Magyarországnak jutna Kárpátalja, Romániának pedig Észak-Bukovina Dmitrij Medvegyev térképén

2024. március 5. – 12:34

Másolás

Vágólapra másolva

Az orosz–ukrán háború 2022-es fokozódása óta megszokhattuk, hogy Dmitrij Medvegyev volt államfő és miniszterelnök, jelenleg az orosz Biztonsági Tanács elnökhelyettese mindenkit igyekszik túllicitálni durva mondásokban. Hétfőn is fellépett a volt orosz elnök, de most nem is annyira színpadi produkciója, mintsem a mögötte megjelenő térkép keltett feltűnést, amelyen lényegében felosztották Ukrajnát, Magyarország megkapná Kárpátaláját, míg Romániáé lenne például Észak-Bukovina – írja a Telex.

Medvegyev egy dél-oroszországi előadásán arról beszélt a Reuters szerint, hogy Ukrajna mindig is Oroszország része volt, és ezeknek a történelmi területeknek vissza kell térniük az anyaországhoz, Ukrajna kapitulációja után. Medvegyev nagy tapsot aratva így fogalmazott:

„Ukrajna egyik korábbi vezetője egy ponton azt mondta, hogy Ukrajna nem Oroszország. Ennek a koncepciónak örökre el kell tűnnie. Ukrajna határozottan Oroszország.”

Közben a Medvegyev mögé kivetített hatalmas térkép az látható, hogy Oroszország része Ukrajna teljes keleti fele, tengerpartja és persze a Krím is. Északnyugat-Ukrajnát – az amúgy ellenségként kezelt – Lengyelországhoz csatolnák, míg Románia kapná meg többek között Észak-Bukovinát, míg Magyarország pedig megkapná Kárpátalját.

A térkép alapján Ukrajna mindössze Kijev megyéből állna. Moldovát és a szövetséges Belaruszt érintetlenül hagynák a rajz szerint.

A magyar kormány nyugatról sok kritikát kap azért, ahogy az ukrajnai háború ügyében kommunikál. Ehhez képest Szijjártó Péter január 29-én közölte Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszterrel tartott sajtótájékoztatóján: Magyarország kiáll Ukrajna területi integritása és szuverenitása mellett.

Romániában a Diana Șoșoacă szenátor foglalkoztatja leginkább a manapság Ukrajnához tartozó területek megszerzése. Tavaly márciusban egy törvényjavaslatot is benyújtott az egykori Román Királyság ma Ukrajnához tartozó területeinek törvény általi annektálására. Ukrjana válaszlépésként szankciókat kezdeményezett a szenátor ellen. Románia hivatalosan kiáll Ukrjana területi integritása mellett.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!