A klímaváltozás modern problémája ellen modern eszközökkel küzdenek az inuitok

Legfontosabb

2022. november 9. – 13:30

A klímaváltozás modern problémája ellen modern eszközökkel küzdenek az inuitok
Az emberek motoros szánokkal közlekednek a PiKalujak-szikla felé, néhány kilométerre északra Naintól. Egy inuit legenda szerint a PiKalujak akkor alakult ki, amikor két sámán versengett egymással, hogy ki a legerősebb, és egyikük a jéghegy szigetté alakításával mutatta meg az erejét – Fotó: Melissa Renwick / Reuters

Másolás

Vágólapra másolva

A Telexen eddig is foglalkoztunk környezetügyekkel, de a jövőben még nagyobb hangsúlyt helyezünk arra, hogy bemutassuk az éghajlatváltozás hatásait, és azt, hogy hogyan alkalmazkodhatunk hozzá. Az ilyen tartalmainkat ezentúl a KLÍMAZÓNA tag alatt találja meg legkönnyebben, legyen szó energetikáról, természetvédelemről, életmódról vagy környezetpolitikáról.

Nehéz elképzelni, hogy hogyan is lehet eléldegélni a Föld legészakibb területein, ahol a telek hosszúak, és a hó látványa dominál az év jó részében. Megfordítva a példát, az ott élőknek valószínűleg épp az a szokatlan, hogy nem kell vastagon felöltözni, hószánnal közlekedni. Ez a fantázia azonban az ő oldalukon a mindennapi életüket sok más téren átszabó, szomorú valósággá válhat, mivel a klímaváltozás miatti felmelegedés többek között a kanadai Újfundland és Labrador régiót, és az inuit közösségeket érinti talán az egyik legsúlyosabban.

„Mi vagyunk az elsők, akik látják az éghajlatváltozás hatásait, ugyanakkor mi vagyunk azok, akiknek a legkevesebb közük van hozzá. Alkalmazkodnunk kell”

– mondja Rex Holwell, egy helyi férfi a Reuters képsorozatában.

A klímaváltozás elleni harc égisze alatt indult el a SmartICE program, amelyben különböző okoseszközökkel mérik, hogy hol milyen vastag a jég. Az adatok aztán megtekinthetők online, a SmartICE mobilalkalmazásában, a Sikun, vagy a Facebookon. A SmartICE a világ első olyan eszköze, amely úgy alkalmazkodik a klímaváltozáshoz, hogy a jéggel kapcsolatos hagyományos ismereteket fejlett adatgyűjtési és távfelügyeleti technológiával együtt használja. A SmartICE-t napjainkban több mint 30 inuit közösség használja.

Fotó: Melissa Renwick / Reuters
Fotó: Melissa Renwick / Reuters

Nain a kanadai Újfundland és Labrador tartomány legészakibb állandó települése. A húsvéti játékok egy évente megrendezett, egyhetes esemény, amely összehozza a közösséget. A felnőttek és a gyerekek is részt vesznek rajta: hószánnal versenyeznek, célba lőnek, hótalpas és rönkhordó versenyt rendeznek.

Fotó: Melissa Renwick / Reuters
Fotó: Melissa Renwick / Reuters

A 22 éves Snowden Pijogge kora reggel modellt áll egy portréhoz. Pijogge az egyike azoknak, akik részt vettek a tavaly nyári SmartICE-képzésben. A SmartICE ugyanis nemcsak jégvastagsággal foglalkozik, hanem külön hangsúlyt helyez a közösség építésére és a fiatalok továbbképzésére. A képzést elvégzők később SmartICE-operátorok lesznek, de a program más szakmában is segít elhelyezkedni a helyieknek.

Fotó: Melissa Renwick / Reuters
Fotó: Melissa Renwick / Reuters

A 47 éves Rex Holwell a heti SmartKAMUTIK-futamon a Nain-öböl felé tart hószánjával. A SmartKAMUTIK elektromágneses érzékelők segítségével méri a jég vastagságát azon az „autópályán”, amelyen a helyiek közlekednek.

A SmartICE két eszközt használ a mérésekhez: a motoros szánokat és a bójákat. A hószánok végére kötik rá a SmartKAMUTIK-ot. Ez egy rétegelt lemezekből álló doboz, amelyben elektromágneses érzékelő van. Miközben a szán húzza a dobozt, az elektromágneses impulzusokat bocsát ki, hogy áramot indukáljon, és megmérje a hó és a jég vastagságát. Holwell általában hetente egyszer megy egy kört a SmartKAMUTIK-kal.

