Iohannis: Románia nem küld harcoló csapatokat Ukrajnába

2024. május 22. – 18:26

Másolás

Vágólapra másolva

Románia nem küld harcoló csapatokat Ukrajnába – jelentette ki Klaus Iohannis szerdán egy sajtóeseményen az Agerpres összefoglalója szerint.

Az elnök arról, hogy tavaly a romániai GDP-arányos védelmi kiadások nem érték el a tervezett 2,5 százalékot, az államfő kifejtette, hogy a haderőfejlesztési beruházások két okból is bonyolulttá váltak. Egyrészt szerinte azért, mert a nemzetközi piacon nagyon megnőtt a kereslet a fegyverek iránt, ami megnehezíti a beszerzésüket. Másfelől az infláció is keresztbe tett a védelmi minisztérium számításainak.

Iohannis hangsúlyozta, hogy időközben a probléma „nagyjából” megoldódott, mert az idei év elején Románia sok pénzt költött a tavalyra tervezett katonai beszerzésekre. Szerinte ez a probléma nem merült volna fel, ha az országnak több éves költségvetése van. „Éves költségvetéssel csak nagyon nehezen lehet katonai beszerzéseket tervezni” – jegyezte meg.

Elmondta azt is, hogy a katonai beszerzések a szigorú közbeszerzési szabályok miatt sokszor elhúzódnak. Ezért szerinte úgy kellene módosítani a közbeszerzési szabályokat az Európai Unióban, hogy felgyorsuljanak a haderőfejlesztések.

Iohannis arról is beszélt, hogy Romániát nem fenyegeti „semmiféle közvetlen veszély”, nincsenek arra vonatkozó jelzések, hogy támadás vagy más „nemkívánatos esemény” készülne az ország ellen.

Kérdésre válaszolva hangsúlyozta, a hadseregnek minden lehetséges helyzetre fel kell készülnie, de Romániát jelenleg nem fenyegeti „semmiféle közvetlen veszély”.

„Az összes információnk arra mutat, hogy Románia biztonságos ország, az embereknek nem kell félniük, de természetesen mindig fel kell készülni a váratlan eseményekre”

– fogalmazott.

Hozzátette, nincs semmi ok a pánikra, NATO-tagsága révén olyan biztonsági garanciákat élvez az ország, mint még soha a történelem folyamán.

„Nagyon-nagyon fontos megérteni, hogy nem vagyunk egyedül, szövetségeseink segítségével megbirkózunk minden helyzettel. Nincs semmiféle jelzés arra vonatkozóan, hogy támadás vagy egyéb nemkívánatos esemény veszélye fenyegetné Romániát” – mondta Klaus Iohannis.

Az államfő arról is beszélt, hogy előbb a katonai szakértőknek, majd a Legfelsőbb Védelmi Tanácsnak (CSAT) kell megvitatnia egy Patriot rendszer átadását Ukrajnának. Ugyanakkor kijelentette, hogy ezt a kérdést nem kívánja kommentálni, mert a részletei nem tartoznak a nyilvánosságra. „Nem hiszem, hogy egy széleskörű nyilvános vita kívánatos lenne (...) erről a kérdésről” – mondta.

Kérdésre válaszolva közölte, hogy akkor fogja összehívni a CSAT ülését, ha a katonai szakértők már tisztázták a részleteket. Hangsúlyozta, hogy a döntés nehéz feladat lesz, mert figyelembe kell venni a Patriot rendszer szállítójával kötött szerződést és azt is, hogy „nagyon kifinomult berendezésekről” van szó.

„Nem beszélve arról, hogy semmilyen körülmények között nem fogadom el, hogy Románia rakétavédelem és légvédelem nélkül maradjon”

– tette hozzá, megjegyezve, hogy Romániának kapnia is kell valamit az átadott légvédelmi rendszerért cserébe.

Elmondta azt is, hogy a CSAT döntése nincs határidőhöz kötve, és az erről szóló vita „időt igényel”. Kérdésre válaszolva pedig kijelentette: Ukrajna „nagy érdeklődéssel” várja Románia döntését.

Klaus Iohannis a Királykő Nemzeti Parkba látogatott szerdán a biodiverzitás védelmének világnapja és az európai nemzeti parkok napja alkalmából. Ebből az alkalomból válaszolt az újságírók kérdéseire is.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!