Miron Cozma: Nem is volt Bukarestben bányászjárás

2024. május 20. – 10:35

Másolás

Vágólapra másolva

Miron Cozma, a Zsil-völgyi bányászok egykori vezetője, hétfő reggel jelent meg a főügyészségen, hogy kihallgassák az 1990 júniusi bányászjárás ügyében, amelyben emberiesség elleni bűncselekményekkel vádolják. Cozma a jelen lévő újságíróknak kijelentette, hogy „nem volt semmiféle bányászjárás”, és hogy ő nem tartózkodott Bukarestben 1990. június 13-án, amikor az erőszakos események az Egyetem téri tüntetők ellen elkezdődtek.

„Milyen bányászjárás? Ti mind Iliescut támogatjátok. Nem létezett bányászjárás. Ti öltétek meg az embereket Bukarestben. Ti, Iliescuval együtt. Én nem voltam ott Bukarestben június 13-án. Ki támadta meg, ki ölte meg azokat az embereket az Egyetem-téren? Én nem voltam Bukarestben, mit nem értetek?”, reagált Cozma az újságírók kérdéseire az Agerpres beszámolója szerint.

A kihallgatás után, írja a Spotmedia Miron Cozma összetűzésbe keveredett a Bányászjárások Áldozatainak Egyesülete elnökével, Viorel Enével. Cozma kijelentette: „Június 14. reggelétől (1990) az Egyetem téri tüntetések jelensége megszűnt. Nincs egyetlen áldozat sem, akit a bányászok megvertek volna. Az IMGB okozta az áldozatokat, hogy tudd.” Ezután a két fél között durva szóváltás és némi lökdösődés zajlott, Cozma pedig megfenyegette Enet: „Vigyázz, mert megverlek.”

Az egykori bányászvezető azt állította, hogy a bányászok „nem tettek semmit az Egyetem téren. Én, Cozma mentettem meg Marian Munteanut, mert betettem a mentőautóba, emlékezzetek.”

„Pénzhajhász, nem szégyelled magad? A bányászok nem is voltak Bukarestben, te ökör! Aljas hazudozó! Hazudsz, te, aljas hazudozó! Iliescu szolgái. Csak a pénzt akarjátok...”, kiabálta Miron Cozma Viorel Enenek.

Az ügyben büntetőeljárás alatt áll többek között Ion Iliescu volt elnök, Petre Roman volt miniszterelnök, Gelu-Voican Voiculescu volt miniszterelnök-helyettes, Virgil Măgureanu volt a román titkosszolgálat, a SRI volt igazgatója, Adrian Sârbu, Miron Cozma, valamint Vasile Dobrinoiu és Peter Petre egykori tábornokok. Az ügyészeknek újra kell indítaniuk a nyomozást, miután a bíróság érvénytelenítette a nyomozók által összegyűjtött bizonyítékokat.

Az eredeti nyomozás szerint 1990. június 11-12-én az állami hatóságok erőszakos támadást indítottak a Bukarestben, az Egyetem-téren békésen tüntető demonstrálók ellen. A támadásban a belügyminisztérium, a védelmi minisztérium, a SRI, valamint több mint 10.000 bányász és munkás vett részt. A támadás következtében négy személy meghalt, két személyt megerőszakoltak, 1.388 személyt fizikai vagy pszichikai sérülés ért, és 1.250 személyt politikai okokból megfosztottak szabadságuktól.

Az újonnan elindított nyomozás során az ügyészeknek friss bizonyítékokat kell gyűjteniük, miután 2020 decemberében a Legfelsőbb Semmítő- és Ítélőszék érvénytelenítette az eredeti vádiratot és elrendelte annak újbóli előterjesztését. Az újonnan elindított eljárás során már kihallgatták Ion Iliescu volt államelnököt és Petre Roman egykori miniszterelnököt, valamint helyettesét, Gelu Voican-Voiculescut is.

Az 1990 júniusi bányászjárás a romániai rendszerváltás egyik legvitatottabb és legtragikusabb eseménye volt. A bányászok beavatkozása jelentős hatással volt a román politikai és társadalmi életre, és az események következményei máig érezhetőek az országban. Több tanulmány és jelentés készült az eseményekről, amelyek részletesen elemzik az akkori politikai döntések és azok következményeinek hátterét.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!