„Több olyan eszközre lesz szükségünk, mint a SmartICE” – mondja Holwell, aki három éve dolgozik a programban.

Fotó: Melissa Renwick / Reuters Fotó: Melissa Renwick / Reuters
Fotó: Melissa Renwick / Reuters

A fenti képen Holwell már egy SmartBUOY mellett áll. A bóják nagyjából három méter mélyre fúrt lyukakban vannak elhelyezve, a téli szezon végén szokták őket eltávolítani. A bójákban termisztorok vannak, amelyek mérik a hőmérsékletet az adott ponton. A tengeri jég vastagságát a légkör, a hó, a jég és a sós víz közötti hőmérséklet-különbségből számítják ki.

A másik fotón Holwell ellenőrzi a Siku alkalmazást, amelyen keresztül tájékoztatják a közösség tagjait a tengeri jég vastagságáról. Így bizonyosodik meg a SmartKAMUTIK segítségével rögzített adatok helyes feltöltéséről. Az internetkapcsolattal nem rendelkező helyiek számára Holwell ki is nyomtatja a jégvastagság-mérésekkel megtűzdelt térképet.

Fotó: Melissa Renwick / Reuters
Fotó: Melissa Renwick / Reuters

Egy napsütéses nap után hatalmas víztócsa lett a jégtakaró felszínén, Nain közelében.

Az Egyesült Királyság, Kanada és az Egyesült Államok szakértői által végzett független modellezések azt mutatják, hogy 2035-től a sarkvidéki tengeri jég egymillió négyzetkilométernél kisebb kiterjedésűre zsugorodhat nyaranta. A tudósok szeptember 18-án rögzítették az idei tengerijég-minimumot, ami holtversenyben a tizedik legalacsonyabb értéket jelentette.

Az inuitok az évszázadok alatt megtanulták felmérni, hogy mikor milyen minőségű a jég, de a szakértelmük egyre bizonytalanabb a felmelegedés miatt.

A hozzáértésüket egyébként a szókincsük is mutatja: Nain lakóinak 37 szavuk van a különböző vastagságú, összetételű jégtakaróra. Holwell 2023-ban szótárt szeretne kiadni a helyi és a környező települések szavaiból. A SmartICE weboldalán egyébként több helyen inuit nyelven is kiírják az információkat.

Fotó: Melissa Renwick / Reuters
Fotó: Melissa Renwick / Reuters

Az emberek csomagokat pakolnak ki egy repülőgépből. Csak ezután szállhatnak be az utasok, hogy a több száz kilométerrel délebbre fekvő Happy Valley-Goose Bay településre repüljenek.

Ha jó az idő, akkor egy 19 személyes Twin Otter repülőgéppel lehet eljutni Nainba, és vissza. Kézipoggyászt nem lehet hozni, mert annyira kicsi a gép. Ha egy táska súlyosabb, mint 23 kilogramm, akkor lehet, hogy fel sem engedik a gépre, csak egy későbbi járattal hozzák el. Nainban – és a régióban élő legtöbb inuit közösségben – nem használnak jégoldót, ezért a gépek nagyon gyakran a földön ragadnak, és nem mennek sehová. Egy idős házaspár emiatt egyszer három hétig nem tudott hazarepülni Nainba Goose Bayből. A késések különösen tavasszal jellemzők, amikor az időjárás kiszámíthatatlan, és sokszor van köd.

Fotó: Melissa Renwick / Reuters
Fotó: Melissa Renwick / Reuters

A 65 éves Ronald Webb az unokaöccse fiával, a hétéves Bane Hewlett-tel beszélget naini otthonában. Webb szerint a jég régen 1,5-2,1 méter vastag volt, szilárdabb állagú, és mély hó borította. A jég vastagsága most alig haladja meg az egy métert, és puhább is.

„Évekkel ezelőtt még nem volt ilyen. Ez ijesztő, mert bár a vastagság megvan, a keménység nincs” – mondja. Egy nap, mondja Webb, amikor motoros szánnal közlekedett, próbaképpen beledöfött egy botot a jégbe, és az könnyedén elérte a vizet a jég alatt.

Fotó: Melissa Renwick / Reuters
Fotó: Melissa Renwick / Reuters

Simon Kohlmeister kutyája a hóban áll Nainben. Kohlmeister az egyik utolsó ember Nainban, aki szánhúzó kutyákat tart. „Amikor a kutyák futnak, mindent érezni lehet. Még a halat is érezni a jég alatt” – mondja Simon testvére, Isaac Kohlmeister.

