Megnyerte az első pert Lénárd András ellen a csipszgyár csődeljárási ügyében a holland társtulajdonos

2024. február 8. – 10:00

Másolás

Vágólapra másolva

Február 7-én a Hollandiában bejegyzett Lixid Holding BV első fokon megnyerte a csíkszeredai elsőfokú bíróságon a Lénárd András és egy másik cég résztulajdonában lévő csipszgyár elleni pert. A Csíki Sör elleni csődeljárás első tárgyalására csak február végén kerül sor, írja a Magyar Hang.

A portál összefoglalója szerint a súlyosan eladósodott Csíki Sör holland társtulajdonosa szokatlan időpontban, karácsony és újév között indított csődeljárást Lénárd ellen. A csíkszeredai Lixid Project SRL 2022-ben 30,6 millió lejes forgalom mellett 4 432 999 lej (mintegy 340 millió forint) veszteséget könyvelt el. Ugyanakkor az adósságok 2022 végén 94,1 millió lejre, azaz 7,2 milliárd forintra rúgtak.

Amint a csődeljárásról szóló első tudósításunkban is összefoglaltuk, a Lixid Holding BV nemcsak a sörgyárat, hanem a Lénárd tulajdonában lévő más vállalkozásokat is beperelte – a román cég iratai szerint a külföldi cég és Lénárd András fele-fele arányban részesednek a Pityóka Gyár SRL-ben és a Csiki Retail 2020 SRL-ben. A román bírósági iratok online adatbázisa szerint a hollandok tavaly nyáron támadták meg a két romániai cég közgyűlési határozatait. A dokumentumokból kiderül, hogy a külföldi tulajdonosnak nem tetszett, hogy a közgyűlés felhatalmazta a cégek vezetőségét a társaságok vagyonának jelzáloggal való megterhelésére.

Szerdán délelőtt a csíki Törvényszék úgy döntött, hogy elfogadja a holland cég kérelmét, és semmissé nyilvánítja a Csiki Retail 2020 SRL és a Pityóka Gyár SRL megtámadott határozatait. A vesztes cégeknek 30 napjuk van arra, hogy fellebbezzenek a bíróság döntése ellen, és ha ezt megteszik, az ügyet a Marosvásárhelyi Fellebbviteli Bíróság tárgyalja. A pityókagyár esetleges jelzálogosítása a magyar adófizetőket is érinti, figyelmeztet a Magyar Hang: ez az a cég ugyanis, amelyet a Pro Economica Alapítványon keresztül 1,7 milliárd forint magyar közpénzből hozott létre Lénárd András.

A csődeljárásról tudósító első cikkünk január 22-én jelent meg, azt követően levelet kaptunk szerkesztőségi emailcímünkre a Csíki Sörtől: „Tisztelt Transtelex szerkesztőség! A nemrégiben megjelent cikkben leírtak kapcsán, a hivatalos álláspontunk: Relax! Nem vagyunk csődben! Részletek később.” A későbbre ígért részleteket azóta sem közölte a cég.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!