Átadták Kolozsváron a Sapientia Táncművészet szakának felújított székhelyét, az egykori Melodyt

2024. április 19. – 19:43

Másolás

Vágólapra másolva


A Sapientia EMTE által működtetett Sapientia Alapítvány 2020 szeptemberében megvásárolta a Kolozsvár Főterén található Melody Szállót. Az egyetemi néptáncoktatás helyszíneként, valamint az Erdélyi Hagyományok Háza Alapítvány kolozsvári központjaként funkcionáló épület hivatalos átadójára, a szalagvágásra most került sor. Az átadási ünnepségen különböző magas rangú személyek, köztük Magyarország miniszterelnök-helyettese és az Erdélyi Református Egyházkerület püspöke, valamint az RMDSZ elnöke is részt vettek.

Kató Béla, az Erdélyi Református Egyházkerület püspöke és a Sapientia Alapítvány kuratóriumának elnöke szerint „amikor elkészül egy épület és átadják azt, az olyan, mint egy betakarítási ünnep, és az épület a gyümölcs, amelyben gyönyörködni lehet.” A püspök arra is rámutatott, hogy az épület és annak rendeltetése erősíti azt a törekvést, amely számára mindig volt: az erdélyi magyar közösség szülőföldjén való megmaradását.

Tonk Márton, a Sapientia EMTE rektora beszédében kiemelte, hogy a Sapientia EMTE eddigi ambiciózus projektjei közé illik az újabb kolozsvári ingatlan felújítása és használatba vétele. „Az egyetemnek ambiciózus céljai, törekvései vannak, és a Bocskai-ház, a Tordai úti oktatási épület és a Déva utcai épület után elérkezett a Melody Szálló felújítása is.”

Semjén Zsolt, Magyarország miniszterelnök-helyettese hosszasan méltatta a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetemet, amely „kiemelkedik a magyar kormány projektjei közül”, és nem titkolta, hogy „minden leleményességre szükség volt, hogy az épület újra a miénk legyen, és ez példaként és megtartó erőként szolgál nemcsak az itteniek számára, hanem szerte a Kárpát-medencében.”

Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke felidézte az erdélyi restitúciós folyamatokat, és kitért arra is, hogy örül annak, hogy nem az OTP Bank romániai fiókja vásárolta meg a Központi Szállót, mert akkor az épület most a Transilvania Bank tulajdonába kerülne. Kelemen az RMDSZ szerepét hangsúlyozva elmondta: „Minden nehézség, külső akadályoztatás ellenére 34 éven keresztül életben tudtuk tartani a reményt, közösséget építettünk.”

Az ünnepségen felszólalt Kelemen László, az Erdélyi Hagyományok Háza Alapítvány elnöke és Szenkovics Dezső, a Sapientia EMTE Kolozsvári Karának dékánja is.

A Központi Szálló – Melody rövid története

Az épület a Wikipedia szerint valószínűleg az 1820-as és 1830-as évek között épült klasszicista stílusban. Kezdetben két kisebb ház állt a helyén, amelyek később összeolvadtak. 1872-től szállodaként működött, többször volt átépítve és bővítve, beleértve egy eklektikus stílusú átalakítást 1891-ben. Jókai Mór, Johannes Brahms és Liszt Ferenc is vendége volt.

A 20. század elején a katolikus Szociális Nővérek Társasága vette bérbe. Az 1949-es államosítás után diákotthonként és étteremként funkcionált, majd később diszkót és éjjeli bárt is kialakítottak benne. A hely 1995-ben kapta a Melody Central nevet, amelyet egy felújítás követett, és ezen a néven működött szállodaként.

Az épületen külső és belső felújítási munkálatokat végeztek a pincétől a tetőszerkezetig, belső udvarig. Új funkciókat kapott, a pince táncháznak, rendezvényeknek is otthont ad, táncstúdió és konferenciaterem, vendégszobák is vannak benne. A beruházás teljes értéke áfa nélkül mintegy 6 millió lej volt. A felújítás során az épület oldalára erősített Melody feliratot eltávolították, és visszaállították a korábbi, Központi Szálló feliratot.

A magyar kormány ingatlanvásárlásai

A Melody Szálló megvásárlása nagy port kavart Kolozsváron, és a román sajtó azóta is éberen figyeli, hogy történik-e valami a Continentallal, az egykori New York szállodával, ugyanis a magyar állam erdélyi ingatlanvásárlásai nem maradtak észrevétlenül. Emil Bocot elmarasztalta a sajtó és a közvélemény is amiatt, hogy nem élt elővásárlási jogával, amikor a Sapientia Alapítvány megvette a Főtér észak-keleti sarkán álló épületet. Marius Trif, aki 1990-ben lett a szálloda tulajdonosa, az évek során több ajánlatot kapott: 2003-ban a City Plaza tulajdonosa 1,8 millió euróért akarta megvásárolni az ingatlant, majd 2004-ben Ion Țiriac 2,5 millió eurós ajánlatot tett, 2005-ben az OTP Bank is meg akarta vásárolni az épületet 3 millió euróért, hogy bankká alakítsa át. A legmagasabb ajánlatot, 4 millió eurót 2008-ban tették, amikor a kulturális minisztérium akarta megvásárolni a Melody Hotelt, hogy az Erdélyi Nemzeti Történeti Múzeumot költöztesse oda. Amikor kiderült, hogy a Melody Szállót elvesztette a város, Boc azzal védekezett, nem vásárolhatnak meg minden ingatlant, és szinte azonnal hozzátette, hogy a Continentalt már nem fogják átengedni másoknak. A polgármester bejelentését annak idején az RMDSZ-frakció is üdvözölte, és akkor a kisebbségi politikusok azt nyilatkozták, hogy az emblematikus épületnek a város tulajdonába kell kerülnie.

A Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem Kolozsvári Karán 2020-ban indult Táncművészet szak első évfolyamában végzett 12 diák 2023-ban ballagott el, ősszel pedig a negyedik évfolyam kezdte meg ezt az alapképzést. Arról, hogy milyen lehetőségek várnak a végzettekre a munkaerőpiacon, hogyan állt össze a tanári gárda és mi jellemzi a kolozsvári szakot az Erdélyben működő másik magyar nyelvű tánchoz kapcsolódó alapképzéshez, a marosvásárhelyi Művészeti Egyetem koreográfia szakához képest dr. Könczei Csongor egyetemi docenst, a szak megbízott tanulmányi programfelelősét kérdeztük.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!