Pártlistás szavazás helyett egyéni választókörzeteket hozna létre a Fidesz a határon túli magyaroknak

2024. augusztus 26. – 13:05

Másolás

Vágólapra másolva

A Fidesz jelenleg vizsgálja a határon túli egyéni választókörzetek kialakításának lehetőségét, értesült a Válasz Online amely a külföldön élő magyar állampolgároknak biztosítana saját képviselőket a magyar parlamentben.

Az információ nem friss, korábban Magyar Péter beszélt erről július elején, aki pontosan azt vetette fel, hogy

  • információi szerint az önkormányzati és EP-választások eredménye miatt a Fidesz átrajzolná a választókörzeteket;
  • és állítólag egyéni választói körzeteket akar kialakítani a környező országok magyarlakta területein.

A határon túli egyéni választókörzetek kialakításával Erdélyben, Kárpátalján, a Felvidéken és a Délvidéken hét új képviselői hely alakulna a magyar parlamentben. Magyar Péter értesülései szerint a Fidesz már ősszel előállhat ezzel a tervvel, bár a Kormányzati Tájékoztatási Központ tagadta ezt. Hadházy Ákos szerint a törvénymódosítás terve már 2021 őszén felmerült, és szerinte akár 11-14 plusz parlamenti helyet is hozhatna a Fidesznek.

A Válasz Online cikkében azt részletezi, hogy a javasolt változtatás a francia modellt követné, ahol 2012 óta a külföldön élő franciák külön választókerületekben szavazhatnak saját képviselőikre. Magyarországon eddig a határon túli magyarok csak pártlistára szavazhattak, és szavazataikat a magyarországi voksok közé keverték. A javasolt új rendszer azonban azt eredményezné, hogy a határon túli magyarok saját egyéni képviselőkre szavazhatnának, így közvetlenül képviselnék őket a parlamentben. Ez a változtatás megszüntetné a bizonytalanságot a határon túli szavazatok hatásával kapcsolatban, mivel a szavazók számától függetlenül biztosan képviselői helyeket eredményezne a Fidesz számára.

A tervezet számos problémát és vitát vet fel

Az egyik legnagyobb probléma a választókerületek kialakításának bonyolultsága. Szlovákia és Ukrajna például tiltja a kettős állampolgárságot, így az ott élő magyar kisebbségiek, ha fel is vették a magyar állampolgárságot, ezt titokban tartják, és jellemzően nem a lakcímükkel, hanem e-mailes regisztrációval szerepelnek a választói névjegyzékben. Ez megnehezíti a választókerületek határainak meghúzását, mivel nem nyilvános adat, hogy pontosan hol élnek ezek a választók.

Továbbá a levélszavazásra jogosultak száma jelentősen nőtt az évek során: jelenleg mintegy félmillió választásra jogosult személyről van szó, ami több új választókerületet is eredményezhetne.

Az új választási rendszer egyik lehetséges következménye az lenne, hogy a határon túliak számára létrehozott egyéni körzetek miatt a magyarországi választókerületek számát csökkenteni kellene, vagy pedig a listás mandátumok számát mérsékelnék, ami az ellenzék számára kedvezőtlen lenne.

A javasolt rendszer tovább növelné a politikai megosztottságot Magyarországon. Az ellenzék igazságtalannak tartja a tervezetet, mivel a külföldön dolgozó, de magyarországi lakcímmel rendelkező magyarok jelenleg csak személyesen szavazhatnak a külképviseleteken, ami jelentős nehézségekkel jár. Ezek a választók általában inkább az ellenzéket támogatják, míg a határon túli levélszavazók túlnyomó többsége a Fideszt favorizálja.

Ez a helyzet egyensúlytalanságot eredményezne, amely tovább erősítené a kormányzópárt parlamenti pozícióit.

Az is kérdéses, hogy a reformok bevezetésével megmaradna-e a határon túliak listás szavazati joga, illetve hogy a kompenzációs rendszer, amely a győztes egyéni képviselők mandátumszerzéséhez nem szükséges plusz szavazatokból is előnyhöz juttatja a pártokat, érvényesülne-e az új rendszerben. Ha igen, a Fidesz további mandátumokat szerezhetne az országos listáról is, ami még egy gyengébb választási eredménnyel is biztosíthatná a kétharmados többséget.

Végül, a tervezett reform jelentős belpolitikai konfliktusokat okozhat. Az ellenzék várhatóan hevesen tiltakozik majd, mivel a Fidesz ezzel jelentős számú új mandátumot biztosítana magának, ami megkérdőjelezhetné a választási rendszer igazságosságát. A Fidesz pedig valószínűleg a határon túli magyarság ellenségeinek állítaná be az ellenzéket, ami tovább mélyítené a társadalmi megosztottságot és feszültséget szítana a határon túli magyar kisebbség és a magyarországi politikai szereplők között.

Az új választási rendszer bevezetése jelentős hatással lenne az erdélyi magyarokra

Az alábbi pontokban összeszedtük, hogy ha bekövetkezik a határon túli egyéni szavazó körzetek bevezetése, az milyen hatással volna az erdélyi magyarokra.

  • Az erdélyi magyaroknak lehetőségük nyílna arra, hogy saját, közvetlenül választott képviselőket küldjenek a magyar parlamentbe. Ez növelné a politikai befolyásukat Magyarországon, és erősítené az erdélyi magyar közösség hangját a magyarországi döntéshozatalban. Az erdélyi magyarok számára ez egy lehetőség lenne arra, hogy saját érdekeiket közvetlenül képviseltessék.
  • Politikai preferenciák és Fidesz-támogatás: Mivel az erdélyi magyarok túlnyomó többsége hagyományosan a Fideszt támogatja, az új rendszer valószínűleg biztosítaná, hogy az erdélyi magyar közösség által választott képviselők a Fidesz soraiból kerüljenek ki. Ez erősítené a Fidesz parlamenti jelenlétét, ami hozzájárulna a párt hosszú távú hatalomban maradásához.
  • Politikai polarizáció és társadalmi megosztottság: Az új választási rendszer bevezetése Magyarországon belpolitikai feszültségeket generálna, ami az erdélyi magyarokra is hatással lehet. Az ellenzék és a magyar közvéleménynek az a része, amely eddig is kritizálta a határon túli magyarok részvételét a magyarországi választásokon, most még erősebb ellenérzésekkel tekintene a határon túli szavazatokra és az új képviselőkre, ami fokozhatná a megosztottságot a magyarországi és az erdélyi magyar közösség között. Ez különösen akkor válhat élessé, ha az erdélyi magyarokat a magyar belpolitikai vitákban eszközként használják.
  • Regionális különbségek és képviseleti arányok: Az erdélyi magyar közösség létszáma és eloszlása alapján több választókörzet is kialakulhatna, ami növelné a parlamenti képviseletük arányát. Azonban kérdéses, hogy ezek a körzetek pontosan hogyan alakulnának ki, és milyen hatással lenne ez a különböző erdélyi régiókra. Egyes területeken esetleg erősebb lehetne a Fidesz támogatottsága, míg máshol kisebb arányú lehetne a részvétel, ami befolyásolhatja a választókörzetek eredményeit.
  • Kettős állampolgárság és szavazati jog: Az erdélyi magyarok számára a kettős állampolgárság lehetősége 2010 óta adott, és ez a jog biztosította számukra a szavazati jogot is a magyarországi választásokon. Az új rendszer tovább mélyítené a szakadékot a határon túli magyarok és a magyarországi politikai közösség között, különösen, ha a választási eredmények meghatározó módon a határon túli szavazatok révén alakulnának.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!