Arról tárgyaltak a szenátusban, hogy mikor lőheti le Románia a légterébe hatoló orosz drónokat

2024. szeptember 11. – 17:22

Másolás

Vágólapra másolva

Ma a román Szenátus Védelmi Bizottsága ülést tartott, ahol a drónok lelövésére vonatkozó jogszabályok módosításáról tárgyaltak. Végül nem egyeztek meg semmiben, illetve átdobták a felelősséget a védelmi minisztériumnak: Nicoleta Pauliuc, a bizottság elnöke elmondta, hogy a tárcának négy javaslata van, amik éppen jóváhagyás alatt állnak, és sürgős eljárásban kellene a kormány elé terjeszteni őket.

Pauliuc hangsúlyozta, hogy a Védelmi Bizottság tagjai támogatják a törvénytervezetek gyors elfogadását. Azt is kijelentette, hogy Románia légtere biztonságban van, mivel az ország a NATO tagja. A bizottság szerint a megoldásnak a védelmi minisztériumtól kell érkeznie. Gheorghiță Vlad, a román hadsereg vezérkari főnöke korábban panaszkodott a román jogszabályok korlátozó volta miatt, amely nem teszi lehetővé az azonnali katonai reagálást, és szerinte szükség lenne néhány törvény módosítására, amelyek a katonák jogait és kötelezettségeit határozzák meg.

Nicolae Ciucă, a liberális államfőjelölt és a szenátus elnöke szerint Romániának meg kellene kötnie egy protokollt Ukrajnával, hogy az orosz drónok román légtérbe való belépése esetén a légvédelmi rendszerek reagálni tudjanak. Ciolacu miniszterelnöki minőségében arról beszélt, hogy ha bármilyen drón belép Románia területére és veszélyt jelent a lakosságra, az azonnal meg lesz semmisítve.

Előzményként említhető, hogy szeptember 8-án az ukrán hatóságok azt állították, hogy egy csoport orosz drón lépett be Románia légterébe, Tulcea megyében, és egészen a Razim-tóig jutottak el. A védelmi minisztérium megerősítette, hogy két F-16-os vadászgépet indítottak, amelyek egy orosz drónt figyeltek meg. Az ukránok szerint a drónok körülbelül 40 perc elteltével hagyták el Románia területét anélkül, hogy lelőtték volna őket, miközben a román fél azt közölte, hogy az egyik drón Periprava közelében zuhant le.

A védelmi minisztérium biztosította a lakosságot, hogy nem volt veszély, amikor az orosz drón átrepült a román légtéren. Ugyanakkor felvetődik a kérdés, hogy mi történt volna, ha tényleges veszély állt volna fenn: milyen gyorsan reagáltak volna, és mi történt volna, ha a drón egy Duna-deltai falu házaira zuhant volna?

Marcel Ciolacu szeptember 9-én kijelentette, hogy a román hatóságok valós időben reagáltak az orosz drónok légtérbe lépésére, és mivel ezek a drónok nem rendelkeztek célpontokkal Románia területén, az ország nem lépett közbe. Ciolacu szerint, ha a drónoknak lett volna célpontjuk Romániában, természetesen az ország reagált volna.

A kormányfő megnyugtató kijelentései ellenére, a sajtó nehezményezte, hogy az ország vezetői látszólag nem aggódnak az orosz drónok miatt, amik szabadon mozognak a Duna-delta felett, mintha egy közös gyakorlat részeként, minden fél beleegyezésével tennék ezt.

Sokak szerint Románia passzív hozzáállása bátorítja Oroszországot, amely így félelem nélkül kiterjesztheti befolyását a NATO-államok területére. A Deutsche Welle arról cikkezett, hogy Moszkva taktikája az, hogy megfélemlítse az embereket, és elérje, hogy Ukrajna támogatása ne tűnjön jó megoldásnak. Az oroszok nemcsak drónokkal, hanem propagandával is támadnak.

A román hadsereg a törvény értelmében jogosult fegyvert használni drónokkal és egyéb rádióelektronikai eszközökkel szemben, ha azok ellenséges cselekmény elkövetésére irányulnak. A figyelmeztetés nélküli fegyverhasználat is megengedett, ha nincs elég idő a figyelmeztetés kiadására. A törvény kimondja, hogy a drónok elleni fegyverhasználat addig tarthat, amíg a drónt le nem állítják vagy mozgásképtelenné nem teszik.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!