Tisztáztuk, hogy konkrétan hol áll alkalmazásban, és mit dolgozik a szexuális visszaéléssel vádolt csíkszeredai tanár

2024. február 15. – 11:43

Tisztáztuk, hogy konkrétan hol áll alkalmazásban, és mit dolgozik a szexuális visszaéléssel vádolt csíkszeredai tanár
A Márton Áron Tehetséggondozó Központ és az FK Csíkszereda kollégiumának épülete – Fotó: FK Csíkszereda honlapja

Másolás

Vágólapra másolva

Tánczos Barna szenátor szerint már három éve semmiféle kapcsolat nincs a Márton Áron Tehetséggondozó Központ és az FK Csíkszereda ifjúsági csapatainak bentlakása között azon kívül, hogy ugyanabban az épületben működnek. A két entitás teljes szétválását – bár a hivatalos honlapokon és a sajtóban sem találtuk nyomát – Szondy Zoltán, az FK Csíkszereda elnöke is megerősítette. Szondy elmondta, még a szexuális visszaélési botrány előtt alkalmazta Orbán Zsoltot.

A Magyar Hang nyomán a Transtelex február 14-én arról írt, hogy a kiskorú diákok elleni szexuális visszaélésekkel vádolt tanár, Orbán Zsolt az FK Csíkszereda tanulmányi igazgatójaként dolgozik. Cikkünkben felbukkant a Márton Áron Tehetséggondozó központ neve is, amely szintén az FK Csíkszereda indított el 2016-ban. Mivel a sajtóban nem találtuk nyomát annak, hogy a Márton Áron Tehetséggondozó és az FK Csíkszereda megszakította volna az együttműködést, feltételeztük, hogy a magyarországi adófizetők pénzéből létrehozott és fenntartott központnak is kapcsolata van a történelemtanárral, akinek több áldozata vállalta, hogy elmondja hogyan hálózta be őt a Márton Áron Gimnázium sztártanáraként számontartott Orbán. A cikkben kitértünk arra is, hogy a Márton Áron Tehetséggondozó Központ 2023-ban tartott évnyitóján a működtetését biztosító Mens Sana Alapítvány vezetője, Tánczos Barna RMDSZ-es szenátor is megjelent.

A cikk megjelenése után szerkesztőségünkbe pontosítási kérés érkezett Tánczos Barna részéről. Az RMDSZ-es politikus a Mens Sana Alapítvány elnökeként elismerte ugyan, hogy a Márton Áron Tehetségközpontot (MÁTK) az FK Csíkszereda hozta létre, és a mai napig a futballklub épületében működik, de azt mondta, hogy a két intézmény azóta szétvált, és nincs kapcsolatuk egymással. A négyemeletes épületből kettőt a tehetséggondozó központ és kettőt az FK Csíkszereda használ.

Az épület egyébként egy összesen 200 férőhelyes bentlakás, és eredetileg az volt az elképzelés, hogy úgy a Székelyföldi Labdarúgó Akadémián focizó fiatalok, mint más településekről származó középiskolások számára biztosítsanak benne lakhatást.
Bár a kollégium számára a telket az önkormányzat biztosította, egy további telket is meg kellett vásárolni 9,4 millió forintért ahhoz, hogy a lelátó és bentlakás kivitelezését meg lehessen kezdeni. Sajtóban megjelent hírek szerint a beruházás értéke 1,4 milliárd forint (4,5 millió euró) volt – a költségek nagy részét, 1,3 milliárd forintot (4 millió euró) a magyar állam állta, a fennmaradó összeg Mészáros Lőrinc adománya. A ING Service SRL-vel a kivitelezésre megkötött szerződés értéke 8 millió lej (1,7 millió euró) volt áfával, írta meg 2018-ban az Átlátszó Erdély.

A futballklub valamikor 2021 táján dönthetett úgy, hogy kiszáll a tehetséggondozó működéséből, jelezte nekünk Tánczo Barna szenátor, aki szerint ekkor került képbe a Mens Sana Alapítvány.

