Rúzsokat, kozmetikumokat, még óvszereket is bedobnak a lejárt gyógyszeres kórházi konténerekbe

2024. május 12. – 16:15

Másolás

Vágólapra másolva

Hivatalosan az év eleje óta a lejárt szavatosságú vagy még használatban lévő, de a betegek által már nem használt gyógyszereket az egészségügyi egységek udvarán, speciális tárolókban és videóval vagy biztonsági személyzet által felügyelt területeken kell gyűjteni, hívja fel a figyelmet a Digi 24 portál. Az idén áprilisban megjelent módszertani szabályok szerint minden állami és magán egészségügyi intézmény köteles összegyűjteni a lejárt gyógyszereket a lakosságtól. Az egészségügyi intézmények vezetőinek biztosítaniuk kell, hogy a speciális konténereket a kórház udvarán, de a polgárok számára hozzáférhető és megjelölt helyeken helyezzék el. Ahol nincsenek kórházak, a kisebb városokban vagy falvakban ezeket a konténereket a gyógyszertárak közelében lehet elhelyezni, ahogy azt a törvény előírja. A kórházak meghatározhatnak bizonyos napokat és időpontokat, amikor az emberek bejöhetnek és behozhatják a gyógyszereiket.

Bukarestben a Bagdasar-Arseni kórház epidemiológusát a News.ro hírügynökség kérdezte arról, hogy működik-e már a rendszer, és mit tapasztalt az első hetekben. A Bagdasar ugyanis az egyik első fővárosi kórház, amely bevezette a gyógyszerbegyűjtést, dr. Andreea Preda azonban úgy látja, egyelőre nagyon döcögős, mert a lakosság nem érti, hogy ezek a speciális konténerek nem szemétlerakók, nem kukák. Sokan nemcsak gyógyszereket, hanem kozmetikumokat és óvszereket is belehelyeznek a gyűjtőzsákokba, ami szigorúan tilos. Emellett előfordul, hogy az emberek nem a megadott időpontban vagy a kijelölt lerakóba helyezik el a gyógyszereket, ami szintén problémát jelent.

Beatrice Speteanu, a Hagyományos Gyógyszertárak Szövetségének elnöke néhány hasznos tanácsot osztott meg arról, hogyan kell ezeket a gyógyszereket leadni. Szerinte a kartoncsomagolást el lehet távolítani, mert azt a papírhulladékkal együtt lehet gyűjteni, azonban a műanyagdobozokat, vagy a buborékfóliás csomagolást már nem szabad megontani, mert akkor könnyebben szétszóródhat a gyógyszer. Oda kell figyelni arra is, hogy az aeroszolokat és a folyékony készítményeket, hogyan és hol helyezik el, mert robbanás- illetve törésveszélynek vannak kitéve a tartályok.

A gyűjtődobozokba tilos bedobni a tűz- és robbanásveszélyes hulladékot, valamint az injekciós tűket! Természetesen a fokozottan ellenőrzött szernek minősülő készítményeket sem szabad bedobni a gyűjtőládába, mint például a kábítószernek minősülő termékeket, amelyeket a gyógyszerészeknél kell leadni, ugyanis megsemmisítésük szigorú adminisztráció után külön történik. A kábítószerek és rendkívül erős hatóanyagot tartalmazó készítmények esetében a törvény azt mondja, hogy ezeket továbbra is vissza kell juttatni a gyógyszertárakba megsemmisítés céljából. Speteanu hozzátette, hogy a gyógyszertárakban viszont csak ezeket veszik át, a többi lejárt gyógyszert nem, mert nem rendelkeznek elegendő kapacitással a gyógyszerek nagy mennyiségű gyűjtésére, ellentétben a kórházakkal, amelyek jobban fel vannak készülve erre a feladatra.

Fontos, hogy a gyógyszereket nem szabad sem a lefolyóba, sem pedig toalettbe dobni, vagy önteni, hiszen vannak olyan kémiai anyagok, amelyeket a csatornavíz szűrőmechanizmusa sem tudja kiszűrni, így visszakerül a körforgásba, az ivóvizünkbe is.

A fel nem használt gyógyszerek leadása azért is nagyon fontos, mert bizonyos készítmények összetevői a lejárat után egészségügyi kockázatot jelenthetnek az emberi szervezetre.

Az ilyen gyűjtőhelyeket videóval megfigyelt területeken kell kialakítani, a kijelölt helyekről és időpontokról tájékoztatni kell a lakosságot, hogy az emberek tudják, mikor és hova vihetik a lejárt szavatosságú gyógyszereiket biztonságos megsemmisítés céljából.

Jelenlegi becslések szerint 1500 tonna lejárt szavatosságú gyógyszer kerül a lakosságtól háztartási hulladékként a hulladéklerakókba, onnan pedig súlyosan szennyező anyagokként a talajba és a vizekbe, ami rendkívül veszélyes a lakosság egészségére. A jogszabályt épp ennek a gyógyszeripari szennyezésnek a megelőzése érdekében hozták, azonban a végrehajtási módjáról csak idén döntöttek, és még nem indult el országos szinten ennek a gyakorlatba ültetése.

A szakembereket különösen az antibiotikumok környezetbe jutása aggasztja, mivel a vízbe, talajba kerülő antibiotikumok elősegítik a szuperbaktériumok kialakulását. Ezek a rezisztens kórokozók pedig képesek túlélni az antibiotikumokat, így hatástalanítva azokat. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint az antibiotikum-rezisztencia jelentős közegészségügyi fenyegetés, amelyre sürgős válaszra van szükség. Az ENSZ előrejelzései szerint 2050-re évente akár 10 millió ember halálát okozhatják ezek a gyógyszerrezisztens fertőzések.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!