40 ülést tartottak félév alatt a számvevőszék tanácsosai, mert mindegyikért fejenként ezer euró jár

2024. július 19. – 12:21

Másolás

Vágólapra másolva

2024 első hat hónapjában az Állami Számvevőszék plénumának tagjai majdnem 900.000 eurót kaptak közpénzekből az intézmény ülésein való részvételért. Tagonként több mint 1.000 euró bruttó jár minden egyes ülésért, amit a 4.300 és 4.800 euró közötti fizetésre ráadásként kapnak a közszolgák.

Az ülésenkénti fizetés összegét a köztisztviselők még 2018-ban, Mihai Busuioc vezetése alatt szavazták meg maguknak, ami szerint minden tag az elnöki juttatás 25%-át kapja meg egy ülésért. Így nem csoda, hogy az idei év első hat hónapjában 40 ülést tartottak, írja a Context tényfeltáró portál. Ez havi hat-hét ülést jelent, aminek az összegéből a fizetés duplája is kijön egy-egy termékenyebb hónapban.

Lucian Heiuș, az intézmény alelnöke szerint az eljárás teljesen legális, és senki nem követett el szabálytalanságot, ez a Számvevőszék működési alapszabályzatában benne foglaltatik: „Ez törvényes előírás, és azt be kell tartani” – jelentette ki az újságírók érdeklődésére, hogy minek köszönhető ez a sok ülésezés. A parlamenti képviselők hasonló rendszerben kapnak üléspénzt, amely a havi juttatásuk 2%-át teszi ki.

Egy volt számvevő tanácsos szerint, aki 2018 előtt végezte mandátumát, korábban nem létezett ilyen juttatás, és a plenáris üléseken való részvétel az alapfeladataik közé tartoztak. A jelenlegi rendszer aránytalanul nagy juttatást biztosít a tagoknak, vélte az egykori tanácsos, és ezt a kritikát fogalmazta meg a portál is, amely beszámolt a rendkívül magas ülésszámról.

A helyzet pikantériája, hogy a számvevőszék feladatai közé épp a közpénz felhasználásának ellenőrzése tartozik. Plénuma az intézmény vezető szerve, amely politikákat, stratégiákat és saját normákat fogad el, jóváhagyja a működési statútumot és a költségvetést, valamint auditálási kézikönyveket és éves munkaprogramokat készít.

2024-ben a számvevőszék elnöke bruttó havi 23.920 lejt, az alelnökök 22.256 lejt, míg a számvevő tanácsosok és az Audit Hatóság alelnökei 21.940 lejt kapnak. Ezen felül a plénum tagjainak az ülések számától függően havi 29.900 és 47.840 lej közötti összegeket utal az intézmény.

A tagok éves jövedelme

A Context cikkéből sorra megismerjük a számvevőszék plénumának 18 tagját, beleértve az elnököt, két alelnököt, az Audit Hatóság elnökét és két alelnökét is. A tagok a parlament által kinevezett személyek, akik kilencéves mandátummal és szolgálati nyugdíjjal rendelkeznek, a bírákra vonatkozó törvényi rendelkezések szerint.

A számvevőszéknek két magyar tagja van, az egyik Laczikó Enikő, a másik Dezső Csongor Attila. Amint a Transtelexen írtunk róla, Laczikó Enikő 8 éven át vezette államtitkári minőségben az Etnikumközi Kapcsolatok Hivatalát. Az RMDSZ javaslatára Laczikó lett a Számvevőszék új tanácsosa, a leköszönésekor készült interjúnk itt olvasható.

Mihai Busuioc: A számvevőszék elnöke, korábban a Kataszteri és Ingatlan-nyilvántartási Hivatal vezetője, és az Állami Vagyonügynökség (ANCPI) különböző pozícióiban dolgozott (tavalyi jövedelem: 339.331 lej).

Lucian Ovidiu Heiuș: A számvevőszék alelnöke, korábban a Nemzeti Adóhatóság (ANAF) elnöke és pénzügyminiszteri főtitkár volt ( tavalyi jövedelem: 305.560 lej).

Mocioalcă Ion: A számvevőszék alelnöke, korábban PSD képviselő és szenátor ( tavalyi jövedelem: 283.212 lej).

Lucian Ovidiu Vlădescu: Az Audit Hatóság elnöke, korábban a Közbeszerzési és Ellenőrzési Hatóság (ANRMAP) elnöke ( tavalyi jövedelem: 355.981 lej).

Camelia Pricopie: Az Audit Hatóság alelnöke, korábban a Román Nemzeti Bank referense volt ( tavalyi jövedelem: 268.975 lej).

Florin Tunaru: Az Audit Hatóság alelnöke, korábban az ANAF alelnöke és a CEC Bank igazgatótanácsának tagja (tavalyi jövedelem: 327.698 lej).

Laczikó Enikő-Katalin: számvevőszéki tanácsos, korábban az Etnikumközi Kapcsolatok Hivatalának államtitkára ( tavalyi jövedelem: 295.011 lej).

Aurel Dumitru: számvevőszéki tanácsos, korábban a Pénzügyőrség (Garda Financiară) Vrancea igazgatója volt (tavalyi jövedelem: 324.738 lej).

Ștefania Gabriella Ferencz: számvevőszéki tanácsos, korábban a Kolozsvári Polgármesteri Hivatal kommunikációs igazgatója volt (tavalyi jövedelem: 534.701 lej).

Claudia Boghicevici: számvevőszéki tanácsos, korábban PDL képviselő és Arad megyei tanács alelnöke volt (tavalyi jövedelem: 405.259 lej).

Aurelian Bădulescu: számvevőszéki tanácsos, korábban Bukarest alpolgármestere volt (tavalyi jövedelem: 89.021 lej).

Sorin Lazăr: számvevőszéki tanácsos, korábban az Országos Kártérítési Hatóság (ANRP) alelnöke volt (tavalyi jövedelem: 324.738 lej).

Dezső Csongor-Attila: számvevőszéki tanácsos, korábban a Kovászna megyei tanács tagja volt (tavalyi jövedelem: 324.738 lej).

Carmen Dorina Drăgan: számvevőszéki tanácsos, korábban az Elnöki Hivatal szolgáltatási igazgatója volt (tavalyi jövedelem: 215.908 lej).

Ion Călin: számvevőszéki tanácsos, korábban Dolj megye prefektusa és PSD képviselő volt (tavalyi jövedelem: 472.456 lej).

Adrian Popa: számvevőszéki tanácsos, korábban banki területen dolgozott kis- és középvállalkozások számára (tavalyi jövedelem: 382.329 lej).

Bogdan Nicolae Stan: számvevőszéki tanácsos, korábban az ANAF elnöke és alelnöke volt (tavalyi jövedelem: 334.801 lej).

Mirela Călugăreanu: számvevőszéki tanácsos, korábban az ANAF elnöke és a Bukaresti Nagy Adófizetők Igazgatóságának vezetője volt (tavalyi jövedelem: 326.410 lej).

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!