Az új NATO főtitkár első feladata, hogy Geoană helyére egy kelet-európai nőt találjon

2024. augusztus 16. – 10:25

Másolás

Vágólapra másolva

Mielőtt megkezdené új megbízatását a NATO vezetőjeként, Mark Ruttenek máris feladata akad, neki kell ugyanis kiválasztania leendő jobbkezét a jelentkezők közül, írja a Politico.

A jelenlegi NATO főtitkár-helyettes, Mircea Geoană 2019 óta tölti be ezt a pozíciót, ahhoz azonban, hogy induljon a novemberi romániai elnökválasztáson, várhatóan lemond a tisztségről.

Egy magas rangú nyugat-európai NATO-diplomata pedig azt is felfedte, hogy kik azok, akik esélyesek lehetnek az orosz-ukrán háború miatt kiemelten fontos pozícióra. A magas rangú NATO-diplomata szerint a szövetségesek között általános konszenzus van abban, hogy egy kelet-európai NATO főtitkár-helyettest kellene kinevezni Rutte helyettesévé. Oana Lungescu volt NATO-szóvivő pedig úgy fogalmazott, a posztot könnyen lehet, hogy egy kelet-európai nő kapja meg.

Észak-Macedóniai és bulgáriai favoritok vannak

A NATO-központban folyó beszélgetés középpontjában két volt tisztviselőnő áll Észak-Macedóniából és Bulgáriából, két olyan balkáni országból, amelyek a hidegháború végéig egykor szovjet ellenőrzés alá tartoztak.

Rutte október 2-án veszi át a NATO élén, egy olyan időszakban, amikor a katonai szövetség a keleti szárny megerősítésének sürgős feladatát tűzi ki célul, hogy megelőzze az esetleges orosz agressziót. Németország például úgy becsüli, hogy Oroszország katonailag készen állhat arra, hogy öt-nyolc éven belül megtámadja a NATO-országokat, ha úgy dönt.

Ez teszi fontossá Kelet-Európa és a Kreml mély ismeretét, amikor Rutte helyettesének kiválasztásáról van szó.

Radmila Šekerinska észak-macedón volt védelmi miniszter neve egy NATO-diplomata és egy magas rangú NATO-tisztviselő szerint széles körben ismert. Ha őt választják, ő lenne a valaha volt legmagasabb rangú NATO-tisztviselő a nyugat-balkáni régióból az Európai Unión kívülről. Az ország négy évvel ezelőtt csatlakozott a NATO-hoz, és Šekerinska kulcsszerepet játszott a tagságban. A Nyugat-barát Šekerinska jelenleg az európai szintű Európai Szocialisták Pártjának alelnöke. Egy, az ukrajnai oroszországi teljes körű inváziót követő interjúban visszautasította Oroszország azon állítását, hogy a NATO keleti terjeszkedése „baljós nyugati terv”.

Egy másik esélyes Bulgária korábbi miniszterelnök-helyettese és korábbi európai biztosa, Maria Gabriel, akinek esélyeit korábban bemutató cikkünkben azt írtuk, hogy Brüsszel is támogatja.

Mindkét országot azonban korrupciós aggályok gyötrik. A Transparency International korrupció-érzékelési indexe szerint Bulgária világszerte a 67. helyen áll. Észak-Macedónia a 76. helyen áll.

Bár a két balkáni jelöltet tartják a befutónak, vannak más javasolt jelöltek is, akiket Rutte elé terjesztettek. Egy névtelenséget kérő magas rangú lett tisztviselő szerint az állásra Lettország volt miniszterelnöke, Krišjānis Kariņš is pályázik. És két NATO-diplomata szerint Lengyelország és Törökország – mindkettő komoly katonai intézményrendszerrel rendelkezik – fontolgatja, hogy saját jelöltet ajánl fel. Lengyelországot azonban Andrzej Duda elnök és Donald Tusk miniszterelnök közötti belharcok sújtják.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!