A kormány megpróbálta megnyugtatni az elégedetlen orvosokat, de folytatódnak a tüntetések

2024. január 18. – 18:30

A kormány megpróbálta megnyugtatni az elégedetlen orvosokat, de folytatódnak a tüntetések
Háziorvosok tüntetnek a Vitan rendelőintézet előtt, Bukarestben, 2024. január 15-én – Sabin Cirstoveanu / Inquam Photos

Másolás

Vágólapra másolva

Ismét utcára vonultak csütörtökön az egészségügyi dolgozók. Bukarestben a pénzügyminisztérium épülete előtt üres bevásárlókosarakkal tüntettek a Sanitas szakszervezet tagjai, orvosok, asszisztensek és kórházi akalmazottak, Kolozsváron pedig a háziorvosok vonultak az Országos Egészségbiztosító Pénztár helyi kirendeltsége elé.

„A pandémia hősei, de kevesebb a fizetésük, mint a városházán”, „kimerültek”, „ne hagyják meghalni az egészségügyet” – állt a bukaresti tüntetők transzparensein, emellett sípokkal, vuvuzelákkal is felszerelkeztek, a vizet, egy perecet és egy tekercs vécépapírt tartalmazó bevásárlókosarakkal pedig arra utaltak, hogy erre marad majd csak pénzük, miután a rendelőik adóit és számláit kifizetik, számolt be a Digi24.ro.

A Sanitas egészségügyi szakszervezet szerint nem elfogadható az a magyarázat, hogy nincs elég pénz az államkasszában, inkább arról van szó, hogy a rendelkezésre álló forrásokat korrekt módon kellene használni. Mint hangsúlyozták, nem fogadják el többé azt az ígéretet sem, hogy majd az új bértörvénnyel nőni fognak a fizetések, ennek a törvénynek ugyanis már január elsejétől érvényben kellene lennie és még a végleges tervezet sem készült el.

Marcel Ciolacu kormányfő és Alexandru Rafila egészségügyi miniszter szerdán találkozott a Sanitas vezetőségével, a tárgyalás után pedig a kormány közölte, hogy létrehoznak egy munkacsoportot a Sanitas képviselőiből, valamint a pénzügyminisztérium, a munkaügyi minisztérium és az egészségügyi minisztérium szakértőiből, hogy közösen elemezzék az egészségügyi rendszer mindenik ágára jellemző specifikus problémákat.

„Minden felvetett kérdésről külön szeretnénk őszinte párbeszédet folytatni, hogy biztosítsuk az egészségügy számára szükséges személyzeti és anyagi forrásokat, de a hatékonyság érdekében az intézkedéseket a sürgősség és a rendelkezésünkre álló források függvényében kell szakaszolni” – fogalmazott a kormányfő, megjegyezve, hogy az évek során felgyűlt problémákat nem lehet egyik napról a másikra kijavítani.

A Sanitas képviselői értékelték a kormány nyitottságát és közölték, készek a tárgyalásra, azonban kifogásolták, hogy a kormány egyelőre nem támogatja az egységes béremelést minden alkalmazotti kategóriánál, ezért hangsúlyozták, hogy folytatják a tiltakozó akciókat és az általános sztrájkra is készek.

A szervezet elnökhelyettese, Iulian Pope hangsúlyozta, hogy nem mondanak le fő követelésükről, arról, hogy az egészségügyi rendszer minden dolgozójának 20 százalékkal nőjön a fizetése. A szakszervezeti vezető szerint az egészségügyi rendszerben dolgozók 70-80 százalékának kicsit a fizetése, de mindenki nagyobbat érdemelne a jelenleginél. Pope leszögezte, a 20 százalékos emeléshez ragaszkodnak, annál kevesebbel nem érik be, idézte a Spotmedia.

Korábban a kormány részben teljesítette a szakszervezetek másik kérését az alkalmazások újraindításával kapcsolatban. Országos szinten mintegy 30 ezer új állás kiírására és betöltésére lenne szükség az egészségügyi rendszerben, jelezte a Sanitas, az érintettek pedig online petíciót is indítottak a befagyasztott állások meghirdetéséért. Január 11-én aztán a kormány 7600 megüresedett állás betöltését hagyta jóvá, ebből 2500 az orvosi állások száma. Mivel az év végén mintegy 4500 orvos fejezte be a rezidens éveit, ez azt jelenti, hogy a fiatal szakemberek durván fele nem kaphat állást kórházban, figyelmeztetett a Cursdeguvernare.ro. Ugyanakkor asszisztensből jóval nagyobb a hiány, mint orvosból.

A pénzügyminiszter visszakozott: mégsem csökken a háziorvosi rendelők jövedelme

A háziorvosok és a járóbeteg-szakellátásban dolgozó orvosok már szerdán kilátásba helyezték, hogy nem írják alá a keretszerződést az Országos Egészségbiztosítási Pénztárral, amennyiben a múlt héten közvitára bocsátott tervezet szerint csökken a szolgáltatásaikért járó pontok értéke, és ezáltal a rendelők jövedelme.

A növekvő adók és az infláció mellett a háziorvosoknak 30 százalékkal kevesebb pénzből kellene gazdálkodniuk a tervezet szerint, ami szerintük egyszerűen lehetetlenné tenné a működésüket.

Marcel Boloş pénzügyminiszter végül szerda este a Digi24.ro hírtelevízióban bejelentette, hogy a pontértékek a 2023-as szinten maradnak. A tárcavezető elmondta, hogy egyeztetett az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (CNAS) elnökével, Valeria Herdeával, és megállapodtak abban, hogy idén mégse módosuljon az egészségügyi alapellátásban és a járóbeteg-szakellátásban nyújtott szolgáltatásokért járó pontok értéke, így az orvosi rendelők jövedelme nem fog csökkenni. Arra is emlékeztetett, hogy 2024-ben az egészségügy „rendkívül bőkezű” költségvetéssel rendelkezik.

A háziorvosok azonban konkrétumokra, például a tervezet visszavonására várnak, ugyanis csütörtökön is utcára vonultak, Kolozsváron az Actual de Cluj szerint több mint 100-an gyűltek össze. A Presshub.ro-nak nyilatkozó, Bukarestben tüntető háziorvosok egyébként arra is felhívták a figyelmet, hogy nem a pénzhiány az egyetlen problémájuk, hanem az is, hogy akadozik az informatikai rendszer, sokszor recept nélkül kell hazaküldeniük a pácienseiket.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!