Kampánytaktika a liberálisok ellentéte a PSD-vel, a valóságban a koalíció jól működik minden szinten

2024. október 5. – 18:14

Másolás

Vágólapra másolva

A választások közeledtével egyre több forgatókönyv lát napvilágot arról, hogy ki milyen háttéralkukat köt a lehetséges többség kialakítása érdekében. A fennáló PSD-PNL koalíció valószínű, hogy túléli a választásokat, azonban a kampányidőszakban sokkal jobban lehet mozgósítani a választókat, ha úgy tűnik, ezek a játszmák nyitottak. A Szabad Európa elemzése részletesen bemutatja, hogyan használja ki a PSD és a PNL közötti látszólagos feszültségeket mindkét párt a választási kampányban, hogy maximalizálják a szavazataikat. Bár a napi hírek azt erősítik fel, hogy már-már áthidalhatatlan konfliktusok vannak közöttük, ezek inkább politikai taktikák, mint valódi nézeteltérések. A két koalíciós partner, a PSD és a PNL, a nyilvánosság előtt támadják egymást, de a háttérben továbbra is zavartalanul együttműködnek, különösen, amikor a hatalmi pozíciók elosztásáról van szó.

A PNL és a PSD stratégiája

A PNL, élén Nicolae Ciucăval, jelenleg egy olyan stratégiát követ, amelynek célja, hogy eltávolítsa magát a PSD-től, és visszaszerezze a jobboldali választókat. Ezt a stratégiát tükrözi a koalíciós működés bírálata, valamint a politikai nyilatkozatok, amelyek arra utalnak, hogy a PNL a választások után egy jobboldali koalíciót szeretne létrehozni. Nicolae Ciucă például kijelentette, hogy ha elnökké választják, nem fogja újra kinevezni Marcel Ciolacut miniszterelnöknek, és inkább egy jobboldali kormányt támogatna. Ezenkívül a PNL vezetői, mint például Rareș Bogdan, azt állítják, hogy bár együtt kormányoznak a PSD-vel, a koalíció „nem működik” rendesen, és ők inkább a technikai szintű együttműködésre összpontosítanak, mint a politikaira.

A PSD ezzel szemben sokkal diplomatikusabb hozzáállást tanúsít a koalíció iránt. Marcel Ciolacu és más vezetők azt sugallják, hogy ők továbbra is nyitottak a PNL-vel való együttműködésre a választások után, és normalitásnak tekintik, hogy a két párt újra koalíciót alkot. Ez a hozzáállás arra irányul, hogy elfojtsa a PNL által gerjesztett feszültségeket, és hiteltelenné tegye a PNL azon kampányát, amely a PSD-től való elhatárolódásra épít.

A koalíció valós működése

A nyilvános konfliktusok ellenére az elemzés rámutat arra, hogy a koalíció valójában nagyon jól működik. Példaként említi, hogy a két párt zökkenőmentesen együttműködik a fontos állami pozíciókba való kinevezéskor. A Román Nemzeti Bank vezetőtanácsának kinevezéséről nemrég írtunk a Transtelexen, de az ASF vagy a CNA tagjainak kinevezésekor is sikerült megegyezni. Az ASF, vagyis Pénzügyi Felügyeleti Hatóság feladata a pénzügyi piacok, beleértve a biztosítások, a nyugdíjalapok és a tőzsdék felügyelete. Roberta Anastase a PNL javaslatára került az ASF-be, bár nem rendelkezik közvetlen pénzügyi vagy gazdasági képesítéssel, szociológus végzettségű. A CNA, vagyis Országos Audiovizuális Tanács esetében Daniela Bârsan, aki korábban a Román Elnöki Hivatal kommunikációs osztályának vezetője volt, került be a testületbe. Az utóbbi hetekben a parlament megszavazta több fontos tisztségviselő kinevezését, ami azt mutatja, hogy a koalíció még mindig működik, különösen, ha hatalmi érdekekről van szó. Az elemzők szerint a koalíciós feszültségek csak a nyilvánosság előtt játszódnak le, de a háttérben az együttműködés gördülékeny.

Az elemzés arra is kitér, hogy mindkét párt a választási stratégiáját formálja a jelenlegi helyzet alapján. A PNL igyekszik visszahódítani a jobboldali választókat azzal, hogy látszólag egy jobboldali koalíciót szorgalmaz a választások után. Azonban a felmérések szerint a PNL és a jobboldali pártok (pl. USR, Forța Dreptei) együtt sem valószínű, hogy elérik a szükséges többséget a parlamentben. Az előrejelzések szerint a PNL és az USR együtt legfeljebb 40%-ot érhet el, míg a Forța Dreptei és a PMP a parlamenti küszöb környékén mozog.

A PSD és az RMDSZ közti egyezségek

A PSD esetében felmerült egy olyan forgatókönyv is, amely szerint a párt annyira jól szerepelhet a választásokon, hogy egyedül, az RMDSZ-szel alkotna koalíciót, kizárva ezzel a PNL-t. Egyes PSD-s vezetők, mint Sorin Grindeanu, már felvetették annak lehetőségét, hogy a választások után az RMDSZ vezetője, Kelemen Hunor lehetne a miniszterelnök. Kelement meg is kérdezték a lehetőségről, és a pártelnök válaszában kijelentette, hogy a választásokon legtöbb mandátumot szerző pártnak kell elsőként esélyt kapnia a miniszterelnöki tisztségre. Hangsúlyozta, hogy bár az RMDSZ-nek több alkalmas politikusa is lenne a kormányfői pozícióra, valószínűleg nem kerülnek ilyen helyzetbe. Sorin Grindeanu javaslatával szemben Marcel Ciolacu kijelentette, hogy nem javasolná Kelemen Hunort miniszterelnöknek, mert biztos benne, hogy ő visszautasítaná a felajánlást, de az RMDSZ-szel való esetleges együttműködés továbbra is lehetséges forgatókönyv marad.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!