Folytatódott a mariupoli acélgyárban ragadt katonák evakuálása, a finn parlament megszavazta a NATO-csatlakozási kérelmet

2022. május 17. – 07:48

frissítve

Folytatódott a mariupoli acélgyárban ragadt katonák evakuálása, a finn parlament megszavazta a NATO-csatlakozási kérelmet
Kilőtt T-90M tank a Harkiv régióban – Fotó: Vitalii Hnidyi / Reuters

Másolás

Vágólapra másolva
  • Hétfő este óta több mint 260 ukrán katonát evakuáltak a mariupoli Azovsztal acélgyárból.
  • Éjszaka robbanások rázták meg a nyugat-ukrajnai Lviv környékét. Mint kiderült, rakétatalálat ért egy vasúvonalat a lengyel–ukrán határ közelében.
  • A kurszki kormányzó szerint az ukránok tűz alá vettek egy nyugat-oroszországi, határ menti falut.
  • A brit védelmi minisztérium szerint az oroszok a következő hetekben még inkább a tüzérségre fognak támaszkodni a kelet-ukrajnai harcokban.
  • Ann Linde svéd külügyminiszter kedd reggel aláírta Svédország NATO-csatlakozási kérelmét.
  • A cseh külügyminiszter, Jan Lipavsky a Twitteren kritizálta a magyar kormányt, elfoghatatlannak tartja, hogy Magyarország nem támogatja az orosz energiaexportot célzó szankciókat.
  • A finn parlament nagy többséggel megszavazta az ország NATO-tagsági kérelmét.

Több mint 260 ukrán katonát, köztük sok sebesültet evakuáltak az ostromlott mariupoli Azovsztal acélgyárból, ezzel úgy tűnik, hogy 82 napnyi bombázás után teljesen átadták a város feletti ellenőrzést Oroszországnak.

Hanna Maljar ukrán védelmi miniszterhelyettes hétfőn késő este azt közölte, hogy 53 súlyosan sebesült katonát evakuáltak az orosz ellenőrzés alatt álló Novoazovszk városának kórházába, és több mint 200 katonát egy humanitárius folyosón keresztül Olenyivkába szállítottak. Nem világos, hogy még hány ukrán katona maradt az acélműben, de Volodimir Zelenszkij ukrán elnök a hétfő esti beszédében azt mondta: „Reméljük, hogy meg tudjuk menteni a fiaink életét”.

Fotó: Alexander Ermochenko / Reuters
Fotó: Alexander Ermochenko / Reuters

Az evakuálás valószínűleg az orosz–ukrán háború leghosszabb és legvéresebb csatájának végét, és egyben Ukrajna jelentős veszteségét jelenti. Mariupol lényegében romokban hever az orosz ostrom után, amely Ukrajna szerint több tízezer ember életét követelte a városban. Az ukránok számára az Azovsztal üzem az ellenállás szimbólumává vált, ahol több száz katona folytatta a harcot még azután is, hogy a város többi része az orosz erők kezére került. A feltételezések szerint mintegy 600 katona tartózkodott az acélműben. Az ukrán fegyveres erők vezérkara azt közölte, hogy az acélgyárat védő katonák teljesítették a harci feladatukat.

„A legfelsőbb katonai parancsnokság utasította az Azovsztalban állomásozó egységek parancsnokait, hogy mentsék meg a személyzet életét” – áll a vezérkar Facebook-oldalán közzétett közleményben. „Az Azovstal területén maradt védők megmentésére irányuló erőfeszítések folytatódnak” – írták.

(Guardian)

Hangos robbanások rázták meg éjjel a nyugat-ukrajnai Lviv városát. Az AP hírügynökség tudósítói helyi idő szerint nem sokkal éjfél után hallották a robbanásokat. A fül- és szemtanúk legalább nyolc robbanást számoltak meg.

A lengyel határhoz közeli Lvivben este 11 órától reggel 6 óráig kijárási tilalom van érvényben. A régió kormányzója, Makszim Kozickij a Telegram-csatornáján azt közölte: „Az előzetes információk szerint a légvédelem működött”. Lviv polgármestere, Andrij Szadovij a Facebookon azt írta, nem erősítették meg, hogy rakéták csapódtak volna be a városba. Hozzátette: „Köszönjük meg ezt azoknak, akik védik az égboltunkat. Reggel pontosabb tájékoztatást fogunk adni. Vigyázzanak magukra, és ne hagyják figyelmen kívül a légiriadókat.”

(Sky News)

Az előző nap percről percre tudósítását itt olvashatja, röviden az alábbiak történtek hétfő délután és este:

  • Volodimir Zelenszkij ukrán elnök megerősítette, hogy megkezdődött a sebesült ukrán katonák evakuálása a mariupoli Azovsztal acélgyárból.
  • Az ukrán főügyész szerint már 45 oroszt azonosítottak, akik háborús bűntetteket követtek el Ukrajnában.
  • Az EU külügyi vezetője szerint zajlik a vita Magyarországgal az olajembargó miatt. A magyar kormány gazdasági okokra hivatkozva blokkolja a hatodik uniós szankciócsomag elfogadását.
  • Óriási hadgyakorlatot tart a NATO a Baltikumban. A gyakorlaton tíz ország vesz részt, köztük a NATO-csatlakozást kérelmező Svédország és Finnország is.
  • Recep Tayyip Erdoğan török elnök újra kijelentette, hogy országa nem fogja jóváhagyni Finnország és Svédország NATO-csatlakozását.
  • Vlagyimir Putyin orosz elnök válaszlépést ígért a NATO-bővítésre.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!