Enyhe büntetést kapott alapfokon az osztályfőnökét bántalmazó marosvásárhelyi diák

2024. október 15. – 12:21

Másolás

Vágólapra másolva

Az iskolában randalírozó és tanárát ütlegelő marosvásárhelyi tinédzserre október 11-én a bírósági felügyelethez hasonló nevelési célzatú büntetést szabtak ki: a napi utánkövetés mellett kötelező pszichológiai tanácsadásra kell járnia hat hónapig. A döntés nem jogerős.

2024 márciusában egy 15 éves diák erőszakosan megtámadta az osztályfőnöknőjét. A fiatal fiú a marosvásárhelyi Alexandru Papiu Ilarian Főgimnázium diákja volt, és az iskolában tanúsított botrányos viselkedése miatt már korábban is figyelmeztetéseket kapott. Az eset amiatt is sokkolta a közvéleményt, mivel a támadásra az édesanyja jelenlétében került sor, aki nemhogy megakadályozta volna a történteket, hanem még biztatta is a fiát az erőszakra.

Az incidensre a fizika órán robbant ki: a diák obszcén szavakkal illette a tanárt, majd fenyegetőző megjegyzéseket tett. A helyzet odáig fajult, hogy az osztályfőnök kénytelen volt rendőri segítséget kérni, de a diák nem hagyta abba a zaklatást. Az órát követően, amikor a tanár találkozott a diák édesanyjával és magával a fiatallal, a nő nyíltan halállal fenyegette meg a tanárt, míg a fiú ököllel és lábbal támadt rá. A támadás következtében az osztályfőnököt több napos orvosi kezelésre szoruló sérülésekkel szállították kórházba.

Az eset nemcsak az oktatási intézményen belül, hanem országos szinten is felháborodást váltott ki. A Vásárhely.ma portál korábbi beszámolója szerint a diák magyar nemzetiségű, és korábban a marosvásárhelyi Tudor Vladimirescu általános iskola magyar tagozatán kezdte tanulmányait. A diák már korábban is problémás magatartást tanúsított, és több iskolát is megjárt, mielőtt végül a város egyik legjobb román tannyelvű iskolájába, a Papiuba került volna. Az iskola közössége szerint nem csak a fiú, de az édesanyja is rettegett alak volt, aki gyakran fenyegette meg a tanárokat és iskolai dolgozókat.

A rendkívüli eset után a rendőrség, az iskola és a tanfelügyelőség is vizsgálatot indított. A fiú kezdetben csak egy 500 lejes bírságot kapott, azonban a támadás súlyossága és a további fegyelmi problémák miatt a bíróság szigorúbb intézkedéseket is elrendelt, beleértve a fiatal ellenőrzés alatt tartását.

A bírósági ítélet és a kiskorú meghallgatása

A Hotnews arról tudósít, hogy a marosvásárhelyi bíróság végül úgy döntött, hogy a fiatal diákra hat hónapos nevelési célzatú felügyeletet szab ki, amely során pszichológiai tanácsadáson is részt kell vennie. Bár a bírák elismerték, hogy a büntetés enyhe, a román jogi rendszer nem teszi lehetővé súlyosabb szankciók alkalmazását kiskorúakkal szemben olyan esetekben, ahol a bűncselekményekért kiszabható büntetés nem haladja meg a hét évet. A bíróság döntésében megemlítette, hogy a törvény szabta keretek miatt nem tudtak súlyosabb ítéletet hozni, és aggályokat fogalmaztak meg a fiú jövőbeni viselkedésével kapcsolatban, mivel a szakértői jelentések szerint magas kockázatot jelent további bűncselekmények elkövetésére.

A marosvásárhelyi bíróságon tartott meghallgatáson a 15 éves diák viselkedése és kijelentései tovább sokkolták a jelenlévőket. Az utolsó szó jogán a fiú teljes közönyösséggel és megbánás nélkül nyilatkozott az osztályfőnöke elleni támadásról. Amikor a bíróság megkérdezte, megbánta-e tettét, a diák döbbenetes választ adott: „Nem bánok semmit!” Hozzátette, hogy ugyanazokat az érzéseket táplálja most is, mint akkor, amikor bántalmazta a tanárát. A fiú agresszív, közönyös hozzáállása nyíltan megmutatta, hogy nem tanúsít semmiféle megbánást a történtek miatt, és továbbra is ellenséges érzelmeket táplál.

A meghallgatáson a diák korábbi magatartásáról is szó esett. A fiú azzal védekezett, hogy az osztályfőnöknő „tönkretette a karácsonyát”, amikor a téli szünet előtt azzal fenyegette meg, hogy csökkenti a magatartás jegyét. A diák továbbá azt állította, hogy ő maga évek óta áldozata volt az iskolai zaklatásnak (bullyingnak), és hogy az osztályfőnöke nem tett semmit, hogy megvédje őt. A fiú mindenért a tanárt hibáztatta, beleértve azt is, hogy az ellene kiszabott pénzbírságot, amelyet az iskolai botrány miatt kapott, szintén a tanár „gyengeségének” tulajdonította.

A meghallgatás során a bíró és a szakértők is megállapították, hogy a diák magas szintű kockázatot jelent további bűncselekmények elkövetésére, amit viselkedése, agresszív kijelentései és a tettével kapcsolatos közönyössége is megerősít.

Mit tehetünk az iskolai erőszak ellen?

Az eset rávilágít arra, hogy a román oktatási rendszerben nincs megoldva az iskolai erőszak megelőzése és megfelelő kezelése, és a jogi keretek is hiányosak. A pedagógusok és az oktatási szakértők egyaránt aggodalmukat fejezték ki amiatt, hogy az ilyen erőszakos cselekmények következmények nélkül maradhatnak, és komolyabb intézkedésekre lenne szükség a hasonló helyzetek megelőzése érdekében.

A szakemberek arra figyelmeztetnek, hogy az iskolai agresszió kezelése komplex megközelítést igényel, hiszen az agresszió tanult viselkedés, amelyet a gyerekek gyakran felnőttektől vesznek át. A konfliktus- és stresszkezelés éppúgy tanulandó készségek, mint a tisztelet fogalma, amit mind a pedagógusoknak, mind a diákoknak el kell sajátítaniuk. A pedagógusképzés hiányosságai és az oktatási rendszerben tapasztalható káosz megnehezíti a tanárok számára a megfelelő minták közvetítését. Az igazán problémás diákok esetében az iskolapszichológusok segítsége gyakran nem elegendő; személyre szabott, specifikus megoldásokra van szükség. Fontos lenne, hogy a szülők felismerjék, a gyerek problémái gyakran a családi dinamikák tünetei, így a szülőknek saját magukon is dolgozniuk kell. Egy jól működő rendszerben az iskolai szociális munkásoknak is szerepet kellene kapniuk, akik segíthetnének a problémák időbeni felismerésében és kezelésében. Mindezt támogathatná egy rugalmasabb, gyakorlatiasabb oktatási rendszer, amely az alternatív pedagógiák adaptivitására épít.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!