Soós Zoltán a Marosvásárhelyi Rádiónak: A cél az, hogy mind az Unirea, mind a katolikus iskola működőképesek legyenek

2024. augusztus 27. – 17:30

Másolás

Vágólapra másolva

Egy-két éven belül megoldódhat a marosvásárhelyi Unirea Főgimnázium helyzete, ugyanis a tervek szerint addig befejezik a volt építészeti szaklíceum épületeinek felújítását, ahova a tanintézmény átköltözhet – nyilatkozta a Marosvásárhelyi Rádiónak Soós Zoltán polgármester.

Soós elmondta, az Unirea Főgimnázium 1-4. osztályos diákjai már most is abban az épületegyüttesben tanulnak. Amint korábban megírtuk, Maros megye egyik legjobb középiskolájának azért kellene elköltöznie, mert a számukra jelenleg otthont adó épület állaga a tulajdonos Erdélyi Római Katolikus Státus Alapítvány szerint annyira megromlott, hogy nem tudják szavatolni a biztonságosságát.

A római katolikus egyház 2004-ben perelte vissza az egykor államosított marosvásárhelyi iskolaépületeit. A katolikus gimnázium egykori főépületében ma Marosvásárhely román tannyelvű elitiskolája, az Unirea Főgimnázium működik. A II. Rákóczi Ferenc Római Katolikus Gimnázium azért is volt szálka végig a román nacionalista szervezetek szemében, mert az elitiskola szülői és tanári közössége attól tartott, hogy ha újraalakul a katolikus iskola, egy idő után igényt fog tartani egykori épületeire, ezért a katolikus gimnázium működését ott akadályozták, ahol tudták. A II. Rákóczi Ferenc Római Katolikus Gimnázium hányatott sorsa is révbe érhet azonban, ha a mostani felújítás és az Unirea Főgimnázium kiköltöztetése megtörténik.

A Marosvásárhelyi Római Katolikus Gimnázium ügye egyébként jelenleg ott tart, hogy annak a bírósági döntésnek az indoklását várják, amely a Bolyai Farkas Elméleti Líceum katolikus osztályainak részleges leválasztását és külön tanegységként való működtetését érintő 2023-as tanácshatározatot támadó prefektusi kereset alapján született. A bíróság ugyanis a prefektúra javára döntött a marosvásárhelyi tanács 2023-as határozatával kapcsolatban, amely a katolikus osztályok részleges leválasztását célozta. A döntés értelmében a tanácshatározatot semmisnek nyilvánították. Az érintettek a bírósági döntés indoklásának megérkezése után fellebbezést terveznek, de egyelőre a következő tanévben az intézmény a Bolyai Líceum katolikus tagozataként folytatja működését.

Marosvásárhely polgármestere részletesen beszélt az Unirea Líceum jelenlegi helyzetéről és a város terveiről az iskola új kampuszba költöztetésével kapcsolatban. Elmondta, hogy bár az iskola jelenlegi épületének állaga valóban romlik, statikai problémák nincsenek, így nincs szükség az épület lezárására. Az épület állapota leginkább a karbantartás hiánya miatt romlott le, beleértve a fűtésrendszer, a villanyhálózat és az illemhelyek elavultságát, valamint a pincék magas nedvességtartalmát a drénezés hiánya miatt. Ebből adódóan bizonyos helyiségek oktatási célokra alkalmatlanná váltak.

A polgármester hangsúlyozta, hogy a város jelenlegi célja, hogy minél hamarabb befejezzék a Babes utcában található új kampuszt, ahova az Unirea Líceumot szeretnék átköltöztetni. Az új helyszínen a líceum számára egy elegáns belvárosi ingatlan áll majd rendelkezésre, ami megfelelő lesz az iskola működéséhez. Soós fontosnak tartja, hogy mind a katolikusiskola, mind az Unirea megfelelő körülmények között működhessenek, és a város adminisztratív szerepet vállal abban, hogy ezeket az intézményeket támogassa.

„Az iskolavezetőség, a tanfelügyelőség és a városháza közös munkájával mi azt szeretnénk elérni, hogy ez ne kerüljön se a prefektus asztalára, se a politikai pártok asztalára, maradjon egy oktatástechnikai kérdés, amiben nekünk egy célunk van, hogy biztosítani úgy az Unireának, mint a katolikus iskolának a működését, és mindenki a saját ingatlanában tudjon tovább tevékenykedni, mert ezzel lezárjuk Marosvásárhelyen ezt a mesterségesen generált, de nagyon sok bosszúságot okozó kérdést” – jelentette ki Marosvásárhely polgármestere.

Az új kampusz építési munkálatai jól haladnak, és várhatóan jövő őszre az összes osztályterem elkészül, így az iskola működése biztosított lesz az új helyszínen. Az épületek, ahol az 1-8. osztályok, illetve a 9-12. osztályok működnek majd, jövő tavaszra teljesen készen állnak. A sportpályák és az udvarfelújítás már elkészült, de a tornaterem és a bentlakás felújítása csak később lesz befejezve. Soós Zoltán hozzátette, hogy bár a város igyekszik minél hamarabb biztosítani az iskola átköltözését az új helyszínre, nem kíván konkrét időpontokat megnevezni, mert el szeretné kerülni, hogy ez a kérdés politikai témává váljon.

A polgármester elmondta, a jelenlegi épület állapotának romlása miatt szükséges beavatkozások csak a megfelelő szakhatósági engedélyek beszerzése után valósulhatnak meg, mivel az épület műemlék, és minden felújítás engedélyköteles. Példaként említette egy másik városban történt iskolaomlást, ahol a felújítást engedélyek nélkül végezték, és ez súlyos következményekkel járt. Soós hangsúlyozta, hogy a város kész lenne akár sürgősségi alapot is elkülöníteni az épület vízelvezetési és csatornázási problémáinak megoldására, de mindezt csak a szükséges engedélyek megszerzése után lehet megvalósítani.

Soós Zoltán szerint az ingatlankérdés megnyugtató rendezésével megszűnik az a feszültségforrás, amely hosszú ideje akadályozza az iskola működését, és Marosvásárhelyen végre biztosítani lehet a harmadik magyar tannyelvű középiskola létrehozását és zavartalan működését.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!