444: A Mol – Új Európa Alapítványon keresztül is érkezik támogatás az erdélyi futballklubokhoz

2024. október 16. – 12:14

Másolás

Vágólapra másolva

A magyar adófizetői forrásokból nem csak a Bethlen Gábor Alapítvány juttat pénzeket több határon túli klubnak, hanem 2021-től a magyar állam és a Mol által közösen alapított Mol – Új Európa Alapítvány is, írta meg a 444.hu.

Az elmúlt években az eddig nyilvános összegnél több mint tízmilliárd forinttal több, részben közpénz jutott Magyarországról a külhoni labdarúgás finanszírozására, az összegből a sepsiszentgyörgyi és csíkszeredai egyesületeket kiemelten támogatták, fedezte fel a lap.

Az Orbán-kormány határon átnyúló futballtámogatása már több mint egy évtizede kezdődött, de az igazi áttörés 2013-ban következett be, amikor az FK Csíkszereda támogatást kért a magyar kormánytól egy székelyföldi fociakadémia létrehozásához. Azóta a magyar adófizetők milliárdos összegeket biztosítanak az erdélyi és más külhoni focikluboknak, amelyek révén jelentős fejlesztések valósultak meg. A Sepsi OSK például egy 8200 fős új stadiont kapott, ahol Orbán Viktor is többször megjelent, szelfizett és együtt énekelte a Nélküledet a szurkolókkal.

A 444.hu arról ír, hogy a BGA mellett 2021 óta a Mol – Új Európa Alapítvány vált a legnagyobb szereplővé a határon túli futball finanszírozásában. Az alapítvány a magyar állam és a Mol közös alapításában jött létre, és azóta több mint 11,1 milliárd forintot osztott szét a határon túli klubok között. Ebből az összegből jelentős részt kaptak az erdélyi klubok is: a Sepsi OSK 3,1 milliárd forinthoz jutott, míg a Csíkszeredai Futball Akadémia 2,4 milliárdot kapott az elmúlt három év során.

De magyar állami támogatásból részesül az erdélyi Sepsi OSK és a Csíkszeredai Futball Akadémia mellett a szlovákiai FC Kosice, FC Komárno és FC STK 1914, a horvátországi NK Osijek, a szlovéniai FC Lendva és az ukrajnai Várda SE – Munkács Futball Akadémia is.

Arról, hogy mennyi közpénz került eddig a határon túli futballklubokhoz, egyre nehezebb átlátható információkat találni, állapítja meg a 444.hu. Az állami költségvetésből a zárszámadások szerint 2016-2017-ben közel 20 milliárd forintot költött a magyar kormány erre a célra. 2020 végén a költségvetésből jelentős forrást csoportosítottak át a Bethlen Gábor Alapba (BGA) a hvg360 cikke szerint, az viszont csak a BGA-bizottság december 27-i határozatából derül ki, hogy négy határon túli akadémia (a Sepsi, az Eszék, a Topolya és a Lendva) összesen 18 milliárd forintnyi költségvetési támogatásban részesült. A Magyar Hang korábbi összesítése szerint 2023-ban 3,85 milliárd forinton osztozott hét külhoni fociklub, közülük a felvidéki DAC és a vajdasági Topolya kapta a legtöbbet, egyaránt 900-900 millió forintot.

A Mol – Új Európa Alapítvány a 444.hu szerint összesen kilenc határon túli fociakadémiát támogat, akik ebben az időszakban átlagban 1,1 milliárd forintot kaptak. Az összegnek 71,1 százaléka három kiemelten támogatott akadémiához került: Sepsi OSK-hoz jelenlegi árfolyamon átszámítva 3,1 milliárd forint, a Csíkszeredai Futball Akadémiához és a horvátországi Eszékhez (NK Osijek) 2,4-2,4 milliárd forint folyt be.

Az alapítvány több mint 80 milliárd forintos vagyonnal rendelkezik, fő feladata pedig a közérdekű célok megvalósítása, ezen belül állításuk szerint kiemelten a sport, kultúra, egészségügy és környezetvédelem területén. A támogatásokról egy ötfős kuratórium dönt, amiben ismert, Fidesz-közeli emberek ülnek:

  • Világi Oszkár szlovákiai magyar vállalkozó, a Mol vezérigazgató-helyettese, a Csíki Sör új tulajdonosa, a dunaszerdahelyi FC DAC 1904 fociklub 90 százalékos tulajdonosa;
  • Bacsa György, a Mol Magyarország ügyvezető igazgatója és a spanyol szupervonatgyártót, a Talgót sikertelenül felvásárolni próbáló Magyar Vagon igazgatósági tagja;
  • Demeter Szilárd, a Magyar Nemzeti Múzeum Közgyűjteményi Központ elnöke, a kulturális élet legbefolyásosabb embere;
  • Schmidt Mária történész, a XXI. Század Intézet és a Terror Háza főigazgatója;
  • a kuratórium elnöke Miklósa Erika operaénekes, Orbán Viktor évértékelőinek rendszeres vendége.

Emellett van egy felügyelőbizottság is, amelynek elnöke Kemény Dénes, a férfi vízilabda-válogatott háromszoros olimpiai bajnok szövetségi kapitánya, tagjai pedig Szollár Domokos, a Bajnai-kormány egykori szóvivője, jelenleg a Mol-csoport kabinetfőnöke és Janó Márk, a Miniszterelnökség közigazgatási államtitkár. Az ügyvezető Lávich Erzsébet, a Nemzeti Befektetési Ügynökség (HIPA) egykori vezetője és a Matolcsy-féle Pallasz Athéné vagyonkezelő alapítványnak volt kurátora.

Az alapítvány beszámolója szerint tavaly az öt kuratóriumi tag illetménye összesen 73 millió forintot volt, a felügyelőbizottsági tagoké pedig összesen 28 millió forint.

A 444.hu költségekkel kapcsolatos kérdéseire a Mol – Új Európa Alapítvány egyelőre nem válaszolt.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!