Szerdán végre jól haladtak a tárgyalások, Odesszában feszültebbé vált a helyzet

2022. március 17. – 08:31

frissítve

Szerdán végre jól haladtak a tárgyalások, Odesszában feszültebbé vált a helyzet
Fotó: Huszti István / Telex

Másolás

Vágólapra másolva

A szerdai nap egyik meghatározó eseménye volt, hogy három európai miniszterelnök is ellátogatott Ukrajnába, hogy találkozzanak Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel. A lengyel, a cseh és a szlovén miniszterelnökök vizitjéről itt írtunk. Orbán Viktor sajtófőnöke ezzel kapcsolatban azt mondta: a magyar miniszterelnök „tud a látogatásról, de most nem megy Kijevbe”.

A nemzetközi fronton fontos fejlemény volt még, hogy az Európa Tanács kizárta a tagjai közül Oroszországot. Erre Szergej Lavrov orosz külügyminiszter gyorsan megüzente: ők lépnek ki.

A napok óta bizonytalan helyzetben lévő Odesszából tudósítóink délelőtt még nyugodt hangulatról, ám egyre több páncélosról számoltak be. Estére ez a nyugodt állapot megbomlott, kollégáink lövéseket hallottak a városban.

A háború 21. napját itt követtük végig percről percre.

Menekültek Kárpátalján – Fotó: Ajpek Orsi / Telex
Menekültek Kárpátalján – Fotó: Ajpek Orsi / Telex

Kárpátalján is vannak riportereink, elmondásuk szerint Ungvár gyakorlatilag megtelt az ország nyugati területeiről érkező menekültekkel. A város vasútállomására érkezők Kijevből, Harkivból, Odesszából és Donyeck megye nem szakadár részeiből jönnek. Naponta 10-12 ezer menekült érkezik erre az állomásra, mondja az egyik fiatal civil segítő, aki maga is néhány napja menekült el Kijevből. Beregszász városában már ott tartanak, hogy előkészítik a légópincéket – ezek közül kollégáink is megnéztek egyet, a fotókat ide kattintva nézheti meg.

Egy harkivi iskola romjai – Fotó: ANDREA CARRUBBA / Anadolu Agency
Egy harkivi iskola romjai – Fotó: ANDREA CARRUBBA / Anadolu Agency

Egy harkivi iskola romjai, ahová elbarikádozták magukat az oroszok. Az ukránokkal folytatott harc során szinte teljesen tönkrement az épület.

Az északkelet-ukrajnai Harkiv városában az oroszok elleni harcokban már legalább 500-an haltak meg az ukrán hatóságok szerint.

Fotó: EMRE CAYLAK / AFP
Fotó: EMRE CAYLAK / AFP

A Mariupolból kitelepítettek a Zaporizzsjai Állami Cirkusznál várakoznak, hogy a város más helyszíneire szállítsák őket. Mintegy 20 000 lakos hagyta el Mariupolt az orosz erőkkel megegyezésben létrehozott humanitárius folyosón keresztül. A kimerült menekültek rettenetes utakról és az utcákon szétszórt, rothadó holttestekről beszélnek.

A segélyszervezetek szerint Mariupol humanitárius katasztrófával néz szembe, mivel a heves bombázások miatt a 400 ezer lakosú városban már nincs víz, fűtés, és általános az élelmiszerhiány. A városi hatóságok szerint több mint 2100 lakost öltek meg Mariupolban az orosz invázió óta. A Vöröskereszt Nemzetközi Bizottsága „kezdődő rémálomként” jellemezte a helyzetet.

Fotó: STATE EMERGENCY SERVICE
Fotó: STATE EMERGENCY SERVICE

Mentők dolgoznak egy szétlőtt kijevi lakóházban. Az ukrán fővárost rendszeresen ágyúzzák.

Fotó: J. Scott Applewhite / AP / MTI
Fotó: J. Scott Applewhite / AP / MTI

Az ukrajnai háborúról készült felvételek a kivetítőn. Volodimir Zelenszkij videókapcsolaton keresztül szólalt fel az amerikai kongresszus előtt a washingtoni Capitoliumban. Zelenszkij arról beszélt, hogy az ukrán nép mindennap egy 9/11-es tragédiát él meg a háború alatt.

A beszédre Vlagyimir Putyin is reagált. Azt mondta: mindenképpen végigviszi az orosz „speciális hadműveletet” Ukrajnában, hogy demilitarizálja és nácitlanítsa az országot.

Fotó: STRINGER / Anadolu Agency
Fotó: STRINGER / Anadolu Agency

A lengyelországi krakkói sportcsarnokban létrehozott regisztrációs ponton fotóznak egy kislányt a hivatalos irataihoz. Az ukrán menekültek számára Lengyelországban külön népesség-nyilvántartási rendszert indítottak.

A szerda hajnali jelentések szerint Magyarországra már 429 ezer menekült érkezett. Ahogy a háború terjed, fennáll annak a veszélye, hogy a jövő héten még többen érkeznek majd Magyarországra, és ez óriási kihívás elé állít bennünket, mondta a kormányfő. Eddig viszont csak 2655 menedékstátusz iránti kérelmet adtak be nálunk.

Fotó: EUROPEAN BANK FOR RECONSTRUCTION
Fotó: EUROPEAN BANK FOR RECONSTRUCTION

A mérnökök egy kiégett fűtőelem-tároló kazettáinak állapotáról beszélnek Csernobilban.

Fotó: PHIL NIJHUIS
Fotó: PHIL NIJHUIS

A hágai Nemzetközi Bíróságon ítéletet hoztak az orosz–ukrán háborúval kapcsolatban. Az orosz delegáció helyén csak üres székeket lehetett látni. A bíróság arról döntött szerdán, hogy Oroszországnak azonnali hatállyal be kell szüntetni a háborút, mert nem találtak bizonyítékot arra az orosz állításra, hogy a donyecki és luhanszki szakadár területeken népirtás zajlana az orosz nemzetiségű lakossággal szemben.

Mindenképp érdemes még megemlíteni azt is, hogy az eddig megfeneklett tárgyalások szerdán jó irányba haladtak. A megállapodások része lehet egy 15 pontból álló előzetes béketerv is, amely szerint tűzszünetet hirdetnének, és az oroszok visszavonnák csapataikat Ukrajnából – cserébe Kijev semlegességet hirdet. Zelenszkij és Lavrov is pozitívan értékelte a tárgyalásokat, az utóbbi szerint járható út lehet a „demilitarizált” Ukrajna ötlete.

Fotó: EyePress News / EyePress via AFP
Fotó: EyePress News / EyePress via AFP

Az ukrán erők azt állítják, hogy orosz katonai helikoptereket semmisítettek meg a herszoni régió elfoglalt repterén, erről légi felvételeket is közzétettek. Ez lehet a háború egyik legsikeresebb ukrán támadása. Egy közelben repülő drón képein is látszik a fekete füst, ami a repülőtéren égő tüzekből áradt. A CNN beazonosította a képet, és hitelesnek találta.

A NATO-tagállamok egységes álláspontja az, hogy Volodimir Zelenszkij sorozatos kérései ellenére nem fognak légtérzárat bevezetni Ukrajna fölött. Ugyanakkor a katonai fenyegetettség ellenére is folytatódik a NATO-fegyverek Ukrajnába való szállítása.

Fotó: GLEB GARANICH
Fotó: GLEB GARANICH

Okszana Martyinenko nővér a BioTexCom klinika tulajdonában lévő speciális menhelyen etet egy béranyától született csecsemőt egy lakóalagsorban, Kijev külvárosában.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink