G4Media: Orbán Viktor romániai befolyása nem ér véget Tusványossal, az elnökválasztásokra is hatással lehet

2024. augusztus 5. – 18:59

Másolás

Vágólapra másolva

A romániai magyar közösség körében Orbán továbbra is rendkívül népszerű, és az RMDSZ ügyesen lavírozik a magyar és román érdekek között, hogy megőrizze politikai relevanciáját. Orbán befolyása és az RMDSZ stratégiai döntései jelentős hatással lehetnek a közelgő romániai elnökválasztások kimenetelére, mutat rá a G4Media elemzése.

A román sajtó idén is figyelemmel követte Viktor Orbán tusványosi beszédét, amelyet számos kritikus elemzés követett. Az azonnali reakciókat összefoglaló cikkünkben arról írtunk, hogy trumpista, unióellenes diskurzusként értékelték a román hírportálok a szabadegyetemen elhangzott beszédet, és kiemelték, hogy a magyar miniszterelnök egy nacionalista stratégiát kínált az általa világrendszerváltásnak nevezett új időkhöz.

Több mint egy héttel az esemény után még mindig téma a tusványosi diskurzus: a G4Media hosszú elemzést szentel nemcsak az Orbán-beszédnek, hanem a szintézisben megpróbálja megmutatni azt is, hogy milyen ingatag belpolitikai, gazdasági helyzetben van ma Magyarország, és ennek ellenére a magyar kormányfő miért ismét csak a geopolitikai témákra fókuszált, és nem tért ki részletesen azokra az aktuális problémákra, amelyek Magyarországot sújtják.

Az általános megállapítások terén a cikk nem hoz újdonságokat, felismeri Orbán általános üzeneteit, és megmagyarázza, hogy mit miért mondott. Amit viszont rendkívül érdekesen elemez az az erdélyi magyar kisebbség és Orbán viszonya, illetve Orbán hatása a román belpolitikára.

Már rögtön a cikk elején azt magyarázza a szerző, hogy miért Erdélyben történik mindez: „Orbán Viktornak a leghűségesebb, leghűségesebb és legradikálisabb támogatói vannak a romániai magyarok körében, és minden közvélemény-kutatás azt mutatja, hogy a magyar miniszterelnök eszméi, ideológiai irányvonalai a legmagasabb százalékban vannak jelen a romániai magyarok körében. De bárhol is jelenjen meg a magyar miniszterelnök, a budapesti autokrata rezsim propagandagépezete, profin teszi a dolgát, és a célcsoportnak beadja a kék pirulát, hogy párhuzamos valóságokat teremtsen.”

Az RMDSZ és Kelemen Hunor szerepe Orbán romániai befolyásának növelésében

A romániai magyar kisebbség és az RMDSZ viszonya szorosan összefonódik Viktor Orbán politikájával és befolyásával, szögezi le a cikk, és rámutat, Kelemen Hunor rendkívüli ügyességgel navigál a romániai és magyarországi politikai érdekek között.

Kelemen Hunor egyensúlyozó művészete abban rejlik, hogy miközben világosan kifejezi Románia hivatalos politikáját, amely támogatja Ukrajna ellenállását az orosz agresszióval szemben, egyúttal finoman képviseli a budapesti kormány narratíváját a magyar közösség körében. Ez a kettős beszéd lehetővé teszi számára, hogy mindkét oldal felé nyitott maradjon, és megőrizze az RMDSZ relevanciáját mind Bukarestben, mind Budapesten.

„Kelemen közvetve asszisztált, felhasználta és támogatta Orbán külpolitikai irányvonalát, amely a Nyugat démonizálását és az autokratikus rezsimek, valamint Oroszország diktatúra dicsőítését jelenti” – hangsúlyozza az elemzés.

Hozzáteszi: a probléma az, hogy az RMDSZ egyre több vezetője és képviselője követi a magyar miniszterelnök külpolitikai vonalát.

Az RMDSZ-nek szüksége van Orbán Viktorra, különben elveszíti választói támogatását, de szüksége van a romániai hatalomhoz való hozzáférésre is. A szövetség ugyanis felismerte, hogy „Budapest nem tudja ellátni a romániai magyar közösség igényeit, ezt csak a román állam teheti meg. Az RMDSZ kormányzati jelenléte összehasonlíthatatlanul fontosabb a forrásokhoz való hozzáférés szempontjából azon területi közigazgatási egységek számára, amelyekben a romániai magyarok élnek. Ezt a szempontot a Fidesz is elismeri” – taglalja a G4Media cikke.

Magyarország aktívan kezeli a Bukaresttel való kapcsolatait, igyekszik olyan vonalakat és réseket meghatározni, amelyeken keresztül ideológiai és külpolitikai kapcsolatokat építhet. Magyarország a szomszédos országok lakosságát célozza meg, nem feltétlenül annak vezetőit, magyarázza az elemzés.

