Méhes György a Securitate megbecsült ügynöke volt, írja az Átlátszó Erdély

2024. július 8. – 18:02

Másolás

Vágólapra másolva

A hetvenes évek közepétől 15 éven át „Literat” fedőnéven jelentett a kolozsvári magyar értelmiségről az akkori román titkosszolgálatnak, a Securitaténak Méhes György, akinek a nevét jelenleg egy alapítvány, erdélyi irodalmi díjak, valamint az Erdélyi Magyar Írók Ligájának tehetségkutató pályázata is viseli, írja az Átlátszó Erdély.

A Securitate Irattárát Vizsgáló Országos Tanácstól (CNSAS) kikért iratokból az Átlátszó Erdély szerint az derül ki, hogy a Kolozsváron élő Méhes Györgyöt először 1953-ban szervezték be, kényszer hatására. A dossziéban több, a zsarolására alkalmas vád is felmerül, azt azonban nem tudni, hogy ezek közül melyik valós és melyik nem. Valószínű, hogy a fasiszta rendszert támogató cikkeivel szorították sarokba az írót: az Újságírók Tisztogató Bizottsága szerint a 40-es években a Keleti Újságnak írva a „fasizmust kritika nélkül elfogadta”, ezért 1945-ben négy évre eltiltották attól, hogy aláírja cikkeit akkori lapjában, a Világosságban, és fizetésének bruttó 25 százalékát be kelett szolgáltatnia a Népvédelem Egyesületnek. Egy hatósági nyomásra írt önéletrajzban később Méhes maga is elismerte, hogy nyolc-tíz, a fasiszta rendszert támogató cikket publikált, hozzátéve, hogy később belátta, hogy tévedés volt kiszolgálnia a rendszert.

Bár három év múlva, 1956-ban a Securitate úgy ítélte meg, hogy Méhes nem szállított fontos információkat, és elengedték, a következő majdnem húsz évben megfigyelték, 1974-ben pedig reaktiválták. Az Átlátszó Erdély a Securitate iratai alapján arra a következtetésre jutott, hogy amikor 1974-ben Méhes kérelmezte, hogy turistaként ellátogasson Kelet-Németországba, felajánlották neki, hogy ha a továbbiakban jelenteni fog, akkor megkapja az útlevelet, és ő ezt elfogadta.

Méhesnek több mint száz jelentése maradt fenn, és ezek között több olyan is van, amely a célszemélyekre nézve terhelő információkat tartalmazott,

írja az Átlátszó Erdély, kiemelve többek között a Könczei Ádám folklórkutatóról, és az irodalmi körökben mozgó Panek Zoltánról, Kántor Lajosról, Balogh Edgárról írt jelentéseket. Az is kiderült, hogy kiterjedt kapcsolati hálója miatt Méhest előszeretettel használta a Securitate a közvélemény formálására. Az is többször előfordult az elemzett adatok szerint, hogy az író a gyermekeitől származó információkat adta át a Securitaténak.

A cikk kiemeli, hogy Méhes többször kapott ajándékot is a titkosszolgálattól, például a születésnapjára vagy szilveszter előtt, ami azt jelzi, hogy megbecsült ügynöknek számított.

Amint arra az Átlátszó Erdély cikke részletesen kitér, Méhes György fiának, Nagy Elek Magyarországon élő vállalkozónak, a kolozsvári magyar irodalmi élet egyik fő szponzorának jelentős szerepe volt apja irodalmi kanonizációjában, és abban, hogy az író 2002-ben Kossuth-díjat kapott – a kiszivárgott információk szerint Orbán Viktortól kérte, hogy apja kapja meg a díjat.

Nagy Elek az Átlátszó Erdélynek azt mondta, meggyőződése volt, hogy az apja nem tett semmi olyat, ami vállalhatatlan volna, de hozzátette, hogy ki fogja kérni az iratokat a CNSAS-tól. Arról is beszélt, hogy

a hetvenes években a család természetesnek vette, hogy rendszeresen jár a Securitate az apjához, aki azonban csak a kilencvenes évek közepén vallotta be nekik, hogy neki is jelentenie kellett. Azt is mondta, hogy véleménye szerint az ötvenes években még nem lehetett következmények nélkül nemet mondani a Securitaténak.

Méhes György író, újságró, drámaíró 1916-ban született Székelyudvarhelyen, Nagy Elek néven. Már gyermekkorától Kolozsváron élt, majd élete utolsó húsz évében sok időt töltött Budapesten, ahová a fia emigrált. Irodalmi munkásságáért 2000-ben a Magyar Köztársasági Érdemrend kiskeresztjével, 2002-ben Kossuth-díjjal tüntették ki, 2005-ben megkapta a Bécsi Európai Akadémia díját. Budapesten hunyt el 2007-ben.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!