Novák Csaba Zoltán a Méhes-ügyről: A fő kérdés, hogy ilyen múlttal lehet-e valaki egy közösség példaképe

2024. július 10. – 13:50

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Facebook-oldalán szólt hozzá Novák Csaba Zoltán történész, a Nemzeti Kisebbségkutató Intézet (ISPMN) vezetője a Méhes György író ügynökmúltját feltáró cikkhez, amely hétfőn jelent meg az Átlátszó Erdély oldalán.

Bejegyzésében azt írja arról, hogy Méhes György a Securitate informátora volt, hogy „Nem tudhatjuk, hogy milyen megfontolásból, félelemből vagy opportunizmusból, hamis, mulandó meggyőződésből tette, amit tett. Azt sem tudhatjuk, hogy mi hogyan cselekednénk hasonló helyzetben (és ne is tudjuk meg). Kövezzen az, aki ártatlan. A fő kérdés szerintem az, hogy ilyen múlttal lehet-e valaki egy közösség, a társadalom példaképe, alapítvány, díjak névadója, ezzel követendő példakép, a közélet Panteonjába emelt személyiség? A válaszom az, hogy NEM. MGy lehet a totalitárius ideológiákkal szemben megalkuvó, emberileg elbukó (akár még szimpatikus vagy sajnálatra méltó) hős, antihős példája, de nem hiszem, hogy követendő modell lenne. Ha lett volna egy mély kanosszajárás, szembenézés részéről (én ilyet nem láttam), az árnyalhatná a képet.”

Mint összefoglaltuk, az Átlátszó Erdély cikke szerint Méhes György, polgári nevén Nagy Elek az 1970-es évek közepétől 15 éven át „Literat” fedőnéven jelentett a kolozsvári magyar értelmiségről az akkori román titkosszolgálatnak, a Securitaténak. A Securitatétól kapott ajándékok és az előkerült jelentések azt jelzik, hogy megbecsült ügynök volt. Méhesnek több mint száz jelentése maradt fenn, és ezek között több olyan is van, amely a célszemélyekre nézve terhelő információkat tartalmazott, írja az Átlátszó Erdély, kiemelve többek között a Könczei Ádám folklórkutatóról, és az irodalmi körökben mozgó Panek Zoltánról, Kántor Lajosról, Balogh Edgárról írt jelentéseket. Az is kiderült, hogy kiterjedt kapcsolati hálója miatt Méhest előszeretettel használta a Securitate a közvélemény formálására. Az is többször előfordult az elemzett adatok szerint, hogy az író a gyermekeitől származó információkat adta át a Securitaténak.

Méhes György nevét jelenleg egy alapítvány, erdélyi irodalmi díjak, valamint az Erdélyi Magyar Írók Ligájának tehetségkutató pályázata is viseli. Az Átlátszó Erdély cikkében megjelent információkkal kapcsolatban kerestük az Erdélyi Magyar Írók Ligáját, mint írták, a Méhes György ügynökmúltjával kapcsolatos ügyet a „maga mélységében” meg fogják vizsgálni, és a szervezet rendes évi közgyűlésén meg is vitatják.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!