Németországi mintára Bukarestben is spontán tüntetésbe kezdtek a fuvarozók és a gazdák

2024. január 10. – 17:02

Másolás

Vágólapra másolva

Több megyében és Bukarestben is spontán tiltakozásba kezdtek szerdán a fuvarozók; akciójukhoz több gazda is társult. A tiltakozást németországi mintára szervezték meg, Németország-szerte traktoros tüntetéseket szerveznek hétfőtől kezdődően egész héten át, és szerdától egy vasutassztrájkot is elindítottak. Az ottani tiltakozásokat az váltotta ki, hogy a német alkotmánybíróság nem engedte meg a kormánynak, hogy hitelből egészítse ki a költségvetést, így a gazdákat és más ágazatokat is érintő megszorításokba kezdtek.

A hazai fuvarozók forgalomlassítással tiltakoznak, elsősorban a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítás (RCA) drágulása és az adóemelések miatt.

A bukaresti körgyűrűn 5-10 kilométeres óránkénti sebességgel haladnak a kamionok, lassítva a forgalmat. Az ország több nagyvárosának körgyűrűjén szintén kígyózó sorokban akadályozzák a közlekedést az elégedetlen kamionosok.

A Romániai Fuvarozók és Szállítók Szövetsége (COTAR) nem vesz részt a megmozdulásban. „Nincs semmi közünk a tiltakozáshoz” – nyilatkozta a COTAR elnöke, hangsúlyozva, hogy első körben a kormány képviselőivel történő egyeztetéssel próbálnak meg érvényt szerezni követeléseiknek. Vasile Ștefănescu arról beszélt, hogy már korábban a kormányhoz fordultak annak érdekében, hogy megoldják a teherautók mérlegelésével kapcsolatos gondokat, az RCA-kötvények ára miatt pedig külföldi biztosítóval készülnek megállapodást kötni.

A News.ro arról ír, hogy Augustin Hagiu, a Román Szállítmányozók Szövetségének (FORT) elnöke a követeléseik között 5000 lejes RCA-ársapkát kér az B 0-s osztályú járművekre, ugyanakkor dömpingellenes törvényt is szorgalmaz.

A gazdák is csatlakoztak a fuvarozókhoz

A fuvarozók spontán tiltakozásához több gazda is csatlakozott. A nagyobb gazdaszervezetek képviselői az Agerpresnek azt nyilatkozták, nincs közük ahhoz a spontán tüntetéshez, amelyre online toborozták a résztvevőket a szervezők, de megerősítették, hogy tagjaik közül többen részt vesznek a megmozduláson.

„A tiltakozás spontán módon indult a román fuvarozók részéről. Az ország északi és keleti részén élő román gazdák is részt vesznek benne, köztük a mi szervezetünk tagjai is, de a legnagyobb probléma a fuvarozókkal van. Ők 5 és 10 km/h közötti sebességgel hajtják gépeiket a közutakon, a gazdák pedig a megyei városokba, és a közeljövőben Bukarestbe is el akarnak jutni. 2024 nehéz év lesz, 2025 pedig még nehezebb. Elég okosnak kell lennünk ahhoz, hogy ágazati fejlesztési stratégiákat találjunk” – mondta az Agerpresnek Nicu Vasile, a Mezőgazdasági és Együttműködési Szövetséghez (AAC) tartozó LAPAR ( Romániai Mezőgazdasági Termelők Egyesületeinek Ligája) elnöke.

Rávilágított, hogy a gazdák számára a legnagyobb problémát a költségek és az adók, valamint a járművezetők és a fuvarozók jelentik.

„Az ágazat adósságterhe meglehetősen magas. Első lépésben tárgyalni fogunk, hogy a politikai oldallal közösen fejlesszük az ágazatot, és ha nem találnak intézkedéseket, ágazati fejlesztési stratégiákat, akkor mi is ugyanilyen tiltakozási formához folyamodunk, de Brüsszelbe is elmegyünk, mert a romániai gazdák számára sok a megszorítás ahhoz képest, amit 2007-ben, az európai közösséghez való csatlakozáskor ígértek. Abszolút semmit nem tartottak be, eltekintve attól, hogy a támogatásokat csökkentették, pedig az egységességet kellett volna megteremteniük. Az európai gazda 430 eurós támogatást kap területenként, a gépek 30-40 százalékkal olcsóbbak, a hitelek kamatmentesek, mi pedig valahol 16-20 százalék körüli kamatot fizetünk” – mondta Nicu Vasile.