Az erdélyi történelmi egyházak és az ortodox egyház közeledése

Az erdélyi történelmi magyar egyházak és a Román Ortodox Egyház közötti közeledés egy újabb dimenziója a magyar-román kapcsolatoknak, hívja fel a figyelmet a cikk. Orbán kormánya felismerte, hogy a vallási és ideológiai közösségek erősítése hozzájárulhat a magyar befolyás növeléséhez Romániában.

Ez a közeledés különösen a hagyományos családmodell, a keresztény értékek és az LMBTQ+ közösségekkel szembeni álláspontok mentén érhető tetten. Az ortodox egyház és a magyar történelmi egyházak közötti párbeszéd és együttműködés erősítheti a konzervatív értékek mentén való összefogást. Ennek a párbeszédnek az egyik jelét a cikkíró abban a találkozásban látja, amely Bukarestben zajlott 2024 májusában, amelyen részt vettek az erdélyi magyar történelmi egyházak és a BOR is, illetve Kelemen Hunor, Marcel Ciolacu miniszterelnök és több kormánytisztviselő is ott volt.

A cikkíró szerint a tusványosi vitákban többször szóba került az együttműködés szükségessége a román ortodox egyházzal, amely a keresztény értékek, a hagyományos család és az LMBTQ-ellenesség kérdésében hasonló ideológiai irányvonalat képvisel, mint az Orbán-rezsim.

Egyébként állítólag köztudott, hogy a román ortodox egyházfő, Dániel pátriárka Orbán Viktor csodálója. A szóbeszéd szerint a pátriárka valós időben követi a magyar miniszterelnök politikáját és nyilatkozatait, aki, Tusványoson nem véletlenül jelentette ki, hogy „időközben ez a nyugati soft power orosz soft powerré vált, mert az LMBTQ most a nyugati értékek terjesztésének kulcsa, és aki ezt nem fogadja el, azt a nyugati világ elmaradottnak minősíti”.

A magyar miniszterelnök azzal folytatta, hogy a világ ezzel nem ért egyet, és ennek következtében „Putyin legerősebb taktikai fegyvere ma a nyugati LMBTQ-mozgalommal szembeni ellenállás, ez lett Oroszország legerősebb nemzetközi vonzereje, és így, mint egy bumeráng, a korábbi nyugati soft power mára orosz soft powerré változott.”

Ismét egy nagy manipulációnak lehettünk tanúi, Orbán Viktor az LMBTQ-jogok témáját a Nyugat egyetlen értékeként tüntette fel, miközben elfelejtett más értékekről beszélni, mint a jogállamiság, az igazságszolgáltatás függetlensége, az alapvető jogok és szabadságok és mások. A demokratikus értékeket egyetlen, potenciálisan vitatható témára redukálta, egy olyan témára, amelyet Oroszország teljes mértékben kihasznál a Nyugat elleni hibrid információs háborúban.

A romániai elnökválasztásokra gyakorolt hatás

Orbán Viktor politikája és retorikája jelentős hatással lehet a közelgő romániai elnökválasztásokra, mutat rá az elemzés. Az RMDSZ-nek kulcsszerepe lehet a választások kimenetelében, különösen a második fordulóban, amikor a magyar szavazatok sorsa eldöntheti a végső győztest.

Az RMDSZ szavazóbázisa, amely erősen Orbán-párti, döntő szerepet játszhat a második fordulóban. Az RMDSZ támogatása nélkül egyik jelölt sem remélhet biztos győzelmet, ezzel is magyarázható az, hogy valójában egyetlen elnökjelölt sem ítélte el határozottan idén a tusványosi beszédet, annak ellenére, hogy abban számtalan olyan kijelentés volt, ami szembemegy a román külpolitikával.

A parlamenti és elnökválasztások kapcsán az RMDSZ és a román politikai pártok között esedékes koalíciós tárgyalások során Orbán Viktor politikai irányvonala és befolyása jelentős szerepet játszhat. Az RMDSZ stratégiai döntései, hogy melyik jelöltet támogatják, nagyban függhetnek a magyarországi politikai helyzettől és Orbán útmutatásaitól, hívja fel a figyelmet az elemzés.

Orbán Viktor retorikája és politikai üzenetei közvetetten befolyásolhatják a román választókat is. Az Orbán által képviselt értékek és politikai irányvonalak megoszthatják a román társadalmat, elmélyítve Romániában is a törésvonalakat a konzervatív és liberális táborok között.

lehet a romániai elnökválasztásokra, különösen az RMDSZ és a magyar kisebbség szavazatainak mobilizálása révén. Az RMDSZ stratégiai döntései és Kelemen Hunor politikai manőverei kulcsszerepet játszhatnak a választások kimenetelében, miközben Orbán Viktor befolyása észrevétlenül növekszik a román belpolitikában.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!