Mit keresnek szovjet zászlók az ukrajnai területeket elfoglaló orosz katonák kezében?

2022. május 13. – 09:57

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Egyre tudatosabban dolgozik rá a szovjet szimbólumokra az orosz hadsereg az elfoglalt területeken. Erről a birodalmi nosztalgiáról tanúskodó jelenségről itt olvashatja cikkünket.

A Kreml viszonya a szovjet múlthoz ambivalens. Egyrészt elismeri a harmincas évek szovjet terrorját, másrészt igyekszik azt leválasztani Sztálinról, aki inkább afféle pragmatikus menedzserként jelenik meg, akinek az adott kül- és gazdaságpolitikai helyzetben nem volt lehetősége másképp dönteni, mint ahogyan döntött.

Egy férfi szovjet zászlót igazít egy páncélozott járművön a győzelem napján, Ukrajnában, a részben oroszok által ellenőrzött Harkiv régióban – Fotó: Sputnik / AFP
Egy férfi szovjet zászlót igazít egy páncélozott járművön a győzelem napján, Ukrajnában, a részben oroszok által ellenőrzött Harkiv régióban – Fotó: Sputnik / AFP

Vlagyimir Putyin egyaránt tragédiának nevezi a cári birodalom összeomlása utáni bolsevik hatalomátvételt, és a Szovjetunió 1991-es szétesését is.

Nemzetpolitikában inkább III. Sándorhoz áll közel, az egységes oroszosítást célzó politikával, és hibának tartja a korai bolsevik nemzetiségi politikát, amely szerinte mesterségesen létrehozta az ukrán népet, elszakítva az orosztól.

A szovjetnosztalgia nem a kommunizmus visszasírása, hanem kifejezetten a birodalom újraépítésének vágyáról szól. Putyin egyre gyakrabban beszél Oroszország és a Szovjetunió vonatkozásában is soknemzetiségű, de egységes népről.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!