Florentin Bercu, a Mezőgazdasági és Együttműködési Szövetséghez (AAC) tartozó Növénytermesztő Szövetkezetek Országos Szövetségének (UNCSV) ügyvezető igazgatója megerősítette, hogy spontán akcióról van szó, amelyben a szervezet tagjai is részt vesznek.

„Az ország több pontjáról érkeztek gazdák, jelen vannak tagjaink is, ők tájékoztattak minket erről az akcióról, amelyben kifejezték részvételi szándékukat. További belső megbeszéléseket fogunk folytatni mind a szervezet, mind a Szövetség szintjén, és meglátjuk, mi fog történni a következő időszakban, mert fennáll a lehetősége annak, hogy ezek a tiltakozások nem csak mára szólnak. Ha európai szinten elhúzódnak, akkor hosszabbodnak országos szinten is. Már vannak kollégák, akik ma Bukarestben lesznek, meglátjuk, mi lesz a következő lépés” – mondta Florentin Bercu az Agerpresnek.

Kolozsváron is tüntettek

Délelőtt 10 órakor kezdődtek a tüntetések Kolozsváron, tudósít a Digi 24. A kolozsvári közlekedési vállalkozók a munkájukat akadályozó adókra akarják felhívni a kormány figyelmét. A tiltakozó akció 12 óráig tartott. Az összes fuvarozó 5-10 km/órás sebességgel közlekedett teherautójával Gyalu és a lónai körforgalom között. A teherautók több tíz méteres sorban álltak be, majd egy részük Kolozsvár felé vette az irányt.

Florin Barbu mezőgazdasági miniszter szerint a fuvarozói és a gazdaszervezetek elhatárolódtak a fuvarozók szerdai spontán tiltakozó akciójától

Florin Barbu elmondta, a tiltakozók problémáinak megoldásában nem a mezőgazdasági minisztérium az illetékes. Ennek ellenére nyitott a tárgyalásokra, és már felvette a kapcsolatot a szállításügyi és a belügyminisztériummal.

A tárcavezető azt üzente a tiltakozóknak, hogy várja a szervezeteik követeléseit, és a jövő héten megbeszélést tart a minisztériumban a vezetőikkel.

Barbu elmondta, hogy idén nem csökkennek a gazdatámogatások, a gázolaj jövedéki adóját továbbra is fedezni fogja a mezőgazdasági minisztérium. Hozzátette, hogy jövő héten a gazdaszervezetek képviselőivel is leül tárgyalni a 2024-es mezőgazdasági évről.

A fuvarozók szerdai spontán tiltakozásáról megjegyezte: az akció hátterében egy politikai párt áll, amelyik az elmúlt három évben semmit sem tett a parlamentben a hazai mezőgazdaságért és a termelőkért.

A mezőgazdasági minisztérium korábbi közleménye szerint Florin Barbu január 15-ére, hétfőre az intézmény székhelyére hívta a gazdák, a feldolgozók és kiskereskedők összes szervezetének képviselőit megvitatni az ágazat idei támogatásával kapcsolatos kérdéseket. A tárcavezető arra kérte a szervezeteket, hogy péntekig küldjék el a követeléslistájukat a miniszter kabinetjének.

AZ AUR cáfolja, hogy köze volna a tüntetés szervezéséhez, de ugyanakkor kijelentette, hogy támogatja a követeléseket

A Románok Egyesüléséért Szövetség (AUR) országos vezetőtanácsának elnöke, Claudiu Târziu szenátor szerdán bejelentette, hogy támogatja a fuvarozók és a gazdák követeléseit, és felszólította a miniszterelnököt és a kormányzati illetékeseket, hogy haladéktalanul üljenek le tárgyalni a tiltakozókkal a problémáik megoldásáról.

Közleményében a politikus cáfolta, hogy az AUR-nak köze lenne a fuvarozók és a gazdák spontán tiltakozó akciójához. Úgy vélekedett, hogy a Romániában zajló forgalomlassító tüntetések elfajulhatnak, ha 'az utca jelzései süket fülekre találnak' az illetékes hatóságoknál.

Târziu emlékeztetett arra, hogy néhány évvel ezelőtt a gázolaj drágulása ellen tiltakozó francia gazdák megbénították Franciaországot, ezekben a napokban pedig a német és a holland gazdák tartanak békés tüntetéseket.

Nemcsak Bukarestben, hanem az ország több nagyvárosának körgyűrűjén kígyózó sorokban akadályozzák a közlekedést az elégedetlen kamionosok.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!