Átadták Kolozsváron a Sapientia Táncművészet szakának felújított székhelyét, az egykori Melodyt

2024. április 19. – 19:43

Másolás

Vágólapra másolva


A Sapientia EMTE által működtetett Sapientia Alapítvány 2020 szeptemberében megvásárolta a Kolozsvár Főterén található Melody Szállót. Az egyetemi néptáncoktatás helyszíneként, valamint az Erdélyi Hagyományok Háza Alapítvány kolozsvári központjaként funkcionáló épület hivatalos átadójára, a szalagvágásra most került sor. Az átadási ünnepségen különböző magas rangú személyek, köztük Magyarország miniszterelnök-helyettese és az Erdélyi Református Egyházkerület püspöke, valamint az RMDSZ elnöke is részt vettek.

Kató Béla, az Erdélyi Református Egyházkerület püspöke és a Sapientia Alapítvány kuratóriumának elnöke szerint „amikor elkészül egy épület és átadják azt, az olyan, mint egy betakarítási ünnep, és az épület a gyümölcs, amelyben gyönyörködni lehet.” A püspök arra is rámutatott, hogy az épület és annak rendeltetése erősíti azt a törekvést, amely számára mindig volt: az erdélyi magyar közösség szülőföldjén való megmaradását.

Tonk Márton, a Sapientia EMTE rektora beszédében kiemelte, hogy a Sapientia EMTE eddigi ambiciózus projektjei közé illik az újabb kolozsvári ingatlan felújítása és használatba vétele. „Az egyetemnek ambiciózus céljai, törekvései vannak, és a Bocskai-ház, a Tordai úti oktatási épület és a Déva utcai épület után elérkezett a Melody Szálló felújítása is.”

Semjén Zsolt, Magyarország miniszterelnök-helyettese hosszasan méltatta a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetemet, amely „kiemelkedik a magyar kormány projektjei közül”, és nem titkolta, hogy „minden leleményességre szükség volt, hogy az épület újra a miénk legyen, és ez példaként és megtartó erőként szolgál nemcsak az itteniek számára, hanem szerte a Kárpát-medencében.”

Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke felidézte az erdélyi restitúciós folyamatokat, és kitért arra is, hogy örül annak, hogy nem az OTP Bank romániai fiókja vásárolta meg a Központi Szállót, mert akkor az épület most a Transilvania Bank tulajdonába kerülne. Kelemen az RMDSZ szerepét hangsúlyozva elmondta: „Minden nehézség, külső akadályoztatás ellenére 34 éven keresztül életben tudtuk tartani a reményt, közösséget építettünk.”

Az ünnepségen felszólalt Kelemen László, az Erdélyi Hagyományok Háza Alapítvány elnöke és Szenkovics Dezső, a Sapientia EMTE Kolozsvári Karának dékánja is.

A Központi Szálló – Melody rövid története

Az épület a Wikipedia szerint valószínűleg az 1820-as és 1830-as évek között épült klasszicista stílusban. Kezdetben két kisebb ház állt a helyén, amelyek később összeolvadtak. 1872-től szállodaként működött, többször volt átépítve és bővítve, beleértve egy eklektikus stílusú átalakítást 1891-ben. Jókai Mór, Johannes Brahms és Liszt Ferenc is vendége volt.

A 20. század elején a katolikus Szociális Nővérek Társasága vette bérbe. Az 1949-es államosítás után diákotthonként és étteremként funkcionált, majd később diszkót és éjjeli bárt is kialakítottak benne. A hely 1995-ben kapta a Melody Central nevet, amelyet egy felújítás követett, és ezen a néven működött szállodaként.

Az épületen külső és belső felújítási munkálatokat végeztek a pincétől a tetőszerkezetig, belső udvarig. Új funkciókat kapott, a pince táncháznak, rendezvényeknek is otthont ad, táncstúdió és konferenciaterem, vendégszobák is vannak benne. A beruházás teljes értéke áfa nélkül mintegy 6 millió lej volt. A felújítás során az épület oldalára erősített Melody feliratot eltávolították, és visszaállították a korábbi, Központi Szálló feliratot.

A magyar kormány ingatlanvásárlásai

A Melody Szálló megvásárlása nagy port kavart Kolozsváron, és a román sajtó azóta is éberen figyeli, hogy történik-e valami a Continentallal, az egykori New York szállodával, ugyanis a magyar állam erdélyi ingatlanvásárlásai nem maradtak észrevétlenül. Emil Bocot elmarasztalta a sajtó és a közvélemény is amiatt, hogy nem élt elővásárlási jogával, amikor a Sapientia Alapítvány megvette a Főtér észak-keleti sarkán álló épületet. Marius Trif, aki 1990-ben lett a szálloda tulajdonosa, az évek során több ajánlatot kapott: 2003-ban a City Plaza tulajdonosa 1,8 millió euróért akarta megvásárolni az ingatlant, majd 2004-ben Ion Țiriac 2,5 millió eurós ajánlatot tett, 2005-ben az OTP Bank is meg akarta vásárolni az épületet 3 millió euróért, hogy bankká alakítsa át. A legmagasabb ajánlatot, 4 millió eurót 2008-ban tették, amikor a kulturális minisztérium akarta megvásárolni a Melody Hotelt, hogy az Erdélyi Nemzeti Történeti Múzeumot költöztesse oda. Amikor kiderült, hogy a Melody Szállót elvesztette a város, Boc azzal védekezett, nem vásárolhatnak meg minden ingatlant, és szinte azonnal hozzátette, hogy a Continentalt már nem fogják átengedni másoknak. A polgármester bejelentését annak idején az RMDSZ-frakció is üdvözölte, és akkor a kisebbségi politikusok azt nyilatkozták, hogy az emblematikus épületnek a város tulajdonába kell kerülnie.

A Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem Kolozsvári Karán 2020-ban indult Táncművészet szak első évfolyamában végzett 12 diák 2023-ban ballagott el, ősszel pedig a negyedik évfolyam kezdte meg ezt az alapképzést. Arról, hogy milyen lehetőségek várnak a végzettekre a munkaerőpiacon, hogyan állt össze a tanári gárda és mi jellemzi a kolozsvári szakot az Erdélyben működő másik magyar nyelvű tánchoz kapcsolódó alapképzéshez, a marosvásárhelyi Művészeti Egyetem koreográfia szakához képest dr. Könczei Csongor egyetemi docenst, a szak megbízott tanulmányi programfelelősét kérdeztük.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!