Rendőrségi túlkapásokról fognak beszélgetni Sepsiszentgyörgy főterén anonim maszkos áldozatok

2024. szeptember 26. – 16:38

Rendőrségi túlkapásokról fognak beszélgetni Sepsiszentgyörgy főterén anonim maszkos áldozatok
Simon Attila 60 éves vállalkozó, akit koholt vádakkal egy napra őrizetbe, 29 másikra pedig előzetes letartóztatásba helyezett a hatóság, és közel járt ahhoz, hogy több éves felfüggesztett börtönbüntetést kapjon – Fotó: A Transtelex kérésére Simon Attila felvétele

Másolás

Vágólapra másolva

Simon Attila sepsiszentgyörgyi vállalkozó zenés műsorral kísért, anonim maszkos lakossági fórumon szeretné felhívni a figyelmet a rendőri túlkapásokra. A Sepsiszentgyörgy főterén szervezett péntek-szombati eseményen fellép Jolly és DJ Project is, de a rendezvény középpontjában az a beszélgetés áll (szombat 17 óra, A törvény az törvény mindenkinek?), amelyre a vállalkozó maszkban és anonim módon, vagy arccal és névvel vállalva várja a résztvevőket, hogy elmesélje saját történetét, és másokét is meghallgassa. Az akciótól azt reméli, hogy a belügyminiszter kiküldi a kivizsgáló bizottságot, hogy a megyei hatóság tevékenységét ellenőrizzék, mert szerinte a megyei vezetés a „rákos sejteket” védelmezi, és ennek érdekében az állampolgárokat is feláldozza.

Ilyen eset történt például Lorenzovics Lehel halálának ügyében is, amikor egy sepsikőröspataki rendőr ittas vezetésekor átlépte a folytonos vonalat, és frontálisan ütközött egy szembejövő autóval, amelynek következtében a 28 éves fiatalember életét vesztette. A rendőr továbbra is szolgálatban maradt, és csak a közfelháborodás és a nyilvános demonstrációk után ítélték el, első fokon három év felfüggesztettet kapott volna.

Simon Attila szerint a maszkok célja az, hogy az emberek kötetlenül tudjanak beszélni azokról az esetekről, amikor a hatóság emberei visszaéltek a hatalmukkal, mivel különben megfélemlítve érzik magukat az igazságszolgáltatás túlkapásaival szemben. Az ő története is jól példázza ezt: Simont 30 napra börtönbe zárták, és több hónapos bírósági megfigyelés alá helyezték, miután megállított egy rendőrt, aki ugyan szolgálaton kívül volt, de ittasan vezette autóját.

A vállalkozót azonban az ellene folytatott hatósági vegzálás nem tántorította el attól, hogy felemelje a hangját. Épp ellenkezőleg, megerősítette őt abban, hogy fel kell vennie a kesztyűt, és minél több embernek kell összefognia, mert ha egy viszonylag ismert és tehetős embert is bíróság elé állíthatnak koholt vádakkal, és helyi szinten el is ítélték volna, akkor egy egyszerű állampolgárnak esélye sincs megvédeni magát.

A 60 éves vállalkozó 2022. szeptember 24-én este elmondása szerint állampolgári kötelességét teljesítette, amikor autójával bevágott Remus Levente Voloncs közlekedésrendészeti rendőr elé, akivel összeütköztek. Simon azonnal hívta a 112-es telefonszámot, mondván, hogy egy ittas rendőrrel történt a „baleset”. Simon információi szerint a rendőr az El Santo bárban (korábban Lido) sörözött, és megivott egy felest is, mielőtt volánhoz ült volna.

Simon ismerte a rendőrt, mert néhány hónappal korábban megbírságolta őt, és 60 napra elvette a jogosítványát, miután motorjával áthajtott a folytonos sávon. Simon igazságtalannak tartotta ezt az intézkedést, mert szerinte egy másik autó hirtelen fékezése miatt kényszerült a sávváltásra. Ugyanakkor úgy véli, hogy ez csupán egy kicsinyes bosszú volt egy másik rendőr részéről, akivel korábban összeszólalkozott egy gyorshajtás miatt. A vállalkozót végül Remus Levente Voloncs megbírságolta, hozzáfűzve, hogy „a törvény mindenkire érvényes”. Ezért amikor Simon fülest kapott arról, hogy a rendőr ismét ittasan vezet, és információi szerint nem ez volt az első alkalom, úgy döntött, hogy utánajár az ügynek.

Forrás: luju.ro
Forrás: luju.ro

Bár Simon feltételezése beigazolódott, az akciója nem várt fordulatot vett

Bár az alkoholfogyasztást kamerafelvétel, valamint a rendőrségi alkoholszonda is igazolta, és a vádiratban a rendőr is elismerte, a hatóságok nem a rendőr jogosítványát vonták be (az ügy mai napig fel van függesztve, és a rendőrt azóta kitüntették), hanem Simon ellen indítottak eljárást. A történtek után egy héttel őrizetbe vették hivatalos személy ellen elkövetett erőszak miatt. A rendőr és vallomása alapján az ügyészség azt állította, hogy Simon és ismerőse, Varga Attila megfélemlítették őt. A rendőr azt állította, hogy „féltettem a testi épségemet, beszálltam az autóba, visszatolattam, és elindultam a Sepsiszentgyörgyi Rendőrkapitányság irányába”.

Simon szerint azonban a valóság az, hogy ismerőse megpróbálta megállítani a menekülő civil ruhás rendőrt, aki majdnem elütötte őt. Simon Dusterének műszerfali kameráján készült felvételek pedig bizonyították is, hogy a rendőr nem mondott igazat, mert amikor beszállt az autóba és elhajtott a helyszínről, Varga Attila még nem volt ott. A felvételeken az is látszik, hogy senki nem ütötte vagy rúgta meg a rendőr autóját, ahogy azt állította, hanem épp ellenkezőleg, jól hallható, hogy Simon a 112-es segélyhívón azt mondja: „Egy részeg rendőr ül a volánnál, és elmenekült.”

Ugyanakkor Simont azzal vádolták a szentgyörgyi ügyészek, hogy bosszúból cselekedett a korábbi bírság miatt, és félrevezette a rendőrséget, amikor balesethez riasztotta a hatóságokat, és nem a „tamponare” (koccanás) kifejezést használta, hanem az „accident”-et, amely személyi sérülést is feltételezett volna, noha ilyen nem történt.

A vádiratban nem említették meg azt a tényt, hogy Voloncs Remus Levente rendőrt megbírságolták, mert 0,05 mg alkoholt mértek a leheletében, ami igazolhatta volna a 112-es hívás jogosságát.

Simon Attilát a két évvel ezelőtti incidens következményeként harminc napra börtönbe zárták, és több hónapra bírósági felügyelet alá helyezték. A vállalkozót májusban találta ártatlannak a bukaresti legfelsőbb bíróság a hivatalos személy elleni erőszak vádjában, míg a korábbi három vádat már korábban ejtették. Ha a bírósági eljárás nem folytatódott volna felsőfokon, akkor Simon Attilát a Brassói Táblabíróság másodfokon 1 év 9 hónap felfüggesztett börtönbüntetésre, míg a Kovászna megyei bíróság első fokon 2 év és 3 hónap szabadságvesztésre ítélte volna.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!