Az alábbiakban a Tánczos Barna által küldött, pontokba szedett állításokat közöljük módosítások nélkül:

  • „Orbán Zsolt NEM áll és soha NEM állt a Mens Sana Alapítvány és az Alapítvány által 2021 óta működtetett MÁTK alkalmazásában.
  • A Márton Áron Tehetséggondozó Központ 2016. szeptember 21-én nyitotta meg kapuit. Ekkor a Futball Klub Csíkszereda Egyesület keretén belül működött.
  • 2021 júniusától a Futball Klub Csíkszereda Egyesülettel kötött kétoldalú megállapodás értelmében a Márton Áron Tehetséggondozó Központ működtetését a Mens Sana Alapítvány vette át. Ez már 2020-ban megtörtént volna, azonban a koronavírus-járvány nehezítette a jelenléti oktatást. A Mens Sana Alapítvány és a Futball Klub Csíkszereda Egyesület közötti kétoldalú megállapodást a felek minden tanév elején megújítják.
  • A Márton Áron Tehetséggondozó Központ a korábbi évekhez hasonlóan a 2023-2024-es tanévben is használatba kapta az Futball Klub Csíkszereda Egyesülettől azokat a helyiségeket, amelyekben a tevékenységét folytatja.
  • A Márton Áron Tehetséggondozó Központ tanulmányi igazgatói feladatait az elmúlt évekhez hasonlóan jelenleg is Ráduly Annamária látja el, NEM pedig Orbán Zsolt.
  • A Márton Áron Tehetséggondozó Központ a Mens Sana Alapítvány általi átvételét követően, a járványügyi korlátozások sújtotta 2021/22-es tanévben 66, a 2022/23-as tanévben 122, a jelenlegi tanévben pedig 114 fő számára biztosít hétközben otthont.
  • A Márton Áron Tehetséggondozó Egyesület működéséhez szükséges forrásokat 2020-tól a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. biztosította. Az első támogatás ugyan 2020-ban érkezett, de a járványügyi helyzet miatt csak 2021-ben indult a tevékénység a Mens Sana Alapítvány keretén belül.
  • A Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. által folyósított összeg a diákok havi ösztöndíj-támogatását, a nevelők bérét, az érettségi felkészítőt tartó nevelőtanárok bérét, a pszichoterapeuták nyújtotta egyéni és csoportos foglalkozások, a pályaorientációs előadások, a kulturális tevékenységeken való részvételek, a könyvtárbővítés, az egészséges életmódot támogató foglakozások, a sportolási lehetőségek költségeit fedezi.
  • Ahogy korábban hangsúlyoztuk, sem a Márton Áron Tehetséggondozó Központ, sem a Mens Sana Alapítvány alkalmazásában NEM áll és NEM is állt Orbán Zsolt. A Mens Sana Alapítvány nem kíván más intézmények, szervezetek személyzeti politikájáról nyilvánosan véleményt formálni. Ugyanakkor leszögezzük, hogy sem a Márton Áron Tehetséggondozó Központban, sem a szintén a Mens Sana Alapítvány által működtetett Székelyföldi Jégkorong Akadémián NEM vállalhat munkát olyan pedagógus, olyan alkalmazott, akivel kapcsolatosan felmerül a gyerekekkel szembeni visszaélés gyanúja.”

Bár a Tánczos Barna szenátor által aláírt közlemény hangsúlyozza, hogy a MÁTK és az FK Csíkszereda teljes szétválását, egy gyors internetes rákereséssel számos olyan nyilatkozatra és hivatalos honlapon közölt ismertetőre bukkantunk, amelyekben végig a két intézmény összetartozását hangsúlyozzák.

Így, a MÁTK Facebook-oldalán (ahol tavaly augusztusban toboroztak diákokat az idei tanévre) jelenleg is az olvasható, hogy „Az FK Csíkszereda és a Szent Kereszt Plébánia által működtetett kollégium élete.”

Az FK Csíkszereda hivatalos honlapján pedig ez olvasható: „A kiemelt sportszakmai képzés mellett, a Székelyföldi Labdarúgó Akadémia futballistái a Márton Áron Tehetséggondozó Központ keretén belül családias környezetben részesülnek oktatás-nevelésben. A 3-5 ágyas, saját fürdőszobával és tanulósarokkal rendelkező szobákkal, tanulószobákkal, könyvtárral, kápolnával és étkezdével rendelkező kollégium, az állandó szakképzett nevelőszolgálat mellett, lelki gondozást és szaktanárok által vezetett kiscsoportos tanulmányi foglalkozásokat is biztosít.” Ez a mondat sem a szétválásra utal, hanem egy szoros kapcsolata a MÁTK és a klub között.

