Az RMDSZ elképzelhetőnek és lehetségesnek tartja az egyéni választókörzetek kialakítását a határon túl

2024. augusztus 27. – 19:37

Másolás

Vágólapra másolva

Az RMDSZ szerint bár bonyolult feladat lenne, elképzelhetőnek és megvalósíthatónak tartják, hogy egyéni választókörzeteket alakítsanak ki a határon túli területeken, tudtuk meg az alakulat szóvivőjétől, Csoma Botond Kolozs megyei képviselőtől.

Pártlistás szavazás helyett egyéni választókörzeteket hozna létre a Fidesz a határon túli magyaroknak írtuk meg a Válasz Online cikke nyomán. Bár a magyar kormány tagadja a felvetést, a forgatókönyv teljesen reálisnak tűnik, hiszen a Fidesz számára nem idegen a választási törvény módosítása saját hatalmi érdekei érdekében, és ennek a stratégiának része lehet, hogy egyéni választókerületeket hozzanak létre a határon túl is.

Amint írtunk róla, a felvetés nem új keletű: néhány hete Magyar Péter beszélt arról, hogy a kormány 7-9 egyéni választókerületet hozna létre Magyarország határain túl. Korábban Hadházy Ákos független országgyűlési képviselő is említést tett arról, hogy Varga Judit igazságügyi miniszter asztalán szerepelt egy terv, amely szerint 7 választókerületet hoznának létre Erdélyben, 2-t pedig a Vajdaságban.

A Fidesz-kormány Magyar nyilatkozatát „ostobaságnak” minősítette, azonban a Válasz Online információi szerint valóban vizsgálják a lehetőséget. Ugyanakkor a 444.hu kérdésére a kormány ismét tagadta a hírt, és azt közölte, hogy „az értesülés téves.”

Arra voltunk kíváncsiak, hogy mit szólna az RMDSZ ehhez a forgatókönyvhöz, és megkerestük a párt szóvivőjét, Csoma Botondot, hogy megtudjuk, értesültek-e a tervről, van-e kialakított álláspontjuk a határon túli magyarok számára létrehozandó egyéni választókerületekről.

Az RMDSZ szóvivője rövid szöveges üzenetben reagált megkeresésünkre.

„Az egyéni választókerületes rendszer a határontúli állampolgárok számára létezik más országokban is. Romániában is létezett, amikor módosult a választási törvény, és két parlamenti ciklus idejére az ország áttért az országos listás szavazásról az egyéni választókerületes rendszerre” – emlékeztetett a Kolozs megyei képviselő.

Hozzátette: „Véleményünk szerint bonyolult lenne létrehozni, de lehetségesnek és elképzelhetőnek tartjuk. Az is kérdés, hogy a módosítást követően a határon túli magyarok listára leadott szavazati joga megmarad-e vagy sem.”

Amikor arról kérdeztük, hogy az RMDSZ ellenzi-e vagy sem a tervet, a szóvivő kitért a konkrét válasz elől, és kijelentette, hogy a párt álláspontja egyelőre csak a fentebb megfogalmazottakra terjed ki.

Előző cikkünkben a következő pontokba szedtük össze, hogy milyen lehetséges hatással volna ez a módosítás az erdélyi magyar közösségre:

  • Az új rendszer lehetővé téve, hogy az erdélyi magyarok saját, közvetlenül választott képviselőket küldjenek a magyar parlamentbe, növelné a közösség politikai befolyását Magyarországon.
  • Mivel az erdélyi magyarok többsége hagyományosan a Fideszt támogatja, az új rendszer erősítené a Fidesz parlamenti jelenlétét, hozzájárulva a párt hosszú távú hatalomban maradásához.
  • A választókörzetek kialakítása az erdélyi régiók közötti különbségeket is befolyásolná, mivel egyes területeken erősebb, máshol gyengébb lehet a Fidesz támogatottsága.
  • Tovább mélyítené a szakadékot a határon túli magyarok és a magyarországi politikai közösség között, különösen, ha a választási eredmények jelentős mértékben a határon túli szavazatokon múlnának.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!