Koós János dalával fogadta tudósítóinkat egy ukrán asszony a front mellett

2022. június 2. – 21:50

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Kollégáink az Ukrajnából való bejelentkezéseik során többször is arról számoltak be, hogy a helyiek kissé neheztelnek a magyar kormányra, amiért Orbán Viktor megnyilatkozásait Ukrajnával szemben ellenségesnek, elutasítónak vagy kifejezetten oroszbarátnak érzik.

Legutóbb azonban kifejezetten lelkesen üdvözölte a tudósítóinkat egy Harkiv mellett élő asszony, aki az ágyúzás dübörgését figyelmen kívül hagyva, az élelmiszersegélyre várva elénekelte kollégáinknak Koós János Utánam a vízözön című dalát – ami eredetileg Poór Péter száma volt. Az idős nő volt eddig az első ukrán, aki kifejezetten örült a magyaroknak.

Koós egyébként a ‘60-as, ’70-es években sokat turnézott a Szovjetunióban, egy egész szovjet generáció ismerte a nevét, sőt dalainak magyar szövegét, ezért is kapcsolhatta hozzá a nő a számot.

Mozgásban van a frontvonal Ukrajna második legnagyobb városa körül, de az orosz invázió fölényéről a háború negyedik hónapjában sem lehet beszélni. Az 1,4 milliós Harkiv lakosságának nagy része elmenekült, de sokan az elővárosok romos épületei között maradtak, gyakran közművek nélkül. A győzelembe vetett hit így is általános, annál is, aki épp a házát veszítette el.

A Harkiv környékéről szóló helyszíni tudósításunkat itt tudja elolvasni.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!