Ugyanezen az oldalon Orbán Zsolt nevét is fel lehet fedezni az igazgatótanácsi tagok között, Szondy Zoltán elnök, Bíró Albin alelnök, valamint Berkeczi Attila, Negoiţă Tibor és Csibi Attila Zoltán neve mellett.

2021 szeptemberében, ami már az állítólagos szétválás utáni dátum, a Maszolban publikált közleménye a tehetséggondozó központnak így kezdődik: „Egy év kényszerszünet után a csíkszeredai Márton Áron Tehetséggondozó Központ (MÁTK) újjáéledt, és az idei évtől az FK Csíkszereda és a Mens Sana Alapítvány közös igazgatása alatt áll”.

Ráduly Annamária, a MÁTK igazgatója tavaly októberben a Székelyhonnak adott interjúban elmondta, hogy a központ a magyar kormánynak köszönheti létét, és teljes mértékben az FK Csíkszereda, a Mens Sana Alapítvány és a Bethlen Gábor Alap támogatja.

Mi több, épp a Székelyföldi Jégkorong Akadémia honlapján, ahol a Mens Sana Alapítvány hírei is megtalálhatók, az olvasható a 2021-es újraindulásról, amelyről Tánczos Barna is beszámolt a Transtelexnek küldött pontosításokban, hogy: „2016 szeptemberében nyitotta meg kapuit a Márton Áron Tehetséggondozó Központ Csíkszeredában, amely az FK Csíkszereda és a Székelyföldi Jégkorong Akadémiát működtető Mens Sana Alapítvány összefogása révén szolgálja a térségben élőket.” Vagyis a működtető nem tartotta fontosnak tisztázni, hogy az FK Csíkszeredának konkrétan mi a funkciója ebben a konstrukcióban, mi több, ráerősített ara, hogy a klub továbbra is részt vesz a MÁTK működtetésében.

A fenti információkat összevetve természetesen nem zárható ki, hogy egy épületben két teljesen független intézmény működik párhuzamosan. Ennek ellenére nehezen elképzelhető, hogy Orbán Zsolt az FK Csíkszereda alkalmazottjaként ugyanabban az épületben soha nem találkozik a Márton Áron Tehetséggondozó Központ diákjaival.

Megkeresésünkre Szondy Zoltán tisztázta, hogy a MÁTK és a klub által használt épületrészt sikerült teljesen elkülöníteni egymástól, amikor – emlékezete szerint 2-3 évvel ezelőtt – úgy döntötte, hogy a Márton Áron Gimnázium bentlakásaként működő központot és a klub utánpótlásnevelő bentlakását szétválasztják.

Tanulmányi igazgatóként 2023 augusztusában alkalmazta Orbán Zsoltot, akkor még semmit nem tudott arról, hogy szexuális visszaéléseket követett volna el kiskorú tanítványai kárára. Az eseteket feltáró cikkek nyomán azonban nem érezte úgy, hogy a munkaviszonyt be kellene szüntetni, lévén, hogy jelenleg Orbán csak 15-18 éves fiúkkal foglalkozik, és lányokkal nincs kapcsolatban, ugyanis a kiskorú lányok nem laknak a klub bentlakásában, és nem járnak be a délutáni foglalkozásokra. Orbán Zsolt a bentlakó fiúkat felügyelő négy nevelő munkájának koordinálásával, különböző extra programok lebonyolításával van megbízva. Szondy szerint „amíg a munkáját elvégzi, nincs okom felbontani a munkaszerződését, mert akkor én járnék el szabálytalanul, és ha beperelne, megnyerné a pert”. A klubelnök úgy vélte, hogy „magánéleti problémákat és a munkahelyi ügyeket nem kellene összemosni”, és meg kell várni, amíg az igazságszolgáltatás dönt.

Elmondta azt is, Orbán Zsolt városi tanácsosként került az FK Csíkszereda igazgatótanácsába, de már jelezte neki, hogy nem lehet alkalmazott és vezetőségi tag is egyszerre, ezért a soron következő közgyűlésen javasolni fogja igazgatótanácsi tagságának megszüntetését.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!