A kórházak elkezdték gyűjteni a lejárt gyógyszereket, de ezt nem mindenhol verik nagydobra

2024. szeptember 3. – 09:53

A kórházak elkezdték gyűjteni a lejárt gyógyszereket, de ezt nem mindenhol verik nagydobra
Gyógyszerhulladéknak kialakított konténerek a Kolozsvári Megyei Klinikai Sürgősségi Kórház udvarán – fotó: Zsizsmann Erika / Transtelex

Másolás

Vágólapra másolva

Bár már 2024 januárjától az állami és a magánkórházak kötelessége átvenni a lakosságtól a lejárt gyógyszereket, az intézmények csak tavasszal kezdték kialakítani a gyűjtőpontokat. Kolozsváron teszteltük, hogy hogyan szabadulhatunk meg a feleslegessé vált, veszélyes hulladéknak minősülő tablettáktól.

Májusban Kolozsváron még csak a városi kórház vett át lejárt gyógyszereket, egy héten csak egyszer, csütörtökön 12 és 14 óra között, számolt be akkor a Szabadság. Tavasszal a Transtelex munkatársát azzal az indokkal utasította el a margittai kórház, amikor lejárt gyógyszert próbált leadni, hogy amíg nincs rá anyagi fedezet a központi költségvetésből, addig nem veszik át a hulladékot, ugyanis az elszállítása és a megsemmisítése sokba kerül. Nem csak a kórházak hibája, hogy év elején nem ültették rögtön gyakorlatba az új törvényt, hiszen az egészségügyi minisztérium csak áprilisra dolgozta ki a gyógyszerhulladék kezelésének módszertani előírását, és a költségek megtérítésének módját szabályozó rendelet csak május végén jelent meg a Hivatalos Közlönyben.

Azóta javult a helyzet, a Kolozsváron augusztus végén végiglátogatott három kórház mindenikében le tudtam adni a lejárt gyógyszereket. A következőket tapasztaltam:

  • Kolozsvári Megyei Klinikai Sürgősségi Kórház – A Klinikák utcájáról nyíló kapu közelében, a sürgősségi osztály bejárata mellett, biztonsági kamerával megfigyelt területen sorakoznak a konténerek, amelyekbe bármikor betehetőek a lejárt gyógyszereket; külön konténerbe kell tenni a citosztatikus (kemoterápiás) gyógyszereket, a fiolákat vagy szúrós eszközöket, pl. injekciós tűket, a tablettákat, illetve a sprayeket. Amennyire meg tudtam állapítani, nem voltak olyan oda nem illő tárgyak az egyes konténerekben, mint amilyenekre egy bukaresti orvos panaszkodott korábban, de az például nem volt világos, hogy dobozostól vagy anélkül kellene bedobnom a gyógyszereket, tájékoztató felirat erről nem volt, a kapus pedig épp mással volt elfoglalva. A kórház munkatársának korábbi nyilatkozata szerint nem veszik át az ún. pszichotróp, azaz zöld receptes gyógyszereket (pl. antidepresszánsok, antipszichotikumok), de erre vonatkozó útmutatást sem a törvényben, sem helyszínen nem találtam.
  • C.F.R. Egyetemi Kórház – A kapustól érdeklődtem, hogy le lehet-e adni lejárt gyógyszereket, aki készségesen átvette tőlem a zacskót. Itt nem volt elvárás a kategóriák szerinti válogatás.
  • Kolozsvári Városi Klinikai Kórház – Itt továbbra is csak csütörtökön 12 és 14 óra között vesznek át lejárt gyógyszereket, ami nem túl jó időpont azoknak, akik ilyenkor dolgoznak. 12 óra után pár perccel érkeztem, és itt is a kapusnál érdeklődtem, aki azonnal üzent is egy munkatársnak, hogy „hozza a dobozokat”. Lehet, hogy a kényelmetlen órarend miatt nem sokan veszik igénybe a szolgáltatást, vagy az illető nem volt még tisztában a szabályokkal, mert bő 10 perces várakozásba telt, amíg előkerült négy sárga doboz a már említett négy hulladékkategóriának. Itt a kapus felügyelte a folyamatot, arra kért, csak a dobozok tartalmát dobjam be.

A 360medical.ro szerint inkább az a jellemző, hogy a kórházak csak heti néhány óra erejéig fogadják a lejárt gyógyszereket, és leginkább olyankor, amikor a lakosságnak jellemzően más dolga van. Az Arad Megyei Klinikai Sürgősségi Kórház szerdánként 9 és 11, a Bihar Megyei Klinikai Sürgősségi Kórház szerdánként 9 és 12, a Margittai Dr. Pop Mircea Városi Kórház szerdán 11 és 12 között veszi át a gyógyszerhulladékot. Vannak kényelmesebb órarendek is: a sepsiszentgyörgyi Dr. Fogolyán Kristóf Megyei Sürgősségi Kórházban hétfőtől péntekig 8 és 17 óra között, a Székelyudvarhelyi Városi Kórházban és a Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórházban naponta 8 és 18 óra között lehet leadni a tablettákat, fiolákat.

A gyógyszerhulladék kezelését szabályozó törvény egyébként a gyógyszertárakra bízta volna a gyűjtést, a megsemmisítés költségeit pedig a gyógyszeriparra egy illeték formájában. A törvény végleges formája szerint ehelyett csak a kórházaknak kötelező a gyűjtőpontok kialakítása, a megsemmisítés költségeit pedig nem a kórházak költségvetéséből, hanem az Országos Egészségbiztosítási Alapból állják. az érv az volt, hogy a kórházaknak már úgyis van szerződése veszélyes hulladékot elszállító cégekkel. Nem mellékes az sem, hogy így jóval kevesebb a gyűjtőpont, hiszen gyógyszertárból közel 10 000 van az országban, kórházból pedig kevesebb mint 700, hívja fel a figyelmet a 360medical.ro.

Bár elvileg a gyógyszertárak is vehetnek át lejárt gyógyszert, ha van szerződésük erre szakosodott hulladékkezelővel, most az a jellemző, hogy udvariasan a kórházakhoz irányítanak. 2022-ben még a Transtelex munkatársa öt kolozsvári gyógyszertárból háromban sikerrel adott le gyógyszert.

2022-es becslések szerint évente 1500 tonna lejárt szavatosságú gyógyszer kerül a romániai lakosságtól háztartási hulladékként a hulladéklerakókba, onnan pedig a talajba és a vizekbe, ami rendkívül veszélyes a lakosság egészségére. Az új törvény részben megoldást jelent, legalábbis azoknak, akik kórházak közelében laknak, de a gyógyszerhulladék biztonságos eldobása még mindig külön tájékozódást, erőfeszítést igényel a lakosság részéről. Kevés például az olyan kórház, amelyik a honlapján vagy közösségi oldalán hívná fel a figyelmet a lejárt gyógyszerek gyűjtésének lehetőségére.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!