Kötelezettségszegési eljárást kezdeményezett az EB Románia ellen az áram és a földgáz nagykereskedelmi árának szabályozása miatt

2024. október 3. – 16:33

Másolás

Vágólapra másolva

Az Európai Bizottság (EB) felszólító levéllel kötelezettségszegési eljárást indít Románia ellen, mivel az korlátozza a piaci szereplők szabadságát a villamos energia és a földgáz nagykereskedelmi árának meghatározása, illetve a földgáz exportja tekintetében – írja az Agerpres.

Az EB csütörtöki közleménye szerint Románia olyan intézkedéseket vezetett be, amelyek egyes villamosenergia-termelőket arra köteleznek, hogy minden, egy adott árküszöb feletti bevételüket egy energetikai átállási alapba fizessék be, a gáztermelőket pedig arra, hogy termelésük egy részét rögzített áron értékesítsék bizonyos felhasználóknak. Ezek az intézkedések az EB szerint összeegyeztethetetlenek a villamos energia belső piacáról szóló (EU) 2019/944-es irányelvvel és az (EU) 2019/943-as rendelettel, valamint a földgáz belső piacára vonatkozó közös szabályokról szóló 2009/73/EK irányelvvel.

„A szóban forgó intézkedések korlátozzák a villamosenergia- és gáztermelők azon szabadságát, hogy Romániában maguk határozzák meg nagykereskedelmi áraikat. Ezért a Bizottság álláspontja szerint ezek az intézkedések a nagykereskedelmi villamosenergia- és földgázpiacokon korlátozzák a szabad árképzés, illetve a határokon átnyúló szabad kereskedelem alapelveit” – hangsúlyozták.

Romániának két hónap áll a rendelkezésére, hogy válaszoljon az EB felszólító levelére és orvosolja a jelzett hiányosságokat. Ha nem kap kielégítő választ, a Bizottság úgy határozhat, hogy indoklással ellátott véleményt ad ki – ismertette az eljárást a közlemény.

Az EB ugyanakkor arról is határozott, hogy a folyamatban lévő kötelezettségszegési eljárást folytatva kiegészítő felszólító levelet küld Romániának a villamosenergia-export, illetve a piaci szereplők nagykereskedelmi árképzési szabadságának korlátozása miatt.

A Bizottság álláspontja szerint a szóban forgó intézkedés összeegyeztethetetlen az Európai Unió működéséről szóló szerződés (EUMSZ) 35. és 36. cikkével, valamint a villamos energia belső piacáról szóló (EU) 2019/944-es irányelvvel és az (EU) 2019/943-as rendelettel. Az EB szerint az intézkedés azonos hatású a kivitelre vonatkozó mennyiségi korlátozással. „Ugyanezen okokból az intézkedés úgy tekinthető, hogy sérti a fentebb említett villamosenergia-irányelvet és a villamosenergia-rendeletet is. A Bizottság továbbá úgy véli, hogy az intézkedés korlátozza a szabad árképzés alapelvét a nagykereskedelmi villamosenergia-piacokon” – hangsúlyozták.

A kiegészítő felszólító levél a 2023 áprilisában indított kötelezettségszegési eljárás újabb szakaszát jelenti. „Miután Románia olyan módosításokat hajtott végre jogszabályaiban, amelyek nem orvosolták a Bizottság kifogásait, illetve új problémákat is felvetettek, a Bizottság úgy határozott, hogy kiegészítő felszólító levelet bocsát ki” – szögezték le. Romániának két hónap áll a rendelkezésére, hogy válaszoljon a levélre és orvosolja a Bizottság által feltárt hiányosságokat. Amennyiben nem kap kielégítő választ, a Bizottság úgy határozhat, hogy indoklással ellátott véleményt ad ki.

Az Európai Bizottság Magyarország ellen is kötelezettségszegési eljárást indít az ország kiskereskedelmi adózási rendszer miatt, mert azt a testület szerint nem hozták összhangba az uniós joggal – írja a Telex a EB csütörtöki közleménye alapján. Az Európai Bizottság szerint a magyar gyakorlat jelenleg ütközik az uniós közös piac egyik alapelvével, a letelepedési szabadsággal.

Az Európai Bizottság áprilisban kezdte vizsgálni a Spar és az osztrák kormány panaszát, mert szerintük a magyarországi kiskereskedelmi különadó hátrányosan megkülönböztető. A Spar még március elején panaszolta be Magyarországot az EU-nál, mert szerintük sérti az uniós jogot, hogy a főleg külföldi üzletláncoknak 4,5 százalékos különadót kell fizetniük, miközben a franchise-ban működőknek csak 0-1 százalékot. Az árstopot is kifogásolták, amivel a termékek egy részét olcsóbban kellett eladniuk, mint amennyiért beszerezték azokat.

A második Orbán-kormány 2010 után egyszer már bevezetett egy kiskereskedelmi különadót, ami miatt 2011-ben kötelezettségszegési eljárást indítottak Magyarország ellen. Ezt viszont 2014-ben lezárták, vagyis nem lett belőle uniós per.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!