Fotó: Melissa Renwick / Reuters
Fotó: Melissa Renwick / Reuters

A 22 éves Quinn Palliser, az ifjúsági programok koordinátora, horgásztúrát szervez a helyi ifjúsági központnak. A kutyás szánokat motoros szánok váltották fel, szigony helyett ma már puskával vadásznak, és nem egy hétig, inkább csak egy napig vannak el a vadászatokon.

Az inuitok elég gyakorlatiasan sajátították el az életükbe lépő új technológiákat, amelyeket a saját ismereteikkel adnak aztán tovább. Bár GPS-t is használnak, azért megtanítják gyerekeiknek, hogy a szél által megdöntött hótorlaszok mindig mutatni fogják a hazafelé vezető utat, akkor is, ha a navigációs eszköz lemerülne.

Fotó: Melissa Renwick / Reuters Fotó: Melissa Renwick / Reuters
Fotó: Melissa Renwick / Reuters

Az 54 éves Katie Winters sarkvidéki szemlinget pucol, hogy szárított halat csináljon belőlük. A folyamatot egyéves unokája, Tony Tshakapesh figyeli. Winters volt az, aki segített lefordítani az inuit közösség földigénylési megállapodását.

„Ha valaki egyszer hozzákapcsolja magát a földhöz, azt soha, de soha nem lehet már elvenni tőle. Bárcsak visszatérnének a dolgok a régi kerékvágásba, de nem hiszem, hogy ennek valaha is a tanúi lehetnénk” – mondja.

Fotó: Melissa Renwick / Reuters
Fotó: Melissa Renwick / Reuters

Tony az édesapja, Ama Harris karjában játszik.

Fotó: Melissa Renwick / Reuters
Fotó: Melissa Renwick / Reuters

Harry Green lelkész istentiszteletet tart a 251 éves, morva egyházhoz tartozó templomban.

Fotó: Melissa Renwick / Reuters
Fotó: Melissa Renwick / Reuters

Ebédidőben a családok motoros szánon hozzák el gyerekeiket a naini iskolából.

Katie Winters is megjegyezte, hogy bár az idén néhány korábbi évhez képest vastagabb volt a jég, mégis sokkal könnyebben tört, több volt a baleset. Egyből felsorolt öt embert, akik alatt beszakadt a jég télen, kétszer pedig motoros szán alatt tört meg – és ezek csak azok az esetek, amelyekről ő személyesen tud. Szerencsére nem halt meg senki.

A SmartICE egyik munkatársa a CBC-nek azt mondta, hogy a felmérésük szerint az emberek fele már nem tudja azokat az útvonalakat használni a közlekedéshez, mint korábban.

„Szélsőséges környezetben élsz, és egy rossz döntés élet-halál kérdés is lehet” – mondta.

A veszélyessé vált vadászat miatt az inuit közösségek egyre inkább a drága, bolti feldolgozott élelmiszerekre szorulnak. Kérdés, hogy a kiszámíthatatlan időjárás mellett és a nehézkes légi közlekedéssel hogyan oldják meg, ha még jobban megnövekszik a „külvilágból” ide szállított élelmiszerekre való igény.

Fotó: Melissa Renwick / Reuters
Fotó: Melissa Renwick / Reuters

A 15 éves Josephine Jararuse egy kis madarat tart a keze közt, az otthona hátsó kertjében.

Rex Holwell szerint ha a jég eltűnik, az inuitok természethez közeli kultúrája is odavész. „Inuitnak vallják magukat és a gyerekeiket is, de nekik már nem lesznek meg ugyanazok az élményeik” – mondja. A szakértők tulajdonképpen pont emiatt aggódnak.

„Amikor te vagy az első generáció, aki mindezeket nem tudja megtenni, aki nem tudja követni az őseit – gondolj csak bele, milyen pusztító lehet ez kulturális szempontból. Ez a több száz éve fennálló kulturális hagyományok szétzilálása” – mondta Ashlee Cunsolo, a Happy Valley-Goose Bay-i Labrador Intézet igazgatója.

A szociális munkások és a szakértők attól tartanak, hogy a földtől és a természettől való elszakadás súlyos generációs traumát okozhat majd a jövő nemzedékeinek. Megnőhet a kábítószerrel és az alkohollal való visszaélések száma egy olyan helyen, amelyen az öngyilkosságok aránya messze meghaladja az országos átlagot.

Fotó: Melissa Renwick / Reuters
Fotó: Melissa Renwick / Reuters

Hajnalodik a Nuvutan-hegy másik oldalán.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink