratóriumaikban, ezért az EB nem látta biztosítottnak az intézmények autonómiáját és transzparenciáját. A problémáról itt írtak bővebben.

Az intézkedés következményeként a magyar diákok Erasmus-részvétele bizonytalanná vált, a magyar alapítványi egyetemek pedig csak társult tagként, saját vagy kormányzati finanszírozással vehetnek részt olyan nemzetközi kutatási projektben, amelyeket eddig nyertes pályázat esetén az EU finanszírozott.

A magyarországi alapítványi egyetemek kizárása egyébként az erdélyi magyar nyelven oktató egyetemeket is érinti, hiszen az itteni diákok számára ezek népszerű célpontok voltak.

A The Higher Education szerint a jogi panaszt tevő hat egyetem között ott a Debreceni Egyetem és a Semmelweis Egyetem. A DE beadványa szerint az egyetemi döntéshozatal, így az EU-források felhasználásáról szóló döntés is az alapítványi kuratóriumtól függetlenül zajlik. Az egyetem azt állítja, az EB döntése szembemegy az európai alapértékekkel, és politikai háború eredménye, a kuratóriumi tagjainál pedig „nem áll fenn összeférhetetlenség”.

Az Erasmus-ügyként emlegetett konfliktus során februárban a magyar kormány egy ponton lépett egyet hátra, a magyar miniszterek lemondtak az alapítványi posztjaikról. Aztán kiderült, hogy a fideszes kormánytagok helyett fideszes nemkormánytagok érkeznek a testületekbe, pl. Jászai Gellért NER-üzletember ült be egy ilyen pozícióba Szegeden.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!